Svájci vendégek a Refiben

Iskolánknak 25 éve van diákcsere kapcsolata a svájci Schiers városka Evangelische Mittelschule nevű középiskolájával. A svájci diákcsoport mindig ősszel látogat Debrecenbe, a mi diákjaink tavasszal utazhatnak Schiersbe. Így történt ez ebben az évben is, szeptember 27. és október 4. között kilenc lány és két fiú érkezett hozzánk. A mostani látogatásnak külön jelentőséget adott az a tény, hogy a csoportot Hans-Andrea Tarnutzer igazgató úr vezette. Megérkezés után a hétvégét a vendéglátó magyar diákoknál töltötték a vendégek. Így megismerkedhettek egy-egy vidék nevezetességeivel, életével és természetesen a magyaros ételekkel is. Hétfőtől közös programokat szerveztünk a csoportnak, ezeken mindig részt vett néhány magyar diák is. Először iskolánkkal ismerkedtek vendégeink, órákat látogattak, megismerték a Kolllégium, a Nagytemplom és Debrecen nevezetességeit. A közös kirándulások célja egy-egy jellegzetes magyar táj vagy nevezetesség bemutatása volt. Ellátogattunk velük a Hortobágyra, csónakáztak a Tisza- tavon, kocsikáztak a Hortobágyon, „meghódították” Eger várát, megismerkedtek a Tokaj-hegyaljai borászat rejtélyeivel, kipihenték fáradalmaikat a Demjéni Barlangfürdőben. A búcsúvacsorán nehéz volt válaszolniuk arra kérdésre, hogy mi tetszett leginkább nekik. Végül a Hortobágy és a Tisza-tó mellett szavaztak, a magas hegyekhez szokott szemek nem győztek betelni a végtelen látóhatárral.

Tarnutzer igazgató úr számára még egy különleges programot is szerveztünk. Szeptember 27. és 29. között Szatmárnémetiben tartotta az Országos  Református Tanáregyesület kirándulással egybekötött közgyűlését. Első felkérésre szívesen vállalta a részvételt, így alkalma volt megismerkedni Szatmárnémeti, Nagybánya, Koltó és Nagyvárad nevezetességeivel, valamint személyes kapcsolatokat kialakítani más iskolák tanáraival. Ezen az úton részt vett iskolánk angol nyelvi lektora is, sokat beszélgettek egymással pedagógiai kérdésekről, saját iskolarendszerük jellegzetességeiről.

A svájci csoport tagjai barátságosak, érdeklődők voltak, nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a vendéglátó diákokkal és családjaikkal.  Személyes barátságok is szövődtek, amik a tavaszi látogatás alkalmával tovább mélyülhetnek. Azzal a szándékkal váltunk el egymástól, hogy a két iskola közötti kapcsolatot érdemes hosszú távon is fenntartani és ápolni. Felvetődött az a gondolat is, hogy a diákcsere mellett érdemes lenne a tanárok közötti személyes kapcsolatokat is újra megerősíteni.

Köszönet illeti a program szervezésében és lebonyolításában résztvevő tanárokat, személy szerint Szalókiné Tóth Judit, Rapi Edit és Zeöldné Bonyár Beáta tanárnőket, Karasszon Dániel, dr. Győri János, Fehér Norbert és Bán István tanár urakat. Köszönjük a Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek a Maróthi Kollégiumban kapott kiváló szálláshelyet, valamint a konyha vezetésének a bőséges ellátást. Természetesen köszönjük a vendéglátó diákoknak és családjaiknak, hogy széppé és emlékezetessé tették svájci vendégeink számára  ezt a látogatást.

Győri József igazgató