Kutatók Éjszakája – 2023.09.29 péntek DE ÁOK Élettani Intézet

Szeptember utolsó péntekén került megrendezésre az a rendezvénysorozat, ami már 2005 óta közel 200 helyszínen várja a kutatás, és az egyéb orvosi tevékenységek iránt érdeklődőket.

A 9.D osztály meghívást kapott Dr. Pál Balázs Zoltán egyetemi docens előadására, és az ehhez kapcsolódó vezetett labortúrára. Az előadás témája a következő volt: “Eszmélet”. Alvás és ébrenlét, és ami mögötte van. Számos hatás tudja befolyásolni alvásunkat, ébrenlétünket.  Az agynak vannak olyan régiói, amelyek meghatározzák a napi ritmusunkat, lehetővé teszik a váltást alvás és ébrenlét között.  Ezek a régiók nemcsak az alvás és ébrenlét, hanem az alvás különböző fázisai közötti váltásért is felelősek.  Ezeket az agyterületeket számos hatás befolyásolja, működésük az öregedéssel és egyes betegségek hatására is változik.  A jelen előadásban ezekről az agyterületekről, működésükről és az azt befolyásoló tényezőkről, betegségekről is szó volt. A labor túrán több technika is bemutatásra került. Többek között szó volt az optogenetikáról, kemogenetikáról, illetve a gimnázium diákjai kipróbálhatták magukat a gyakorlatban is.

Úgy gondolom, mindannyiunk számára egy teljesen érthető, ámbár információdús programon vehettünk részt. Köszönjük a meghívást!

Pál Tamás (9.D)