Látogatás a LEGO gyárban

Az informatika és matematika iránt érdeklődő diákként április 12-én, pénteken, közel harmincan látogatást tehettünk a Nyíregyházán lévő LEGO gyárba, ahol megismerkedhettünk a gyártás folyamatával. Megtudtuk, hogy a világon jelenleg öt országban van LEGO gyár (Dánia, Csehország, Mexikó, Kína és Magyarország).

Amikor reggel megérkeztünk, a biztonsági szabályok megismerése után, ez első állomásunk a fröccsöntő üzem volt, ahol a gyártó gépsorok működését tekinthettük meg. A látogató folyosón tovább haladva a második fázishoz érkeztünk, ahol a különböző LEGO-kat becsomagolják, majd targoncákkal a raktárokba viszik. A gyártás során a DUPLO-ra fokozott higiéniai és biztonsági szabályok vonatkoznak, hiszen ezek az elemek kisgyerekeknek készülnek. Az utolsó állomás a végcsomagoló üzem volt, ahol minden LEGO-t dobozokba tesznek, majd a kamionokba pakolás után elszállítják a csehországi elosztópontba, mivel a nyíregyházi gyár nem foglalkozik eladással. Örömmel tapasztaltuk, mennyire fontos a gyárban a környezetvédelem: szelektíven gyűjtik a hulladékot és nem keletkezik műanyag hulladék, mert azokat is felhasználják.

A program végén lehetőséget kaptunk arra, hogy építhessünk saját magunknak, amitől újra kisgyerekeknek érezhettük magunkat. Nagy örömünkre, alkotásainkat mind haza is hozhattuk.

Felejthetetlen élmény volt mindenki számara ez a látogatás. A LEGO csoport jelmondatával érkeztünk haza: „Csak a legjobb lehet elég jó!”.

Kísérő tanárok: Csekéné Molnár Erika tanárnő és Bíróné Kabály Enikő tanárnő

(Zakar Gréta, 11.A)