20201709Sze

Betűméret

Megjelenés

Profil

Menüstílus

Kezelőpanel

4.6. Andaházy délután

Évek óta töprengünk azon, hogy hogyan vihetnénk az internátusi élet egyhangúságába, szürkeségébe egy kis színt, egy kis vidámságot. Végiggondolva a lehetőségeket, s felmérve kapacitásunkat – s a gyerekek által szervezett diáknapok hibáiból is tanulva – úgy határoztunk, hogy a programokat mi szervezünk a lányoknak, s úgy állítjuk össze, hogy azok közül alakalomról alkalomra csak a legnépszerűbbek ismétlődjenek. Célunk ugyanis az, hogy minél többen vegyenek részt egy – egy programponton, jól érezzék magukat, s lehetőleg a nap végéig mindenkinek legalább egy rövid időre kellemesebbé tegyük a délutánját.

Pár évvel ezelőtt, az első „Andaházy délután” megrendezését követően jó volt hallani az akkor 12.-es lányoktól, hogy a négy év alatt ez volt a legszebb napjuk a Refiben.

Állandó programpontjaink közé tartozik a diákok munkáiból rendezett kiállítás, a népszerű főzőverseny, szellemi vetélkedők s kétévente nevelő-diák kosármeccs, amin kivétel nélkül minden nevelő részt vesz. Ezt nagyra értékelik lányaink, sokra becsülik azok részvételét, akik édesanyjuk korosztályába tartozik, vagy netán nála is idősebbek. Nagyon jó érzés együtt játszani, együtt örülni velük. A nap természetesen jutalomosztás nélkül nem fejeződhet be. A kolidélutánt az esti filmvetítés zárja.

Nagyon fontosnak tartjuk a kiállítást. A kiállításon diákjaink munkái láthatóak. Jó megismerni egymást így is, látni azt, hogy kinek milyen plusz tálentum adatott. Abban reménykedünk, hogy a kiállítást megnézve másként néznek egymásra, s talán még kedvet is kapnak a maguk művelte művészethez.

Kipróbálhatják magukat a konyhában is. Sajnos csak négy csapat vetélkedhet, mert négy konyhánk van. Főztek már gulyáslevest, székelykáposztát, pörköltet különböző körettel, s legutóbb krumplis tésztát. Telefonos segítségük mindig van. A hozzávalók kiadásakor kapják meg azt a borítékot, melyből kiderül, hogy mely ételt kell két óra múlva az asztalra ten

Ezeken a délutánokon – a szellemi vetélkedőkre gondolva elsősorban – nagyon sokat tanulnak a lányok. Négyfős csoportokban versenyeznek, a feladatokat mindig összekötjük a város nevezetességeivel is. Volt már „Töri-túra”, „Irodalom-birodalom”, „Gondolatok a könyvtárban” stb. vetélkedőnk a szigorú zsűri számára kóstolásra.

A kollégiumi nap előkészítése nagyon sok munkával jár, de ha a nevelőtestület a feladatokat arányosan szétosztja maga között, mindjárt kevesebb idő és energia ráfordítással nagyon kellemessé tehető a délután. Célunk, hogy együtt jól érezzük magunkat, s a programpontokban elrejtve mégis sok oktatási és nevelési cél teljesül.

Digitális évkönyvek

Könyvtár

Reformáció emlékév

Régi honlap