21201710Szo

Betűméret

Megjelenés

Profil

Menüstílus

Kezelőpanel
Érmelléki emléktúra

Érmelléki emléktúra

Beszámoló az érmelléki 1956-os emléktúráról

Szeptem...

Előzetes felvételi tájékoztató, 2018/2019

Előzetes felvételi tájékoztató, 2018/2019

Felvétel a Debreceni Református Kollégium Gimnáziu...

Szabó Magda Emlékházat avattak a Dóczyban

Szabó Magda Emlékházat avattak a Dóczyban

Nagy örömmel vettük a hírt, hogy a Dóczy Gimnázium...

Hirdetés, 2017. október 4.

Hirdetés, 2017. október 4.

Hirdetés

Október 6-i ünnepség

            Iskolánk k...

  • Legfrissebb

  • Legolvasottabb

  • ja-news-1
  • ja-news-2
  • ja-news-3

Aktuális

Beállítások

Élménybeszámoló a Re:formáció – Megújuló világ vetélkedőről

Élménybeszámoló a Re:formáció – Megújuló világ vetélkedőről

Mi így éltük meg…

  A reformáció 500. évfordulójának alkalmából meghirdettek egy vetélkedőt, amelynek első fordulójára 2016 decemberében került sor. Akkor még tizedikesként Zeöldné Bonyár Beáta tanárnő biztatására úgy döntöttünk, hogy elindulunk.  Próba, szerencse alapon. Vonzott minket a harmadik forduló kiírása is, melyben egy televíziós fordulót hirdettek.

 Az első egy online feladatsor megoldása ...

Bővebben:

Próbanyelvvizsga lehetőség iskolánk támogatásával

Próbanyelvvizsga lehetőség iskolánk támogatásával

Próbanyelvvizsga iskolánkban

Hirdetjük a 11. és 12. évfolyamos diákjainknak, illetve a 10.d osztálynak, hogy a Corvinus Nyelvvizsgaközpont szervezésében 2017. november 9-én 14 órától iskolánk Nagy Előadójában középfokú (B2-es) próbanyelvvizsga megírására van lehetőség angol nyelvből.

Bővebben:

Megváltozott a 9. évfolyamos szülői értekezlet időpontja

Megváltozott a 9. évfolyamos szülői értekezlet időpontja

Kedves Szülők! Gondviselők!

Megváltozott a 9. évfolyamos szülői értekezlet időpontja

Iskolánk éves rendjében 2017.  október 6-ára terveztük a 9. évfolyamosok első szülői értekezletét. Közben erre a napra, illetve hétvégére több olyan program került, ami megakadályozza a szülői értekezlet nyugodt körülmények között történő megtartását. Ezért iskolánk vezetése úgy döntött, hogy egy héttel később, októ...

Bővebben:

Közérdekű információk

Beállítások

Felvételi Tájékoztató, 2018/2019. tanév

Felvételi Tájékoztató, 2018/2019. tanév

Meghívó nyílt napokra

Megjelent iskolánk felvételi tájékoztatója , amely a 2018/19. tanévben induló osztályaink részletes kínálatát, valamint a felvételi eljárás menetét tartalmazza.

  •   Első nyílt napunkat 2017. október 27-én, pénteken 13 órakor tartjuk.
  •   A második nyílt nap időpontja: 2017. november 17, péntek 13 óra.

  Ezekre  az alkalmakra szeretettel várjuk az érdeklődő diákokat és szüleiket!

Bővebben:

Mégis használhatók a korábbi történelem atlaszok

Mégis használhatók a korábbi történelem atlaszok

Az Oktatási Hivatal közleménye

Tisztelt Igazgató Asszony / Úr!

