2013-2014 leányinternátusi beszámoló

Személyi feltételek:

Az elmúlt tanévben, az internátusban másfél állás betöltetlen volt, ezért ezt óraadókkal próbáltuk pótolni, de nagy segítség volt a szilenciumi ügyelet ellátásában a gyakornokok megjelenése. A nyár közepén keresett meg Dan Írisz Debrecenbe költözése miatt, így vele töltöttük be Maklári Krisztina elmenetelével megüresedett állást. Augusztus végén pedig – a szerződéssel alkalmazott - Király Orsolya jelentette be Budapestre költözését, így megint gondba voltunk. Szeptember második felében Király Orsolya helyét Sepsyné Kaposi Kornélia foglalta el. Teljes állásban dolgozott még Fazekas Sándorné, Szilágyiné Géczi Éva, Németh Lea; félállásban teljesít szolgálatot Baloghné Maklári Mónika, Fazokánné Kozma Ágnes, Némethné Elek Ilona és Szabó Dóra. A könyvtár nyitva tartásáról Nagy Attiláné gondoskodott. Ő a Csokonai Gimnáziumban könyvtárosként dolgozik, s délutánonként jött csak hozzánk. Danku Ferenc portás csak decemberig teljesített nálunk szolgálatot, januártól teljes állásban foglalkoztattuk Sárkány Sándort. Márciusban ő is elment. Akkor vettük fel Nagy Attilát – a könyvtárosunk férjét, aki egyébként agrármérnök – portásnak.
A tisztaságról most is Gebei András, Gebei Andrásné és Tóth Istvánné gondoskodtak. A főapparitoraink Oláh Márta és Sebestyén Nóra voltak. A számítógépterem nyitva tartását Lázár Viktória 11.d. és Gajdcs Nóra dóczysta, biztosították.

Az internátus diáksága hét csoportfelelős irányítása alá tartozott:

Csoport Létszám A csoportba tartozók Csoportfelelős
1. 24 9.d.(9),9.a.(15) Fazekas Sándorné
2. 21 10.ab Szilágyiné Géczi Éva
3. 24 11.abc Baloghné Maklári M
4. 21 12ab Fazokánné Kozma Á
5. 23 12,cd(15)11,d,(8) Dan Írisz
6. 23 9.b.9.ny Némethné Elek Ilona
7. 26 13,d. dóczysták Szabó Dóra

A tanév elején 161 diák költözött be. Szeptember végére kollégista lett még Tóth Emese 9.d. osztályos tanuló, így gyakorlatilag a tanév eleji létszám 162. Ebből 16 fő dóczysta, s ketten általános iskolások. Zoltai Dalma 8. osztályos volt a kisrefiben, Módos Zsófia pedig 6.-os a TK gyakorló iskolában. Tanév végével elment az iskolából Katona Ágnes. Tanév kezdetével bejáró lett Balogh Dorina, Kiss Luca Sára,Loment Viola és Loment Boróka. A Tantestület testvéréhez engedte költözni Nagy Zsófiát, Szerencsi Zsuzsát és Palicskó Anettet. Visszaköltözött Debrecenben lakó szüleihez Tóth Regina, Horváth Ivett, Siteri Regina. Búzás Lelle dóczysta a Gulyás Pál kollégiumba ment át. Ezeknek a költözködéseknek és az iskolaváltásoknak köszönhető, hogy 10 fővel lecsökkent a kollégisták száma.

Év közben a 9.-es nyelvi osztályból hárman elmentek az iskolából is(Erdős Nikolett,Erőss Bianka,Szabó Alexandra), hárman pedig bejáróvá váltak(Kovács Nikolett,Markovics Ildikó, Mosek Regina), Tóth Emese pedig debreceniként csak két hónapig lakott a kollégiumban. Az 9.a osztályból októberben elment Nagy Sarolta, novemberben pedig Károlyi Klaudia váltott iskolát. Deák Barbara márciustól lett ideiglenesen bejáróvá. Félévkor ment el az iskolából, és költözött ki a kollégiumból a 11. évfolyamos Simon Alexandra. Schuszter Kimikó eredetileg egy hónapra jött iskolánkba, végül februárba ment vissza Németországba. Kalóz Andrea hosszú betegeskedése és ezért sok hiányzása miatt március közepétől az otthoni gimnáziumban folytatta tanulmányait. A 12. évfolyamból, érettségire való intenzívebb készülés miatt Nagy Andrea, Gyökös Viktória, Horváth Kata és Szalai Eszter költöztek ki. Márciustól a kollégiumot választotta bejárás helyett Hack Petra. Jászberényi Lili is kollégista lett a szomszéd utcából. Februárba jött iskolánkba Svank Barbara 9. osztályos tanuló. A tanév végére 151 kollégista tanuló maradt.

