Európai boldogság Debrecenben

A Comenius iskolai partnerségi együttműködés (Happiness Across Europe) utolsó állomásán, azaz Debrecenben a Református Kollégium Gimnáziumában, 2015. május 31. és június 5. között szálltak meg a német, spanyol, bolgár, dán és török diákok. Volt szerencsém már a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren fogadni őket Győri József igazgató úr, Hadházi Andrea tanárnő, Enyedi Réka tanárnő és Bácsi Nóra diáktársam társaságában. A külföldről érkező diákok szeme csillogott, a hosszú repülő- vagy buszút után még elindultak felfedezni Budapestet. Másnap kíváncsian és figyelmesen hallgatták végig az idegenvezetőt, aki Budapestről és látványosságairól mesélt. Hosszú buszos utazás után megérkeztünk Debrecenbe, ahol a fogadódiákok és dr. Gaálné Becsy Adrienn tanárnő vártak ránk, tanárnő egy beszédet tartott a heti teendőinkről, megnéztünk egy Prezi előadást a hat országban végzett, boldogságról szóló felmérőív eredményeiből, majd egy szeretetvendégséget követően hagyták ismerkedni, barátkozni a diákokat.

Kedden posztereket készítettünk többnemzetiségű csoportokban, a problémákra kerestünk (s találtunk is) megoldásokat, amit később bemutattunk a többi csoportnak. Közös ebéd után „felfedeztük” Debrecent többnemzetiségű csoportokban, azután pedig megnéztük a Spanyolországban készült színpadi felvételeket.

Szerdán óralátogatással kezdtek a külföldi diákok, majd minden nemzetiség a számára kiadott, iskolában felmerülő problémájának a bemutatóját csinálta, délután pedig ellátogattunk a „pusztába”, azaz a Hortobágyra, hajókáztunk majd hagyományos magyar ételeket vacsoráztunk, ami számunkra megszokott ízvilág volt, ám a többi nemzetiségnek új és furcsa.

Csütörtökön ismét óralátogatással kezdtek a külföldi diákok, majd befejeztük a bemutatóinkat, minden nemzetiség bemutatta a saját prezentációját, ezután pedig közösen, nemzetiségek szerint megvitattuk a kérdéseket, közös nevezőt kerestünk, amit a csoportokból egy-egy képviselő olvasott fel. Délután szabadidőnk volt, amit vásárlással, közös szórakozással töltöttünk el, próbáltunk nem a közelgő búcsúra gondolni. Délután öt órakor gyülekező volt a gimnáziumi nagy előadóban, ahol a hetet és ezzel az egész programot lezáró beszéd után megkaptuk a részvételi oklevelünket, majd az iskolaudvaron pizzáztunk, amit táncházzal mozogtunk le.

Az összes résztvevő nevében köszönetet szeretnék mondani minden tanárunknak, akik belefektették az energiájukat, és mindent megtettek annak érdekében, hogy a diákok és a tanárok jó kedvvel térjenek haza.

Pásztor Éva