Tájékoztatom arról, hogy változott a 40/2002. OM rendelet, amely  - többek között - a történelem érettségi vizsgán használható segédeszközökről rendelkezik. (A hatályos jogszabály elérhető az Oktatási Hivatal honlapjáról:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/altalanos_tajekoztatas/vizsgatargyak_2017tol

Bővebben:

Eseménynaptár

Beállítások

Diákjaink sikere a XX. Xantus János Környezetismereti Vetélkedőn

Diákjaink sikere a XX. Xantus János Környezetismereti Vetélkedőn

XX . Xantus János Környezetismereti Vetélkedő

A 23 junior és a 26 szenior csapat megmérettetésére 2017. október 14-én Kolozsváron, a Hója‐erdőben,   Ifj. Dr. Xantus János természettudós-író születésének 100. évfordulója alkalmából került sor. Iskolánk csapata harmadik helyezést ért el ebben a népes mezőnyben.

Bővebben:

Pályázat rendszeres ösztöndíjra 2017/2018

Pályázat rendszeres ösztöndíjra 2017/2018

Pályázati lehetőség rendszeres szociális ösztöndíjra

Kedves Szülők, Diákok!

Iskolánkhoz több olyan alapítvány és támogatási alap kapcsolódik, melynek célja a szociálisan rászoruló tanulók és családjaik támogatása. Ezeket az alapítványokat általában egykori diákjaink vagy hozzátartozóik hozták létre. A támogatások formája legtöbbször a tanulók étkezési díjának kifizetése, így az ösztöndíjban részesül...

Bővebben:

A 2017. évi szalagtűző ünnepség felvételének megtekintése

A 2017. évi szalagtűző ünnepség felvételének megtekintése

Iskolánk életének fontos eseménye a szalagavató. Jó pár éve döntöttünk úgy, hogy a programot két részre bontjuk: szalagtűző ünnepségre és szalagavató bálra. Ez a megoldás nagyon jónak bizonyult, ebben az évben is ilyen formában rendezzük meg az ünnepséget.

A szalagtűző ünnepségre 2017. október 14-én, szombaton 14 órakor került sor a Nagytemplomban. Az ünnepség nyilvános volt, ide minden érdeklődőt ...

Bővebben:

Jubileumi ünnepségek: A Kollégiumi Baráti Kör Találkozója – 2013. május 25.

A Debreceni Református Kollégium jubileumi ünnepségsorozata talán legjelentősebb állomásához érkeztünk május 25-én, szombaton. Délelőtt 10 órakor a Nagytemplomban hálaadó istentisztelet keretében emlékeztünk a Kollégium fennállása 475 éves és a Dóczi Intézet alapítása 175 éves évfordulójára. A Református Egység Napja alkalmából az istentiszteleten megjelent a Generális Konvent elnöksége, részt vett és beszédet tartott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Bölcskei Gusztáv Püspök prédikációja után következett a miniszterelnök beszéde, aki bejelentette, hogy a magyar kormány négy év alatt 10 milliárd forintot kíván fordítani a Kollégium és a hozzátartozó oktatási intézmények teljes felújítására, modernizálására. A támogatásról szóló egyezményt Orbán Viktor miniszterelnök és Bölcskei Gusztáv püspök írták alá. A zsúfolásig megtelt Nagytemplomban jelen volt iskolánk egész tanári kara és diáksága.

A felemelő ünnepség után a Gimnázium egykori diákjainak képzőművészeti kiállítására került sor. A kiállítást dr. Molnárné Ötövös Tünde, iskolánk tanára rendezte, megnyitotta Csete Őrs, az EMMI Támogatáskezelő főigazgatója, iskolánk egykori diákja. Közben elkezdődtek az osztálytalálkozók, és a tornateremben folyt a Szigethy Gyula tanár úr emlékét őrző hagyományos kosárlabda-torna. Az egykori diákok közül közel háromszázan ebédet is rendeltek a Tápintézetben. A nagytemplomi istentiszteletre meghívott hivatalos vendégeknek délben a Tükörteremben adott fogadást az Egyházkerület elnöksége.

