A 2016. év eseményei
A 2016. év legfontosabb eseményei
Beszámoló a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona életéről

A 2016. év legnagyobb eseménye az új internátusi épület használatba vétele volt. A nyár folyamán kiürítettük az Andaházy-Szilágyi Leányinternátus és a Maróthi Kollégum épületét, a bútorok nagy részét (ágyak, szekrények, íróasztalok, székek) magyarországi és erdélyi iskoláknak ajándékoztuk. Az újabb költözésben diákjaink is sokat segítettek, köszönet érte.

Az új internátusi épület kivitelében, felszereltségében olyan minőségi elhelyezést biztosít a kollégista tanulóknak, amiről a korábbi nemzedékek nem is álmodhattak. A négy és hat ágyas lakószobákban egységes kivitelű, kiváló minőségi bútorok találhatók. A tanulók kényelmét és jó közérzetét a jól felszerelt teakonyhák, automata mosógépek, konditerem, korlátlan WIFI-hozzáférés biztosítják. Természetesen nem könnyű megszokni a korábbinál kisebb területet, és nem egyszerű a két internátus életrendjének egymáshoz közelítése sem. Az új beléptető és biztonsági technika főleg kezdetben gyakran megtréfálta a tanárokat, diákokat, de fokozatosan sikerül kiismerni és belakni az épületet.

Iskolánk szakmai munkájában új lehetőségeket jelent az a tény, hogy intézményünk a református tehetségsegítő hálózat tiszántúli regionális központja lett. Valamennyi 9. évfolyamos tanuló tehetségvizsgálaton vett részt, és négy tárgyból (matematika, biológia, fizika és történelem) gazdagító, fejlesztő programokat indítottunk. Ebben az évben is mi rendeztük a református középiskolák matematikaversenyét. Az évek óta általunk rendezett atlétika verseny mellett röplabda és szertorna versenyt is hirdettünk a református középiskolák tanulóinak.

Diákjaink igen sok tanulmányi és sport versenyen, pályázaton vettek részt, többen értek el kiváló eredményt. Iskolánk rendezte meg a Református Tehetséggondozó Alapítvány által meghirdetett Rejtőzködő kincseink iskolatörténeti pályázat döntőjét. Tanulóink kiválóan szerepeltek, Gönczy Szabina, Kunkli Anita Tímea és Nagy Béla Dávid jutalmul az őszi szünetben németországi reformációs emléktúrán vehettek részt. Büszkék vagyunk arra, hogy a Református Egyház által adományozott Makkai Sándor pedagógiai díjat Uherkovich Zoltán iskolánk biológia-földrajz szakos tanára kapta tehetséggondozó munkásságáért.

Ebben az évben is több jeles évforduló adott alkalmat a visszaemlékezésre, hálaadásra. A hagyományos Kollégiumi Nap keretében Dr. Tóth Kálmán tanárunk születésének 110. évfordulójára, Karácsony Sándor pedagógiai gondolkodó születésének 125. évfordulójára emlékeztünk. Novemberben egy egész tanítási napot szenteltünk a 200 éve született Kovács János egykori tanárunk, természettudományos gyűjteményünk létrehozója emlékének, munkásságának. Az évfordulós megemlékezés részeként tanulmányi kirándulást szerveztünk az Érmellékre, melynek során tisztelegtünk Kovács János kollégiumi tanár, Sass Kálmán mártír lelkipásztor, Károli Gáspár bibliafordító, Ady Endre költő és a 250 éve született Budai Ézsaiás professzor és püspök emléke előtt.

Iskolánk külföldi kapcsolatai is bővültek az elmúlt évben. A szokásos svájci cserekapcsolat mellett egy spanyol középiskolával is megindult a kölcsönös diákcsere, jövőre pedig egy német iskolába utazhatnak tanulóink. A Rákóczi Szövetség támogatásával tavasszal két osztályunk jutott el határon túlra: a 10.D osztály a Székelyföldre, a 10.A osztály Felvidékre utazott.

Köszönjük az alapítványaink számára juttatott adományokat, 1 %-os felajánlásokat. Ezek segítségével tudtunk mintegy 20 tanulónak ingyenes étkezést, nagyon sok rászoruló családnak ösztöndíjat vagy segélyt adni. Tanulóink szívesen vettek részt közösségi szolgálat keretében idősek, gyermekek és fogyatékosok gondozásában, a rászorulók segítésében, a karácsonyi természetbeni adományozásban, a Kárpát-medencei Oktatási Alap számára történő gyűjtésben.

Istennek adunk hálát minden eredményért, a megtapasztalt áldásokért. Köszönjük, hogy a gondok, problémák megoldásában is érezhettük támogatását. Szent Lelkének erejét és vezetését kérjük az előttünk álló év feladataihoz.

Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Békés, Boldog Új Évet

A 2016. évről szóló képes beszámoló az iskola honlapján (www.drkg.hu) is megtekinthető.