28201709Cs

Betűméret

Megjelenés

Profil

Menüstílus

Kezelőpanel

Regionális tehetségkutató nyelvi verseny

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona
2010 őszén ötödik alkalommal rendezi meg a
„Regionális Nyelvi Tehetségkutató” versenyt
angol és német nyelvből.

A verseny célja, hogy népszerűsítsük a fiatalok körében az idegen nyelv tanulásának szépségét és hasznosságát, illetve, hogy a tanulók megtapasztalják a nyelvtudás közösségépítő szerepét, megismerjék a célnyelvi ország kultúráját.

A verseny két fordulóban zajlik. Az írásbeli fordulót az alább megjelölt időpontokban négy helyszínen bonyolítjuk le. A vidéki helyszíneken iskolánk küldöttsége is jelen lesz, és szülői értekezlet keretében tájékoztatást tart azon nyolcadikos és hetedikes diákok és szüleik számára, akik akár a nyelvi előkészítő osztályunk, akár a hagyományosan működő négy évfolyamos képzésünk iránt érdeklődnek.

A szóbeli fordulóra az írásbelin jó eredményt elérő versenyzőket hívjuk felkészítő tanáraikkal együtt, akiknek újdonságként érdekes tankönyvbemutatót és hasznos szakmai, módszertani előadást ajánlunk (november 19-én, a szóbeli meghallgatásokkal párhuzamosan). Az előadó és az előadás pontos témája még egyeztetés alatt áll, kérem, figyeljék a honlapunkat a részletekért.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, a legeredményesebb tanulók lehetőséget kapnak arra, hogy egyszerűsített felvételi eljárással a 2010/2011-ben induló nyelvi előkészítős osztályunk tanulói legyenek.

A versenyen való részvétel feltétele és a jelentkezés módja:

A versenyen részt vehet minden olyan 8. osztályos diák, aki bármely református általános iskola tanulója, illetve aki önkormányzati általános iskolába jár, de kötődik a református egyházhoz.

A tanulók jelentkezését a mellékelt csoportos (vagy egyéni) jelentkezési lapon kérjük eljuttatni a gimnázium titkárságára faxon, levélben vagy személyesen. Amennyiben a tanulót iskolája csoportos jelentkezési lapon regisztrálja, akkor az egyéni jelentkezési lapot nem szükséges beküldeni.

Írásbeli forduló
Helyszínek és időpontok
:

  • Vésztő – 2010. október 25., 1500 (Kis Bálint Református Általános Iskola)
  • Mátészalka – 2010. október 26., 1500 (Kálvin János Református Általános Iskola)
  • Debrecen – 2010. október 27., 1500 (Református Kollégium Gimnáziuma)
  • Tiszafüred – 2010. október 28., 1500 (Bán Zsigmond Református Általános Iskola)

 

Az írásbeli verseny anyaga: Az első forduló mindkét nyelven játékos, írásbeli és hallás után megoldandó feladatokból áll. A feladatmegoldáshoz segédeszköz nem használható.

Időtartama: 2 x 45 perc. A feladatlapokat a versenyt szervező bizottság javítja és értékeli.

Szóbeli forduló
Helyszín és időpontok
:

Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma – 2010. november 18-19.

A szóbeli verseny anyaga:

Egy 3 percnél nem hosszabb memoriter előadása az adott nyelven. Ez lehet vers, novella, mese, humoros történet, akár tankönyvi szöveg is. (Lehetőség szerint dalszöveget ne válasszanak.)

A vizsgabizottság tagjaival való beszélgetés a megjelölt témakörökön belül. A beszélgetést segédeszközként kép, autentikus szöveg az adott témakörben segítheti.

Témakörök:

  • Én és a családom
  • Emberi kapcsolatok: barátság, emberek külső és belső jellemzése
  • Tágabb környezetünk: a lakóhely, lakás bemutatása
  • Iskola világa: az iskola bemutatása, tantárgyak, órarend
  • Szabadidő és szórakozás, sport

Kérdéseivel forduljon bizalommal kapcsolattartó tanárainkhoz:

Csatári Annamária angol nyelvtanár (70/242-9749)
Grubisics Roland igazgatóhelyettes (52/516-879), Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A versennyel kapcsolatos további információk: a jelentkezési lap letölthető INNEN PDF formátumban, illetve INNEN Microsoft Word formátumban. Korábbi versenyfeladatok, versenyeredmények stb. (regisztrált felhasználóknak) elérhetőek ITT (angol) és ITT (német).

Digitális évkönyvek

Könyvtár

Reformáció emlékév

Régi honlap