Online preces, avagy hétzáró lelki percek járványidőben

A Debreceni Református Kollégium lelkiségének meghatározója az esti elcsendesedés, a preces. Évszázadokon át minden este összegyűltek a diákok együtt énekelni, imádkozni és Igét olvasni. Később ezekre az alkalmakra szombat esténként kerül sor az Oratóriumban, ahol meghívott igehirdetők vagy az iskola vallástanárai hoztak a fiataloknak igei és személyes gondolatokat. Az internátusban lakó diákok mindig is sajátjukénak érezték ezt az alkalmat, mely a megállás, elcsendesedés, önvizsgálat ideje volt az esti homályban. Élményét és lelkiségét magukkal vitték felnőtt életükbe is. 

Nincs ez másként ma sem. Ezért méltatlankodtak diákjaink, amikor a járványhelyzet miatt biztonságuk érdekében el kellett hagynunk a szombati közös oratóriumi elcsendesedést, és a vasárnapi istentisztelet önmaga árnyékaként csak a kollégiumi szobák hangszóróin keresztül szólalt meg. A középiskolások élete tovább szűkült a hazaköltözéssel és a távoktatással. A hétköznapok terhe nem lett könnyebb. Sokan küzdenek félelmekkel, aggodalmakkal, betegséggel, a bezártsággal és az újfajta kihívásokkal. Nem csupán a tizenéveseknek nehéz időszak ez, hanem a szülőknek is. 

Ezért költöztetjük át az iskola szombati, hétzáró lelki alkalmát az online térbe, ahol bárki bekapcsolódhat az elcsendesedésbe, amikor szükségét érzi, legyen idős vagy fiatal, mai vagy régi refis. Megállhat, erőt meríthet, készülhet a vasárnapra otthona csendjében, de mégis a megszokott oratóriumi környezetben este hat órakor a gimnázium Youtube-csatornáján (https://youtu.be/Jog7Sml9xNw).

(BCSM)