Ujjlenyomatok – Új lenyomatok

Régi álmom valósult meg, amikor katalógus jelent meg diákjaink művészeti alkotásaiból. Részlet dr. Molnárné Ötvös Tünde művésztanár előszavából:

„Iskolánkban már-már közhelyszerű az a tapasztalatból hagyományozódó megállapítás, hogy ha két ”refis” találkozik bárhol a világban és kiderül, hogy „refisek” voltak, akkor barátként, testvérként köszöntik egymást. Egy kis időutazásra invitálva az olvasót elgondolkodhatunk azon, hogy mi történik, ha a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihály, vagy a Himnuszt 200 éve megíró Kölcsey Ferenc, vagy éppen Móricz Zsigmond találkozik a mai diákokkal. Ezekre a találkozásokra már csak szellemi, lelki síkon kerülhetett sor, de a találkozás megvalósult, amelyre a közeli múlt kerek évfordulói teremtették meg a lehetőséget.

Ebben az évben iskolánk két jubileumot is ünnepelt, a Himnusz megírásának 200. és Csokonai születésének 250. évfordulóját, amelyekre rajzpályázatot írtunk ki a Kollégium Baráti Körével karöltve. Ezt megelőzően Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regénye keletkezésének 100. évfordulójára emlékeztünk, amelyre szintén készültek pályaművek. Az önképzőköri diákok ezzel párhuzamosan verseket, novellákat írtak, valamint a Csokonai-évfordulóra a Debreceni Egyetem mentorhallgatóinak vezetésével, gyönyörű tablókat készítettek. Ez a gazdag anyag ösztönözött, hogy készüljön egy katalógus a diákmunkákból, már csak azért is, mert a Református Gimnáziumban eltöltött több évtizedes rajz és vizuális kultúra tanárságom ideje során keletkezett értékes diákmunkák ma már nem visszakereshetők. Ezzel a kis katalógussal szeretném megörökíteni a jelenlegi alkotói tevékenység legemlékezetesebb darabjait. Ez azért is fontos, mert sajnos a tantárgy óraszámai olyan mértékben csökkentek, hogy már-már szinte lehetetlen igazán elmélyült képzőművészeti alkotó munkát végezni iskolai keretek között. Pedig a diákok számára nagy öröm, hogy alkothatnak, ha közösen dolgozhatnak egy vizuális kultúrával kapcsolatos projekten.”