Trianoni Gyásznap

A Nemzeti Összetartozás Napja

Iskolánk éves rendjében kiemelt helyet foglalt el az igazságtalan Trianoni Békediktátum kihirdetésének 100. évfordulójára való megemlékezés, ehhez kapcsolódva a Nemzeti Összetartozás Napjának megünneplése. Több neves előadó meghívásával előadássorozatot terveztünk, határon túli iskolai kirándulásokra és testvériskolák diákcsoportjainak meghívására készültünk. Több témakörben iskolai pályázatot hirdettünk meg.

            A veszélyhelyzet miatt a tervezett programok nagy részét le kellett mondanunk, hiszen sem előadásokra, sem utazásokra nem volt lehetőség. Köszönjük az iskolai pályázatra beküldött anyagokat, ezek elbírálása folyamatban van. Nagyon sok értékes alkotás született, az eredményeket egy későbbi cikkben tesszük közzé. A pályázati anyagok közül egy videófilmet és egy festményt (igazi műalkotást) szeretnénk most közkinccsé tenni.

            A festmény Kocsis Janka most érettségiző 12.B osztályos tanuló műve.

            A film Makrai Boglárka és Hompoth-Zolnai Gergő  9.D  osztályos tanulók alkotása.

            A nagyközönség számára alig feldolgozott téma volt eddig az a kérdés, hogy hogyan érintette a Református Egyházat és annak gyülekezeteit a határok átrendezése. Ezzel a kérdéssel foglalkozik az évfordulóra készült Reformátusok és Trianon című dokumentumfilm. Szeretettel ajánljuk a 30 perces film megtekintését diákjaink, szüleik és minden magyar református számára. A film a cikk alatt lévő linkre kattintva tekinthető meg.

            A Nemzeti Összetartozás Napjára, 2020. június 4-re tervezett programjaink (közös megemlékezés a Kollégium udvarán, fáklyásmenet a Bem téri Magyar Fájdalom szobrához) nem valósulhatnak meg, ezért diákjainkat és családtagjaikat arra kérem, hogy csatlakozzunk június 4-én 16.30-kor a Kárpát-medence magyarsága közös, határokat átívelő megemlékezéséhez! A megszólaló harangok hangja mellett álljunk meg egy rövid időre, adjunk hálát nemzetünk megmaradásáért, elszakított magyar testvéreinkért, és kérjük Isten áldását népünkre, annak jövőjére.

Balog Zoltán egykori miniszter, iskolánk volt diákja videóüzenete nemcsak a harangok meghúzására buzdít, hanem a múlt fájdalmas tanulságai mellett a jövőbe mutató, bátorító gondolatokat is tartalmaz.

Kívánok csendes, békés, az Úristen megtartó kegyelmében bízó, reményteljes emlékezést!

Győri József igazgató

Trianon 100 (Makrai Boglárka, Hompolt-Zolnai Gergő 9.D)

Balog Zoltán videóüzenete

https://www.lokal.hu/2020-06-a-nemzeti-osszetartozasert-szoljanak-a-harangok-csutortokon/