Refisek Budapseten a Gloria Victis-en

Október 22-én nyolcan vettünk részt a hagyományos fáklyás felvonuláson a BME-től a Bem-térig. Iskolánkból még négyen később csatlakoztak hozzánk: a Gloria Victis történelmi vetélkedő résztvevői.  Kárpát-medence minden részéről sereglettek a középiskolások, Erdélytől Felvidékig, Kárpátaljától Délvidékig, és természetesen az anyaországból is több ezren voltak jelen.

A Honvédség 175. évfordulója alkalmából megrendezett kiállítást is megtekintettük a Bálnában. Ezután kezdődött a megemlékezés a Budapesti Műszaki Egyetem aulájában, ahol visszaemlékeztek arra, hogyan szervezkedtek dr. Halzl József elnök úrék (a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli örökös elnöke) 1956-ban. Ezek az események naplójában is megörökítésre kerültek.

Délután 4-kor elindult a több ezres menet. Fáklyákkal a kézben vonultunk a Bem-térre, ahol folytatódott az emlékezés, majd a koszorúinkat is elhelyezve, a Szózat eléneklésével fejeződött be az alkalom.

Későn értünk haza Budapestről, de annál nagyobb szívvel, mert igazán csak ott lehet átélni az 56-os események hangulatát, ha több ezren együtt vagyunk a közös cél érdekében. Gloria Victis!

(Katona Péter, kapcsolattartó tanár DRKG – Rákóczi Szövetség)