2018.04.21. - Szőnyi Emléknap

2018. április 21-én rendezte meg iskolánk a Szőnyi Emléknapot. Szőnyi Pál, a Debreceni Református Kollégium egykori polichisztora születésének 210. és halálának 140. évfordulóját ünnepeltük ezen a jeles napon.

A program az Oratóriumban áhítattal kezdődött, majd elsőként Dr. M. Nagy Mihály adott elő a „refis” Szőnyi Pálról. Ugyanitt az emléknap szervezője, Dr. Veressné Létai Ágnes bemutatta a felújított a gyűjteményt, külön-külön megköszönve a felújításban és az emléknap szervezésében résztvevők munkáját. A megnyitó után a diákok természettudományos előadásokon vehettek részt. Dr. McIntosh Richárd egyetemi adjunktus az ásványok születéséről és jelentőségéről, Faragóné Zilahi-Sebes Erzsébet (a Szőnyi Pál Ásványbarát Körének tagja) a meteoritokról, Dr. Csámer Árpád pedig az ásványok természetéről tartott előadást. Végül a diákok Cséke Zsolt filmjét tekinthették meg a geográfus, filmrendező kalandos madagaszkári útjáról.

Az előadások után Győri József Igazgató Úr átadta a felújított Szőnyi Pál Ásványgyűjteményt.

Az emléknapot hosszú előkészületek előzték meg. A tárolószekrényeket felújították, az ásványgyűjteményt újrarendszerezték. E munka közben bukkantak egy különleges fosszíliának, az eocén kori nummuliteszeknek a Hantken Miksa által rendszerezett gyűjteményére, mely a 19. század 60-as, 70-es éveiből származik. További „kincsekkel” is bővült a kiállítás: Cséke Zsolt két Madagaszkárról származó kőzettel gazdagította a gyűjteményt. A diákok is kivették részüket a feladatokból: a fiúk a nehéz szekrények mozgatásában segítettek, a lányok pedig Szőnyi Pál Alaktan című művéhez készítettek illusztrációt, azaz különböző geometriai formákat vágtak ki és ragasztottak össze.

Az emléknapot gazdagította a Szőnyi Pál Ásványbarát Kör ásványbörzéje, amelyen a diákok különleges ásványokat, az ezekből készült tárgyakat, ékszereket csodálhatták, illetve vásárolhatták meg. A rendezvényt követő napon pedig tanulmányi kiránduláson vehettek részt tanulóink a Fekete-Körös völgyében és a Medve-barlangban.

A tanulók számára tanulságos, élménydús nap és a hozzá kapcsolódó rendezvények iskolánk gazdag múltját és sokszínűségét hirdetik, hiszen Szőnyi Pál alakja ott él minden apró, kiállított ásványban, hogy példát mutasson a jelen és jövő diákjainak.