Tanévzáró beszéd, 2017

Tanévzáró beszéd 2017. június 15.
Ünneplő Gyülekezet! Kedves Diákok, Tanárok, Szülők, Vendégek!

Szeretettel köszöntöm a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona tanévzáró ünnepségén megjelenteket. Köszönöm Fehér Norbert vallástanár úr igeszolgálatát, Kurgyis András tanár úr orgonajátékát.

Köszöntöm a Kollégium tagozatai vezetőit, iskolánk egykori tanárait.

Ünneplő Gyülekezet!

Eredményes, de nem könnyű tanév végére értünk a mostani, szokatlan időpontban tartott tanévzáró ünnepséggel. Istennek hála, hogy vállalt feladatainkat teljesíteni tudtuk, tanulóink nagy többsége örvendezhet a rövidesen kézbe kapott bizonyítványnak. Köszönöm tanárainknak, nevelőinknek az áldozatos és lelkiismeretes munkát.

A mögöttünk lévő tanévre visszatekintve a legjelentősebb esemény az új internátusi épület használatba vétele volt. Tisztában voltunk vele, hogy nem lesz egyszerű megtalálni az új, közösen használt épület új életrendjét, de úgy vélem, a tanév folyamán fokozatosan sikerült kiküszöbölni a gondok, problémák nagy részét. Köszönöm az internátusok vezetőinek, nevelőinek fokozott odafigyelését, együttműködését. Köszönöm a diákoknak, hogy segítettek megőrizni a berendezések, bútorok jó állapotát, vigyáztak azok épségére.

A tanév kiemelt feladata volt a Reformáció 500. évfordulójának megünneplése. Iskolánk, mint a Debreceni Református Kollégium egyik tagozata, nemcsak egyike a reformáció hatására létrejött jelentős intézményeknek, hanem megtestesíti és magában hordozza annak örökségét, szellemiségét. Hálásak vagyunk azért, hogy a jubileumhoz kapcsolódva olyan programok kezdeményezői és résztvevői lehettünk, amelyek méltóak hagyományainkhoz.
Emlékeztetőül néhány esemény:

Iskolánk rendezte a Rejtőzködő kincseink című tudományos diákköri pályázat szóbeli döntőjét, melyben két pályamunka képviselte intézményünket. Az eredményes szereplés jutalmaként három diákunk és négy tanárunk vehetett részt németországi Luther emléktúrán. Megtekinthettük iskolánkban a Protestáns Iskolatörténeti Vándorkiállítást, amely az egész Kárpát-medencét bejárja. Iskolánk kezdeményezte a Kárpát-medencei Bibliaolvasó Nap megtartását, melynek keretében mintegy 80 református iskola tanárai és diákjai olvasták együtt a Szentírást. Nemcsak részt vettünk, hanem rendezőként és közreműködőként aktív részesei is voltunk a nagyszabású központi ünnepségeknek. Fontosnak tartottuk, hogy diákjaink megismerkedjenek egyházunk történelmi emlékhelyeivel, ezért szerveztünk iskolánk költségén a 9. évfolyamos tanulóink számára Vizsoly-Gönc-Sárospatak útvonalon tanulmányi kirándulást. A legfrissebb esemény ebben a sorban: tegnapelőtt a teljes 11. évfolyam megtekintette Budapesten a Nemzeti Múzeumban rendezett Lét-Ige című reformációs kiállítást. Ne feledjük el azt sem, hogy két olyan filmnek a forgatásánál segédkeztek tanulóink és tanáraink, amelyek a Reformációhoz és a Kollégiumhoz kötődnek. Köszönöm diákjainknak, hogy ebben a szerepkörben is becsülettel, néha már-már hősiesen is helytálltak. Örömteli, hogy iskolánkból három csapat is nevezett a RE-formáció országos vetélkedőre, és kiemelkedő eredményt elérve a regionális verseny 1-3. helyét szerezték meg. Gratulálok a tanulóknak, és felkészítő tanáraiknak!

Rajtuk kívül természetesen még sok diákunk ért el komoly verseny vagy pályázati eredményt. Ezek felsorolása később történik meg, de ezúton is köszöntök minden résztvevőt, és gratulálok minden eredményhez! A korábbiakhoz hasonlóan ebben a tanévben is részt vállaltunk a református iskolák versenyei lebonyolításából, megrendeztük a református középiskolák matematika, atlétika, röplabda és torna versenyét. Köszönöm tanárainknak a rendezői, szervezői munkát, tanulóinknak meg a segítséget!