Tárgyi feltételek:

A lecsökkent létszám miatt a 4. szintet nem nyitottuk ki, s még így is maradt 2 betegszobánk. A 103-as és a 001-es tanulók is üresen maradtak, ezért 6 tanulószobában készülhettek lányaink a másnapi tanórákra. A kisegítő helyiségeink most is jó kihasználtságúak voltak. Rendszeresen jártak a lányok a tornaterembe edzeni. Az áhítati terem és a szülői fogadó adott helyet az évfolyam bibliaóráknak. A teológus lányok nagy kitartással végezték a szolgálatot.

Az internátus és a szülői ház kapcsolata:

A szülők az év közben felmerülő problémákról írásbeli tájékoztatást kaptak. A 12. évfolyamosok szüleit külön megkerestem a tanév vége felé levélben, hogy megköszönjem a négy éves támogatásukat. Néhány szülő, akiknek a gyermekével gond volt, személyes levelet kapott. Értesítést kaptak azok is, akik az étkezési díj fizetésében elmaradtak. A beköltözés napján most is tartottunk szülői értekezletet. Az iskolai szülői értekezleteken is rendelkezésükre álltunk a szülőknek. Előfordult az is, hogy a szülővel előre egyeztetett időpontban beszéltük meg a problémákat.

Az internátus életéről:

A bentmardós hétvégéken az elmúlt tanévben is csaknem kiürült a kollégium, 10 -12 főért tartottunk ügyeletet, ők viszont jól érezték magukat.
A csoportfoglalkozásokat minden héten megtartottuk. Órarendet készítettünk, így a korrepetálás és a foglalkozások mindig ugyanabban az időpontban voltak, jobban tudtak számolni vele a diákok. A három matematika tanárunk minden évfolyammal külön foglalkozott ( Fazokánné Kozma Ágnes,Némethné Elek Ilona, Sepsyné Kaposi Kornélia). Történelemből érettségi felkészítést Szabó Dóra tartotta.
A tanévet most is a tornatermi istentisztelettel kezdtük. Az ádventi vasárnapokat a kántustagok késő esti éneklése tette felejthetetlenné. Kedves alkalom volt az ádventi hangverseny, a 10 évfolyam karácsonyi mézessütése és a karácsonyi istentisztelet. Nagyon fontos a gyermekeinknek a kollégiumban a mikulás este, ennek is megvan a maga hangulata.
Sikerült az egyik hétvégére az Andaházy sír megkoszorúzását is beiktatni. Sajnos a kötelezően itt maradós hétvégék olyan zsúfoltak, hogy elég nehéz még kollégiumi programot is szervezni.
A kollégiumi délután főzőversenye most is jó hangulatban folyt, de az idén nem volt akkora a lelkesedés az ifjúságban, lehet, hogy egy kicsit pihentetni kell, mert most szívesebben sétáltak a városban, mint részt vettek volna az alkalmon. A tanár-diák meccs a tanárok győzelmével fejeződött be. Az esti „koli-mozi”-n viszont most is szép számmal voltak jelen lányaink.
A kollégiumi ballagás és az azt követő szeretetvendégség is kellemesen lezajlott. Este a végzős fiúk szerenádot adtak évfolyamtársaiknak.

Teaházat is szerveztünk. Nagyon jó hangulata volt annak a teaháznak, melyre egy ittmaradós hétvégén a Blaháné utcára meghívást kaptunk. Mindenki részt vett rajta, a lányok megnézhették a fiúk jelenlegi kollégiumát, nem irigykedtek a két és négy ágyas szobák miatt lányaink.
A testvériskolák közül most is sikerült a miskolci, a kecskeméti és a kolozsvári iskolákkal a diákcserét megszervezni. Jó hallani diákjainktól, hogy nagyon jól érzik magukat vendégként a másik iskolában és kollégiumban, de igazán itt érzik otthon magukat.
Istennek hála, az esztendő komoly fegyelmi vétség nélkül telt el. Többször volt arra szükség, hogy egy-egy diákkal viselkedése miatt komolyabban elbeszélgessünk, sőt kellett szülőt is behívatni, gyermekével kapcsolatos problémák miatt, de ezek nem voltak olyan súlyúak, hogy a Tantestület elé kerüljön.

