Beszámoló a Budai József Biológia Versenyről (2019. február 1-2.)

A Lévay József Református Gimnázium ebben az évben tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Budai József Biológia Feladatmegoldó Versenyt. A megmérettetésre idén 2019. február 1-2-án került sor, ahová idén 13 iskola küldte el a versenyzőit, a négy évfolyamon összesen 64 tanulót. Iskolánkból 7 diák és egy felkészítő tanár utazott el Miskolcra.

A rendezvényt február elsején kora délután Sipos Tamás vezető vallástanár nyitotta meg, majd az elméleti feladatsorok megírása következett. A négy évfolyamra osztott mezőny osztálytól függően 90-120 pontos, az érettséginél lényegesen nehezebb feladatsort oldott meg.

            A vacsora előtt következett a verseny meghívott előadójának, dr. Pós Zoltán (a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének egyetemi docense) kutatónak az előadása a T-limfociták immunrendszerben betöltött szerepéről.  

A rendezvény másnap reggel a gyakorlati fordulóval folytatódott. A 9-10. évfolyam tanulói szövettani, fajismereti, míg a 11-12-es diákok elsősorban biokémiai feladatokat oldottak meg.                 Kora délután az eredményhirdetés és a verseny lezárása következett, ahol a résztvevők az iskola igazgatójától, Ábrám Tibortól, és dr. Pós Zoltántól megkapták a jól megérdemelt jutalmukat. A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumából érkezett tanulók idén a korábbi évekhez hasonlóan nagyon sikeresen szerepeltek, hiszen mindenki a dobogón végzett, sőt a négy évfolyamból hármat is megnyertek. Ezúton is gratulálunk a diákoknak, és további sikereket kívánunk!