Árokszállásy 2015

Három refis diák is a legjobb tízben az országos biológia versenyen

Ebben a tanévben 2015. február 20-21-én a miskolci Földes Ferenc Gimnázium XVII. alkalommal rendezte meg a Dr. Árokszállásy Zoltán Országos Biológia és Környezetvédelmi Versenyt. A verseny I. fordulójában három kategóriában az ország egész területéről több, mint 1100 tanuló vett részt. A döntőbe kategóriánként 33-34 diákot hívtak be.

Ebben a tanévben az iskolánkból négy tanuló is bejutott a döntőbe. Molnár Géza (10.b) a II., míg Zichar Péter (11.b), Kiss Mátyás Juliánusz (11.b) és Nagy Kristóf Pál (13.d) a III. kategória legjobbjai között szerepelhetett, ahová a bejutás már önmagában is kiemelkedő teljesítmény volt.

A döntő két részből állt: még február 20-án 11 órától a diákok egy 120 pontos feladatsort oldottak meg. A tavalyi évhez hasonlóan a fajismeretet is ekkor kérték számon a verseny szervezői egy 20 pontos teszt keretén belül. Az írásbelin így elérhető 140 pontból Nagy Kristóf Pál érte el a legjobb eredményt (115 pont), amivel ekkor a 3. helyen állt, de kiemelkedő írásbelit írt Zichar Péter (98 pont) és Molnár Géza (111 pont) is.

A döntő szóbeli részén 45 tételből húztak egyet a diákok, és a Szegedi Egyetem tanszékvezető professzorai (dr. Sümegi Pál, a Földtani és Őslénytani Tanszék ill. dr. Toldi József, az Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék) által vezetett három fős bizottságok előtt adtak számot a tudásukról. Itt mindannyian nagyon jól teljesítettek, hiszen az elérhető 60 pontból mindenki 50 pont felett teljesített.

Az írásbeli és a szóbeli összesített pontszáma a végső sorrendet alakította ki. Itt a legjobb eredményt a III. kategóriában szereplő Nagy Kristóf Pál érte el, aki az összesítésben az 5. helyezést érte el a legszorosabb és legerősebb mezőnyben. Ezzel sikeresen folytatta a számára kiemelkedő biológia versenyek sorát, hiszen az előző évek dobogós helyezései után most is az első hatban végzett. Szintén kiemelkedő Zichar Péter 7. helye, aki a többségében végzős diákok között 11. évfolyamosként érte el ezt az eredményt. A szintén 30 fölötti létszámú II. kategóriás döntőben Molnár Géza megtartotta az írásbeli utáni kiemelkedő helyezését, Kiss Mátyás pedig a gyengébben sikerült írásbeli után nagyon jó szóbelivel került a döntő középmezőnyébe.

Az összesített eredmények:

Tanuló Osztály Kategória Helyezés
Molnár Géza 10. b II. (9-10.) 6-8.
Zichar Péter Tihamér 11. b III. (11-12.) 7.
Kiss Mátyás Juliánusz 11. b III. (11-12.) 21.
Nagy Kristóf Pál 13. d III. (11-12.) 5.

A verseny kísérő rendezvénye volt Palcsek István természetfotós kiállítása. A záróünnepség és az eredményhirdetés előtt Gál Viktória (a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumának tanára) számolt be a 2014. évi Athénban megrendezett EUSO versenyéről (Európai Természettudományos Diákolimpia), és a Bali szigetén lezajlott Nemzetközi Biológia Diákolimpiáról (IBO).

Összegezve elmondhatjuk, hogy az ország – az OKTV mellett – legszínvonalasabb biológiai vetélkedőjén az iskolát képviselő diákok kiemelkedően szerepeltek. Mivel a verseny feladatsorai az emeltszintű biológia érettséginél jóval nagyobb tárgyi tudást, valamint gyors gondolkodást igényelnek (a 120 pontos tesztfeladat megoldásához 120 percet kapnak a versenyzők), ill. a diákoknak független bizottság előtt kell szóban vizsgázniuk, véleményem szerint a tanulók komoly esélyt kaptak (és a felkészülésük során szereztek) egy sikeres érettségi jövőbeni letételéhez.

Ezúton is gratulálunk nekik és kívánunk további kitartást és sikereket!

Uherkovich Zoltán
munkaközösség-vezető, felkészítő tanár