A diákság bevonása a nevelésbe:

A 12. évfolyam az elsősök beszokatását megfelelően kezelte, sem elsős szülőktől, sem pedig osztályfőnököktől negatív visszajelzés nem érkezett. Az avatás jó hangulatban, rendben zajlott. Sajnos az elsősök neveltségi szintje elég alacsony. Úgy sikerült egy esztendőt eltölteniük intézményünkben, hogy a sok beszélgetés, velük való foglalkozás ellenére nem sok változást, javulást láttunk.

A tanulásról:

Diákjaink 6 tanulószobában voltak elhelyezve. A tanulószobákban mindenkinek kijelölt helye van, ahol felkészülhetett a másnapi tanítási órákra. A 4,5 feletti tanulmányi eredményt elértek heti két alkalommal, a 4,7 felettiek pedig minden hétköznap délután egy óra kimenőkedvezményt kaphattak. A 4,7 feletti kategóriába 25 lány (16%), a 4,5 felettibe pedig 15 diák tartozott.
A két első évfolyam - a heti 5 testnevelés óra miatt - többször csak a második szilenciumon kezdhette a tanulást. Akiknek 10. órájuk is volt, ők nem mentek be az első szilenciumra.
A hangos tanulási lehetőség nagyon népszerű volt most is. Azokat, akik csak beszélgetni mentek, s ezért meg is buktak félévkor, megfosztottuk a hangos tanulás lehetőségétől. A gyenge tanulóknál gyakori volt a tanulás elől a betegszobába menekülés. Feltűnően, mindig ugyan azok voltak a szilencium ideje alatt a gyengélkedők. A szilencium végével ők meg szoktak gyógyulni.
A matematikából elégtelenre vagy elégségesre teljesítőknek kötelezővé tettük a korrepetáson való részvétel, a többiek pedig élhettek a lehetőséggel. Minden évfolyamnak heti egy óra korrepetálás volt matematikából. A 12 évfolyamnak - hétfőnként történelemből - érettségi felkészítő órát tartottunk.

A lelki életről:

Az évfolyam bibliaórákat rendszeresen megtartották a teológuslányok. Többnyire volt diákjaink kapcsolódtak be ebbe a szolgálatba. A reggeli áhítatok látogatottsága általában gyér volt, átgondolásra szorul a reggeli áhítat kérdése. Saját igei alkalmaink az évkezdő istentisztelet, a karácsonyi istentisztelet és a kollégiumi ballagás voltak.
Rendszeresen látogatták diákjaink a Kossuth utcai és a Nagytemplomi ifjúsági alkalmakat. A kötelező istentiszteleteken való viselkedés kívánni valót hagyott maga után..

Kulturális élet:

A színházbérletet most is megvették a lányok. Az iskolai színjátszó körök előadásait szívesen megnézték. Valamivel többen kapcsolódtak be most a Kántusba és a néptánc együttesbe is. A Bartók termi komoly zenei délutánok nagyon jók voltak és szükségük is van ilyen élményre a diákoknak.
Az internátusi könyvtár most is jó kihasználtságú volt.
Sajnos az egyéb rendezvényekre, amelyek szintén kulturális élményt nyújtanak, önként nem mentek a lányok, csak ha csoportfoglalkozás keretén belül kötelezővé tettük nekik. Nem mondható el, hogy nem olvasnak a diákok, hanem nem jól válogatnak az olvasni valók között. Nagyon kevesen olvasnak klasszikusokat.

Egészséges életmód, sport:

A tornaterembe nagyon szívesen mentek fel a lányok esténként kosarazni. Gyakran használták a billiárd asztalt is. Voltak, akik a szobájukban zenére tornáztak.
Néhányan rendszeresen jártak iskolai engedéllyel edzésekre a városba. Sokan kértek engedélyt a szilenciumról kosár-, röplabda- és fociedzésre. Többen úszni jártak. Néhányan hétvégén kora reggel mentek futni a Nagyerdőre.
Tavasszal és ősszel szabad idejükben tollasoztak az udvaron a lányok.

Finanszírozásról, fejlesztésekről:

Az épületek felújítása és újra osztása miatt nem terveztünk semmiféle fejlesztést. 2010. év volt az első, amikor negatív mérleggel zártunk, s remélem, hogy 2013 volt az utolsó. A jelenlegi finanszírozás nekünk kedvezett, nem gondolom, hogy nagy maradványokkal fogunk zárni, de már örülünk annak is, ha nem szorulunk rá az iskola támogatására. Pillanatnyilag rendben van a bevétel és a kiadás aránya, remélhetőleg a naptári év végén is így lesz.