13201708V

Betűméret

Megjelenés

Profil

Menüstílus

Kezelőpanel

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának Gyűjteményei

Szőnyi Pál Ásványgyűjtemény

A Kollégiumban végzett Szőnyi Pál (1808-1878) – aki gyűjtő, tanító és miniszteri tanácsos is volt – 33000 darabból álló ásványgyűjteményt hagyott az egykori iskolájára. A Kollégium azt a feladatot kapta, hogy a legszebb darabokat (kb. 6300 darab) őrizze, a többit pedig ossza szét a környező református iskolák között. A gyűjteményt Kovács János vette át, és két évig tartó munkával rendszerezte. Közel 10000 darabot osztottak szét 29 iskolának és az érdeklődő diákoknak, a fennmaradó „mintegy 17000 darab fajonként csoportosítva, 40 ládába leszegelve, további rendelkezésre áll” írta Kovács János. A gyűjtemény sorsa akkor rendeződött, mikor a gimnázium átkerült a Péterfia utcai épületébe.

A II. világháborúban komoly károkat szenvedett, 1960-ban „nemzeti értékű védett gyűjtemény” legszebb darabjai az 2008-as felújítási munkálatok után ma is megtekinthetőek a Gimnáziumban.

(Képek dr. Nagy Mihály: Színek, fények és formák az ásványok világában című könyvéből)

Állatgyűjtemény

A Kollégium állat- és növénygyűjteményének kezdetei az 1850-es évekre nyúlnak vissza. Bár az intézmény 1850 előtt is rendelkezett néhány állatritkasággal, az igazi fellendülést Kovács János, híres Afrika-kutató érkezése jelentette. Kovács János gyűjtésének néhány érdekesebb darabja még ma is a gyűjteményben található (batla, kanalasgém 1852-ből).

 

 

Az egyedülálló gyűjtemény fénykora az 1920-as évektől Nagy Jenő, egykor gimnáziumi tanár, Európa-hírű ornitológus munkássága idején köszöntött be. Ebből az időből származik a hadházi erdő vadkanja, és a Hortobágy jellegzetes madara a széki pacsirta is.

Bár az állatpreparátumok jelentős része a II. világháborúban elpusztult, ma is közel 300 madár, emlős jelenti a páratlan gyűjtemény anyagát.

 
  A gyűjtemények megtekinthetőek
előzetes egyeztetés után:


Telefon: (52) 516-896
Telefax: (52) 315-630
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.drkg.hu

 

További képekért kattints IDE!

Digitális évkönyvek

Könyvtár

iwiw

Régi honlap