Nyilas Misi nyomában

Nyilas Misi Emlékévnek nyilvánította a 2020/2021-es tanévet a Református Kollégium Igazgatótanácsa, a Légy jó mindhalálig című regény megjelenésének 100. évfordulója alkalmából, azonban a pandémia miatt a tervezett rendezvények elmaradtak. A programokat sűrítve most ősszel, szeptember 25-én igyekeztek pótolni a szervezők a Debreceni Református Kollégium Baráti Körének találkozója részeként. Több program a gimnáziumunkat is érintette.

Móricz Zsigmond regényéből tudjuk, hogy a Kollégiumnak eredetileg két harangja volt: egy nagyobb a hátsó udvaron, és egy kisebb a Konviktus mellett, amely a világháborúban eltűnt. Ennek a másolata készült most el, amely Nyilas Misiről kapta a nevét.

Az ünnepség iskolánk épületében folytatódott tovább, ahol egy bronzból öntött Móricz-szobrot  avattak fel, amely a volt diáktárs, Medgyessy Ferenc első ilyen témájú, gipszből készült alkotása nyomán készült.

Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett igazgatónő ezt követően bemutatta egykori kollégiumi diák, Égerházi László szobrászművésznek, Nyilas Misi kútja című, fából faragott alkotását, amelyet az alkotó gimnáziumunknak adományozott. Reméljük, hogy ezek a csodálatatos alkotások emlékeztetni fogják diákjainkat az irodalom szeretetére a hétköznapokban is.

A nap praecesszel zárult az Oratóriumban, amelyen dr. Bölcskei Gusztáv professzor, a Tiszántúli Református Egyházkerület egykori püspöke hirdette az igét. Ezen alkalmon Dr. Ötvös László nyugalmazott lelkipásztor átvette a Kollégium Szenci Molnár Albert-díját, illetve iskolánk egykori igazgatója, Győri József munkája, szolgálata elismeréseként Bethlen Gábor díjban részesült. A díjakhoz gratulálunk és életükre Isten áldását kívánjuk.