A Kollégium egykori diákjaihoz és tanáraihoz kapcsolódó évfordulók közül ebben a tanévben is nagy volt a választék. A legismertebb ünnepelt Arany János, akinek 200. születésnapján rendkívüli irodalomóra keretében diákjaink által előadott műveiben gyönyörködhettünk. Ugyancsak 200 éve született Kovács János tanárunk, aki a természettudományos gyűjteményünk megalapítója és első vezetője lett. A nevéhez fűződő érmelléki emléktúrán nemcsak az ő síremlékén helyeztük el a kegyelet virágait, hanem fejet hajtottunk Sass Kálmán érmihályfalvai mártír lelkipásztor, Károli Gáspár bibliafordító, Ady Endre költő és a 250 éve született Budai Ézsaiás kollégiumi professzor emléke előtt.

Az elmúlt tanévben kiemelt feladatnak tekintettük, hogy programot dolgozzunk ki az iskola szakmai munkája minőségének emelésére. Ezt a célunkat a fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület messzemenően támogatja. A program egyes elemei már ebben a tanévben elindultak. Kiemelt területnek tekintjük a tehetséggondozást, ezért a 9. és 10. évfolyamon tehetségdiagnosztikát végeztünk, és minden lehetséges tárgyból csatlakoztunk a Református Egyház által indított gazdagító programhoz. Kilenc tanulónk vehet részt a programhoz csatlakozó nyári tehetséggondozó táborban.

A program másik része a továbbtanulásra való hatékonyabb felkészítés. Ennek részeként könnyítettünk a fakultációs választáson, hogy a 10. évfolyam után könnyebb legyen a tagozatváltás, a diákok tényleges továbbtanulási igényeihez illeszkedő érettségi felkészítés. A cél érdekében több pályaorientációs pályázatot nyújtottunk be, ezek sikere esetén intézménylátogatásokkal, előadók meghívásával is tudjuk segíteni diákjaink megalapozott döntését.

A program harmadik eleme az idegen nyelv oktatás hatékonyságának növelése. Ennek érdekében a Református Pedagógiai Intézet helyzetfelmérést és javaslatokat készített a fenntartó felkérésére. A részletes stratégia kidolgozása előtt is kialakult már néhány eleme:

  • Különösen az első idegen nyelvnél csökkenteni kívánjuk a csoportok létszámát.
  • A hátrányos helyzetből induló tanulók számára külön programot dolgozunk ki, hogy esélyük legyen a nyelvvizsga megszerzésére.
  • Már jövő ősztől elindítjuk a francia nyelv oktatását.
  • Folyamatosan frissíteni kívánjuk tanáraink módszertani és nyelvi kompetenciáit.
  • Minél több diákunk számára biztosítani kívánjuk a nyugat-európai iskolai cserekapcsolatokba való bekapcsolódást.

Iskolánk nagyon fontosnak tartja a rászoruló tanulók segélyezését, az arra érdemes diákoknak ösztöndíjak nyújtását. A mögöttünk álló tanévben 16 tanuló kapott teljes díjkedvezményt, 10 fő 50 % -osat. Köszönjük az adakozóknak, támogatóknak, hogy anyagilag is hozzájárultak ezekhez a költségekhez. Most, a tanév végén is igyekszünk a jó tanulmányi eredményeket, valamint a versenyeken elért helyezéseket díjazni.

Az élet rendje szerint ebben a naptári évben több tanárunk eléri a nyugdíjkorhatárt, ezért a következő tanévben már nem vagy esetleg csak részmunkaidőben fognak oktatni, illetve dolgozni iskolánkban. Úgy tervezzük, hogy a szeptemberi tanévnyitó ünnepség keretében búcsúztatjuk majd el őket ünnepélyes keretek között. Szeretném azonban most is megköszönni iskolánkért végzett sok évtizedes odaadó munkájukat és szolgálatukat. Név szerint a következő tanárainkról van szó:

  • Németh Lea internátus vezető
  • Dr. Tóthné Bertalan Mária kémia-fizika szakos tanárnő
  • Dr. Mikó Gyula magyar-latin szakos
Életükre, szeretteikre mindnyájunk nevében Isten áldását kérem.

