Első hely a XXIII. Xantus János Környezetismereti Vetélkedőn (Kolozsvár, 2022.05.07.)

Rendhagyó módon, tavasszal rendezte meg az Apáczai Csere János Elméleti Líceum a 23. Xantus János Környezetismereti Vetélkedőt a Bükk-erdőben, a Szénégető-tetőn. 30 csapat nevezett a versenyre Kolozsvár és környéke neves iskoláiból.

Profi tájfutó térképen 15 feladatpontba kellett eljutni a csapatoknak 120 perc alatt, 600 méter körüli tengerszintfeletti magasságban. A földrajzi, kémiai, fizikai, biológiai, néprajzi és helyrajzi ismereteket igénylő feladatok, anagrammák és a keresztrejtvény megoldásánál fontos volt a jó tájékozódási képesség, a csapatmunka és a kommunikáció. Nem volt mindegy, melyik feladatpontból hova indulnak tovább a csapatok.

Kreatív feladatként újrahasznosítható anyagokból kellett neves erdélyi épületeket formázniuk. Dr. Molnárné Ötvös-Tünde tanárnő ötlete alapján a 9. b osztály Főnix nevű csapata – Abaffy Tímea, Dobos Gabriella, Kovács Júlia és Petróczi Anna-Fruzsina– kivitelezte alaposan és kreatívan a kalotaszegi Varjúvárat építette meg, amelyre maximális pontot kaptak.

Senior kategóriában a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma csapata 201 ponttal, kiemelkedő csapatmunkával és szellemiséggel szerezte meg az első helyet.

Felkészítő tanáruk és idegenvezetőjük Katona Péter tanár úr volt.

Soli Deo gloria!