II. Rákóczi Ferenc emléktúra a Nagy Milicre

Május 25-én reggel negyvenketten indultunk el Debrecenből, hogy a januárban elhalasztott gyalogtúrán vegyünk részt a Tokaj-Eperjesi hegyvonulathoz tartozó Zempléni-hegységben. Természetesen a csúcsrégió volt a cél, a Kis- (892 m) és a Nagy Milic (894 m).

Kis kitérőt tettük Borsiban, ahol nagyságos fejedelmünk szülőhelyén sétáltunk és csoportképet készítettünk.

Innen 30 perces buszozás után a Füzéri vár alatti parkolóba értünk, és gyönyörű túraidőben elindulunk az O. K. T. útvonalán, a fehér alapon kék csíkos jelzésen. Utunk nagy részén csak erre kellett figyelnünk, csupán a legvégén tértünk le erről, hogy a vár alatti parkolóba a buszhoz visszaérjünk.

Csapatunk igen fegyelmezett volt. Lehetőséget kaptak a gyorsabban haladók, hogy előre mehessenek, és a csúcson várjanak ránk. Útközben László Lóránd tanár úr történelmi adalékokkal szolgált, Katona Péter tanár úr földrajzi szemszögből látta el információkkal a csapatot. A buszon hazafelé egy kvízt kellett megoldaniuk a diákoknak, ahol igen csak jól jött az úton hallott tájékoztatás. A legjobb pontszámot elérők jutalomba részesültek, de amúgy mindenki nyertesként térhetett haza, mert jó élmény volt ezen a túrán részt venni: jó levegő, gyönyörű panorámák, szamóca, gomba, kígyó, madarak, szalamandra és nem utolsó sorban a jó beszélgetések tették fel az i-re a pontot.

A túra anyagi költségeinek egy részét a Rákóczi Szövetség biztosította belső pályázatból. Köszönet érte ez alkalommal is!

Hálásak vagyunk Istennek ezért a lehetőségért.

(Katona Péter, Rákóczi Szövetség-DRKG középiskolai szervezete)