A nyugdíjazás, valamint a megnövekedett feladatok új tanári státuszok meghirdetését tették szükségessé. Diákjaink is tapasztalták, hogy a kiválasztás része volt egy-egy próbatanítás is. Köszönöm, hogy általában segítőkészséget és együttműködési szándékot tapasztaltunk tanulóink részéről. A pályázat eredményeként egy angol-francia szakos, egy magyar-történelem szakos és egy biológia-kémia szakos tanárnő, valamint egy leányinternátusi nevelőnő érkezik iskolánkba. Őket természetesen majd a tanévnyitón tudjuk bemutatni. A Leányinternátus vezetésére Dan Írisz tanárnő kap megbízást. A megnövekedett vezetői feladatok, valamint Mónus Béla igazgatóhelyettes úr betegsége egy új igazgatóhelyettesi megbízást tett szükségessé. Erre a feladatra dr. Gaálné Becsy Adrienn tanárnő kap megbízást. Az ő életükre és új szolgálatukra is Isten áldását kérjük. Bók Tünde tanárnő egy éves szerződéssel dolgozott iskolánkban, nehéz helyzetben ajánlotta fel segítségét. Neki is köszönjük az iskolánkban végzett munkáját, további sikeres tanári munkát kívánunk.

Amikor lélekben már a nyári szünetre készülünk, ne feledkezzünk meg azokról a diáktársakról sem, akik ezekben a napokban állnak életük egyik nagy erőpróbája, az érettségi előtt. Szeretettel gondolunk rájuk, és kívánunk minél jobb eredményeket! A jövő hét második felében pedig már a következő tanév 9. évfolyamosait várjuk a gólyatáborba, azaz még véget sem ért, de már jelképesen elkezdődik az új tanév. Köszönöm, hogy a felsőbb éves diákok közül sokan vállalták a táborozáson való részvételt, segítségnyújtást. Kérem, hogy jó példával, szeretettel igyekezzetek segíteni iskolánk új diákjainak beilleszkedését!

Az előttünk álló nyár is mozgalmas lesz. Diákjaink közül nagyon sokan vesznek részt gyülekezeti és más keresztyén táborokban, a Csillagpont találkozón. A már említett gazdagító táboron kívül a Rákóczi Szövetség táborába is delegáltunk öt tanulót. Megtiszteltetés, hogy augusztus 18. és 23. között iskolánk lesz a házigazdája a Talentum Kárpát-medencei tehetséggondozó tábornak. Kívánom, hogy minden ilyen rendezvényen iskolánkhoz méltóan viselkedjetek! Még egyszer felhívom a figyelmet arra, hogy a közösségi szolgálat keretében több nyári rendezvény számít a segítségetekre! A programok az osztályfőnököknél vannak, jelentkezni a Titkárságon lehet!

Tanárainknak és az érettségi előtt álló tanulóknak a következő napok, hetek feladataihoz sok erőt és kitartást, a megérdemelt vakációban jó pihenést, kikapcsolódást kívánok. A diákoknak azt kívánom, hogy minél érdekesebben, hasznosabban töltsék a szünidőt, s kipihenve új odaszánásokkal, új reményekkel kezdjék el a következő tanévet! A nagyobb szabadságot, kevesebb kötöttséget kínáló vakációban se feledjétek, hogy iskolánk tanulói vagytok, tartózkodjatok azoktól a cselekedetektől, amelyek károsak vagy nem méltók intézményünkhöz. A tanévkezdéssel kapcsolatos időpontok tervezetét megtaláljátok iskolánk hirdetőtábláin.

Az eredményekért Istennek hálát adva, segítségét, támogatását megköszönve a 2016/2017. tanévet, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma 479. tanévét bezárom.
::::::::::::::::

Díjátadás következik:
Dr. Lipták András
akadémikus, iskolánk egykori diákja hosszú évekig volt a Kollégiumi Baráti Kör elnöke. Halála után özvegye díjat alapított, amelyet a nevelőtestület egy kiváló tanulmányi eredményű, példamutató viselkedésű diáknak ítél oda. Ebben az évben a díjat a nevelőtestület javaslatára Nagy Benedek Soma 10.D osztályos tanuló kapja.
Kérem, hogy jöjjön ki!


Felkérem:
VARGA JÁNOSNÉ igazgatóhelyettes asszonyt, hogy ismertesse az elmúlt tanév legfontosabb versenyeredményeit, valamint a tanév végi jutalmazottak névsorát, és tájékoztassa a tanulókat a szükséges tudnivalókról.