Délután 14 órától a Kollégiumi Baráti Kör Közgyűlése keretében a Díszteremben emlékeztek egykori kollégái, diákjai és a családtagok a 100 éve született Szabó Istvánra, a Gimnázium magyar–latin–orosz szakos tanárára, igazgatóhelyettesre. A megemlékezés után könyvbemutató következett. Dr. Nagy Mihály nyugalmazott gimnáziumi igazgató Felhők fölött a nap című könyvét Kovács Gergely gimnáziumi tanár, egykori diák mutatta be. A fiatalok számára készült Miről mesél a Kollégium? című könyvet a szerzők (dr. Győri János és Orosz Judit) ajánlották az érdeklődők figyelmébe. Ennek a könyvnek erre az alkalomra egyetlen példányban óriáskönyv változata is készült (570X680 mm formátumban, súlya 7 kg). Az Intézménytörténeti Források I-II. kiadványt dr. Szabadi István levéltár-igazgató mutatta be. Ez a kiadvány a Kollégium felsőbb tanulóinak teljes névsorát tartalmazza a 16. század végétől a 19. század közepéig. Új, bővített és javított kiadásban jelent meg, a baráti Kör gondozásában, az 1950-es években érettségizett diákok visszaemlékezéseit tartalmazó Menedék című könyv (első kiadása 2011-ben látott napvilágot, s példányai mára elfogytak).

Frissítő és kávé után 17 órakor az Oratóriumban folytatódott a program. A Nagykönyvtárban összeállított kollégiumtörténeti kiállítást Balog Zoltán miniszter (EMMI), egykori debreceni diák nyitotta meg, előtte Bölcskei Gusztáv püspök úrral együtt leleplezték az Oratóriumhoz vezető lépcsőházban a Kollégium 100 híres diákjának nevét megörökítő emléktáblát. Ezt az alkalmat a Kollégiumi Kántus éneke tette még felemelőbbé.

Este hat órakor kezdődött az Oratóriumban a preces (könyörgés), az évszázados hagyományokat őrző áhítat, melyen Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, szintén debreceni kollégiumi diák szolgált. Ezen az alkalmon került sor a Kollégiumi Baráti Kör diákok számára kiírt jubileumi pályázatainak eredményhirdetésére.

Az egész napos borongó idő és a délutáni jégeső ellenére sikerült a tervek szerint lebonyolítani az esti, szabadtéri programokat. A Kollégium Díszudvarán a 10. b osztály humán csoportja előadásában a Lúdas Matyi című színdarabot láthatták az érdeklődők dr. Győri János tanár úr rendezésében, majd a Maróthi Néptáncegyüttes és a Debreceni Népi Zenekar műsorában gyönyörködhettek. A futballrajongók közben óriás kivetítőn követhették a Bajnokok Ligája döntőjét.

Az emlékezetes és látványos rendezvény sikeréhez döntő módon hozzájárultak a rendezésben, szervezésben és lebonyolításban résztvevő tanáraink és diákjaink. Munkájukat és szolgálatukat illesse köszönet!

Az egész napos rendezvény áldásaiért egyedül Istené a dicsőség!

SoliDeoGloria!

Győri József
igazgató

Az eseményhez kötődő multimédia anyagokat (hanganyagok és fényképek):

Jubileumi rendezvény, 2013. május 25, Díszterem, Hanganyagai

Jubileumi rendezvény, 2013. május 25, Oratórium, Hanganyagai

Az egyes eseményeket megörökítő fényképek megtekinthetők az alábbi galériákban (a galériákat a képekre kattintással lehet elérni!):

Jubileumi ünnepség, 475, Nagytemplom Jubileumi ünnepség, 475, Művészeti Kiállítás Jubileumi ünnepség, 475, Könyvbemutató
Jubileumi ünnepség, 475, Táblaavatás Jubileumi ünnepség, 475, Lúdas Matyi Jubileumi ünnepség, 475, Néptánc, népzene
Jubileumi ünnepség, 475, Díjátadás . Jubileumi ünnepség, 475, Kollégiumtörténeti kiállítás, Preces

A fényképeket Kovács Gergely készítette.
Hangfelvétel: Molnár Gyula

Digitális évkönyvek

Könyvtár

Reformáció emlékév

Régi honlap