Költözés, péterfia

Megkezdődött a tanítás az új épületünkben

A nyári költözés, pakolás után nagy izgalommal várták tanárok, diákok és szülők a szeptemberi tanévkezdést. Milyen lesz az új épület? Befejeződnek-e időre a munkálatok? Meg lesznek-e a tanítás feltételei?
Augusztus közepétől diákjaink önkéntes csoportjai naponta segítettek a tantermek, szertárak berendezésében, a régi épületben maradt bútorok szállításában. Az általunk már nem használt bútorokat és felszerelési tárgyakat egyrészt a Kolozsvári Református Kollégium új, szakiskolai épülete kapta, másrészt a Református Szeretetszolgálat közvetítésével hazai és külhoni református oktatási intézmények részére került átadásra. A kamionok, teherautók megpakolásában is sokat segítettek diákjaink és tanáraink. Köszönet minden segítségért! Bár a bútorok egy része csak az utolsó pillanatban érkezett meg, augusztus végén már látszott, hogy nincs akadálya az iskolakezdésnek.
Az ünnepélyes tanévnyitót a Református Kollégium Általános Iskolájával közösen tartottuk a Nagytemplomban. Dr. Bölcskei Gusztáv püspök úr igeszolgálata után Szabó János püspöki titkár tájékoztatta a gyülekezetet az építkezés lefolyásáról és költségeiről. A Gimnázium igazgatója (Győri József) és az Általános Iskola igazgatónője ( Dr. Berényi Györgyné) rövid beszéddel nyitotta meg a tanévet. A Gimnázium 10. évfolyamos tanulóinak fogadalomtétele zárta az ünnepséget.
A szülők és diákok ekkor léphettek be először az új épületbe. Mindenkin látszott a kíváncsiság és meghatottság. A hatalmas méretek, tágas terek lenyűgözőek és első benyomásként talán ijesztőek is lehetnek. Az első iskolai napok az épülettel való ismerkedéssel teltek, tanárok és diákok igyekeztek megtalálni a saját termüket. Kezdetben furcsa volt a többféle csengetési rend, a kisiskolások zsibongása, de egy hét múlva már mindenki otthonosan érezte magát. Természetesen, még nagyon sok munka van hátra (a könyvtár és a gyűjtemények berendezése, a tablók átszállítása és felrakása, a természettudományos laboratóriumok „beüzemelése”, a büfé kialakítása, az új digitális táblák működésnek elsajátítása), de már az első héten elkezdődhetett az érdemi munka.
Nem várt látogatója is akadt az épületnek. Szeptember 7-én, vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök úr tekintette meg az az új tornatermet, az udvart és a Főépületet. A szűk körű, jó hangulatú látogatás során elmondta: Örül, hogy jó célra használta az Egyház a támogatást, és eredményes munkát kívánt tanároknak és diákoknak.
Kívánom, hogy az új épületbe költözés emelje és erősítse iskolánk szakmai és pedagógiai színvonalát, versenyképességét. Ehhez kérem Isten áldását, minden jóakaratú támogatónk segítségét!

Győri József igazgató