2018. október

„EZT OLVASTAM. OLVASD TE IS !”

refis tanár-diák virtuális olvasókör

A hónap könyvajánlója:

GYŐRI JÁNOS
tanár úr

Perjésy-Horváth Barnabás: Kollégium blues

Horváth Barnabás Dávid (ma Perjéssy-Horváth Barnabás) 1984-ben érettségizett a Refiben. Első írói kísérletei az iskola Arany János Önképzőköréhez kapcsolódnak. 1983-ban Csokonai kicsapatásáról írott színpadi művével megnyerte a Szabó Magda által kiírt középiskolai drámaíró pályázatot, s színdarabját diáktársai a Kollégium Dísztermében be is mutatták. Érettségi után a debreceni egyetem magyar-történelem szakán tanult tovább. A diploma megszerzése óta Budapesten él, újságíróként dolgozik. Megjelent önálló kötetei: Kollégium blues (regény, 2005), Blue irományai (diákkori írások, 2006), Sajtószem (publicisztikai írások, 2015.), Határsáv. A debreceni Calandra zenekar és kora (dokumentumregény, 2017).

A Kollégium blues című regény egy ’80-as évekbeli refis diák érettségi előtti utolsó évét mutatja be naplószerűen, s mindezt a Kántus emlékezetes angliai útjának (1984 nyara) felidézése foglalja keretbe. Az ötletes cselekménybonyolítás mellett figyelemreméltó a regény dokumentatív jellege is, hiszen a naplójellegből következően feltűnik benne a korabeli refis diákélet minden meghatározó eleme: pótvizsga, évnyitó, fiúinternátus élete, hazautazások, fikaavatás, almaszedés, tiltott, de elnézett borozások, szalagavató, önképzőkör, Kántus, a német testvériskola debreceni látogatása, március 15-i ünnepség, tiltott irodalom (szamizdat) olvasása, pályaválasztási dilemmák, diákszerelem, ballagás stb. A cselekmény hátterében a főhős színdarabjának próbái ürügyén visszatérő elemként sejlik föl Csokonai kicsapatásának története, s ez sajátos történeti patinát is kölcsönöz a regénynek.

A regény diákhősei (Blue, Centaur, Doki, Kvarc és társaik) egyszerre mozognak a magas kultúrában (olvassák József Attilát, Adyt, Márait, Pilinszkyt, Ottlikot), a Kollégium zárt falain is lassan átszivárgó nyugatias szubkultúrában (meghatározó élményük a Hair, a Jézus krisztus szupersztár és a Rolling Stones, de maguk is alakítanak zenekart Logaritmus néven) és az iskola alapkereteit képező szakrális világban (istentiszteletre járnak, áhítatokat tartanak, gyülekezeti kiszállásokon vesznek részt). A tanárok természetesen kitalált alakok, de ha jól figyeltek, karakterükben bizony néhány mai tanárotok arcvonásai is fölsejlenek.

A Kollégium blues elsősorban iskolaregény, azaz műfaji rokonságot mutat a Debreceni Kollégium világát megjelenítő korábbi irodalmi alkotásokkal (Jókai: És mégis mozog a föld, Mikszáth: A két koldus diák, Móricz: Légy jó mindhalálig, Karácsony Sándor: Holdbeli diákélet), valamint a 20. századi magyar regényirodalom kiemelkedő alkotásával, Ottlik Géza Iskola a határon című regényével. Emellett azonban nemzedékregény is, hiszen a rendszerváltás előtti évek magyar tizenéveseinek világába, gondolkodásába is betekintést nyer az olvasó. S végül fejlődésregényként is olvasható, hiszen a naplóíró diákelbeszélő, Blue felnőtté válásának folyamatába is beavat bennünket az író.

Terjedelmes volta (mintegy 400 lap) ellenére is olvasásra ajánlom ezt a regényt, nem csak azért, mert rólunk szól, hanem azért is, mert rövidke fejezetei önmagukban is élvezetes olvasmányok, és egy idő után a fejezetek sorrendje akár föl is cserélhető, hiszen a könyv fő erénye nem a feszes cselekményvezetés, hanem sokkal inkább az atmoszférateremtés, az ironizáló nyelvi bravúr és a pontos, már-már szociografikus környezetrajz.

November 10-én a Hatvani István Emléknapon a Díszteremben 9 órától személyesen is találkozhattok az íróval, éljetek a lehetőséggel!

A regény kölcsönözhető iskolánk könyvtárában!

 

 

Könyvtári info

Gyere a könyvtárba!

  • KÖNYVET KÖLCSÖNÖZNI
  • INTERNETEZNI
  • HELYBEN OLVASNI, TANULNI
  • ÚJSÁGOKAT NÉZEGETNI, KÖLCSÖNÖZNI
  • HIÁNYZÓ TANKÖNYVET KÖLCSÖNÖZNI
  • A BARÁTAIDDAL EGYÜTT LENNI
  • OLVASNI ÉS/VAGY BESZÉLGETNI
  • CSAK ÚGY
     

   Könyvtár helye: Tetőtér-013C helyiség
  Telefon: 14916

  Kölcsönzési idő:

  Hétfő: 8-13
  Kedd: 8-13
  Szerda: 8-12 és 13:30-14:30
  Csütörtök: 8-13
  Péntek: 8-9:55 és 10:50-11:40

 

Digitális napló

napló

Órarend

Könyvtár

Névnap

2019. március 26. kedd
Emánuel, Larissza
05:22 17:55

Holnap
Hajnalka, Alpár
napja lesz.

Tehetségpont

Hatartalanul

Út a tudományhoz

út a tudományhoz logo

Látogatók

;