Refisek a Debreceni Egyetem tudományos táboraiban

Diákjaink közül augusztus végén négyen vettek részt a Debreceni Egyetem tudományos táboraiban. A táborokba pályázat (motivációs levél, pályamunka) alapján lehetett bejutni, aminek sikerességéről július elején kaptak értesítést a tanulóink.

Abaffy Tímea (11.b) és Breitenbach Fruzsina Anna (11.b) augusztus 21-26. között a TTK Nyári Táborában tekinthetett be a kutatási módszerek alapjaiba. Az Ökológia Intézet munkájába kapcsolódtak be, ahol a mikroszkópizálás, spektrofotometria módszereit is megismerhették. A délelőtti labormunkát délutánonkét a TTK intézeteinek megismerése egészítette ki. A tábort egy konferencia zárta le, ahol a tanulók előadásokkal mutatták be a munkájukat. Timi és Fruzsi előadásának címe: Légszennyezettség becslése falevelek használatával.

Felszeghy Luca (12.d) és Fehér Dorottya (12.d) az ÁOK Sántha Kálmán Szakkollégium Nyári Tudományos Táborában vett részt augusztus 21-31. között. Luca az Anatómiai Intézetben dr. Juhász Tamás vezetése mellett megismerte az RNS izolálás, a csirke embriók vizsgálatának (porcsejtek izolálása, passzálása), és a polarizációs mikroszkóp működésének alapjait. Dorottya a Sebészeti Műtéttani Tanszéken kutathatott Dr. Fazekas László vezetésével. Betekinthett a mikrosebészet világába, és mikrosebészeti gyakorlatokat végzett. Bővítette az anatómiai ismereteit, de haemorheológiai és haematológiai méréseket is folytatott. A tábort itt is egy konferencia zárta le, ahol a diákok összefoglalták a két hét tapasztalatait.

Gratulálunk a diákjainknak, és köszönjük a Debreceni Egyetem szervező munkáját!

(Uherkovich Zoltán)