Keresd a Csillagot!

Egy ritka csillagászati jelenség tanúi lehetünk december 21-én.

Ezen a napon Naprendszerünk két nagy bolygója, a Jupiter és a Szaturnusz együttállásban lesznek. A kora esti égbolton a két bolygó alig 6’ távolságra lesz egymástól, így szabad szemmel szinte egyetlen nagyon fényes csillagként lesznek láthatóak. A két bolygó átlagban 20 évente közelíti meg egymást, mert keringési idejük a Nap körül lényegesen különböző (Jupiter 12 év, Szaturnusz 29 év). Ilyen közel utoljára 1623-ban voltak, s legközelebb 2080. március 15-én közelítik meg egymást ismét hasonló mértékben. A mostani együttállás további különlegességét az adja, hogy a téli napfordulókor jön létre.

Nézzünk hát fel az égboltra december 21-én napnyugta után, s keressük az égbolton enyhén D-NY irányban a jelenséget! (Napnyugtakor még a horizont közelében látható, tehát megtörténhet, hogy épületek akadályozzák az észlelést. Kicsit később azonban, már jobban látható lesz.)

A jelenség bekövetkezése ebben az évben reményt adhat. Lehet, hogy idén esetleg kevesebben tudjuk szeretteinkkel, ill. távolabbi családtagjainkkal együtt tölteni a karácsonyi ünnepeket, de ha felnézünk, látjuk, hogy mindannyian ugyanazon égbolt alatt élünk, és ezen az égbolton most talán ugyanazt a rendkívüli jelenséget láthatjuk, ami több mint kétezer évvel ezelőtt a Messiás, Jézus Krisztus születéséről adott hírt.

Égi kalendárium: 2020. december