Grid List

Harbini jég és hófesztivál

A Harbini Jég és Hó fesztivált 1963-ban tartották meg először. A Kulturális Forradalom idején évekig megszakadt, de 1985-ben folytatták. A japán Sapporoi Hó fesztivál, a kanadai Quebec City Téli Karnevál és a Norvég Sífesztivál mellett a harbini ​​fesztivál a világ első 4 jég- és hófesztiválja között van.

Bővebben: Jég és hó szobrok

avagy mit hallgatnak a tanárok

A Tanárnőnek/ Tanár úrnak melyik a kedvenc zenéje?

Bővebben: Zene nélkül mit érek én?

Ma már nem tudjuk biztosan, hogy ki vezette be a rézmetszést a kollégiumba, de azt sem, hogy ki volt az első rézmetsző diák.

Valószínűleg az első rézmetsződiák, Kováts György volt. "Debrecenben az angyalok fuvolán, lanton játszanak. A földön pedig egy öreg férfi térdel, hárfázik és énekel az előtte kinyitott zsoltárból." Kováts György után Farkas István diák következik, aki a Sinai Miklós által kiadott, Ciceró leveleit tartalmazó könyv borítóját metszette rézbe. Ő metszette a Debrecenben, 1767-ben megjelent „Uj Testamentum”-hoz a címlapot. 

Bővebben: Hanyagolt művészet

Az irodalmi kalendáriumban írók és költők lelhetőek fel, a születésnapjuk alapján sorba rendezve. Az alkotók mellett egy könyvük címe olvasható, illetve arról egy rövid leírás. Rengeteg műfaj, és téma képviselteti magát, mindenki találhat kedvére valót, aki olvasni szeretne.

Bővebben: Irodalmi kalendárium

A tizennyolcadik század végére a nők életében változás következett be: egyre többen gondolták úgy, hogy a középkori családmodell elavulttá vált, és a nőknek nem a gyermeknevelés az egyetlen feladatuk.

Bővebben: A 18-19. századi nők helyzete

Minél nagyobb egy emlős, annál tovább él. A denevér kivétel a szabály alól.

Az írországi University College Dublin kutatói négy denevérfajt vizsgáltak: a Myotis nembe tartozó közönséges denevérfajt (Myotis myotis), a nagyfülű denevért (Myotis bechsteinii), a nagy patkósdenevért (Rhinolophus ferrumquinum) és a hosszúszárnyú denevért (Miniopterus schreibersii). A négy faj közül a közönséges denevér egyedei élnek a legtovább.

Bővebben: Az a bizonyos denevérgén

FEBRUÁRI | READ IT

 “Minden szellemeskedő közhelytől iszonyodom; s ezek közül is a leggyűlöletesebb, hogy “kiveti a hálóját”, meg “szíveket tipor”. Célzatuk durva és alantas; s ha valaha még elmés mondásnak számítottak is, eredetiségüket réges-rég kikezdte az idő.“

Bővebben: FEBRUÁRI | READ IT

Digitális napló

napló

Órarend

Könyvtár

Névnap

2019. március 26. kedd
Emánuel, Larissza
05:22 17:55

Holnap
Hajnalka, Alpár
napja lesz.

Tehetségpont

Hatartalanul

Út a tudományhoz

út a tudományhoz logo

Látogatók

;