Szalagavató, köszöntő 2014

Kedves Vendégek, Szülők, Tanárok, Diákok!

Iskolánk vezetése nevében szeretettel köszöntöm a szalagtűző ünnepségen megjelenteket. Köszöntöm a Kollégium tagozatainak vezetőit, a fenntartó egyházkerület képviselőit, meghívott vendégeinket, iskolánk egykori tanárait, minden kedves jelenlévőt. Levélben fejezte ki jókívánságait Dr. Szabó István Püspök, iskolánk egykori diákja, valamint több testvérintézmény igazgatója.

Iskolánk vezetése nevében szeretettel köszöntöm a szalagtűző ünnepségen megjelenteket. Köszöntöm a Kollégium tagozatainak vezetőit, a fenntartó egyházkerület képviselőit, meghívott vendégeinket, iskolánk egykori tanárait, minden kedves jelenlévőt. Levélben fejezte ki jókívánságait Dr. Szabó István Püspök, iskolánk egykori diákja, valamint több testvérintézmény igazgatója.

Kedves Maturandusok! Érettségire Készülő Barátaim!

A szalagtűzés fontos állomás a középiskola elkezdésétől az érettségi bizonyítvány átvételéig tartó hosszú, sokszor fáradságos, olykor kanyargós úton. Olyan ez a nap, mint a hegymászóknál az alaptábor elérése, az utolsó nagy erőfeszítés előtti pihenés, fellélegzés alkalma. Ne feledjétek: dicséretes dolog, ha egy hegymászó elér egy bizonyos szintet, de valójában csak akkor van értelme vállalkozásának, ha meghódítja a csúcsot is. Bizonyos vagyok benne, hogy a szalagavatóra készülés, tánctanulás egyéni és közösségi szinten olyan készségeket, tapasztalatokat erősített és munkált bennetek, melyeknek még sok hasznát veszitek a közeli és távolabbi jövőben.

Ne feledkezzetek meg arról sem, hogy iskolánk évszázadok alatt egymás nyomába lépő diákseregének kiváltságos évfolyama vagytok. Aktív részesei lehettetek egyrészt az ősi debreceni Alma Mater, az „Ország Iskolája” fennállása 475. évéhez kapcsolódó ünnepségsorozatnak. Másrészt Ti vagytok az az évfolyam, melynek megadatik, hogy újra az egykori Főgimnázium épületében tanulhat, és elsőként teheti le itt érettségi vizsgáit. Nem lehet vitás, hogy 2014 a Gimnázium történetében mérföldkő lesz, hiszen olyan horderejű változásoknak a részesei vagyunk, amelyek hosszú időre meghatározzák intézményünk jövőjét. A Kollégium írott és íratlan belső szabályai szerint az idősebb, végzés előtt álló diákok viselkedése, lelkülete döntő módon meghatározza az utánuk következő évfolyamok gondolkodását, személetét. Kívánom, hogy ennek a felelősségnek a tudatában éljetek diáktársaitok között a következő hónapokban, segítsétek otthonossá, barátságossá tenni az az új épületet, mutassatok jó példát szorgalmatokkal, jövőtökre vonatkozó felelős terveitekkel. Kívánom, hogy a rövidesen megkapott szalag ne csak külsőleg jelezze az idő múlását, hanem bátorítson Titeket a felelősségteljes, érett viselkedésre az iskolán belül és azon kívül is.

Kedves, Szülők, Hozzátartozók!

Iskolánk vezetése és tanárai nevében köszönöm, hogy gyermekük nevelését éppen abban az időszakban bízták ránk, amikor személyisége kialakul, világról alkotott véleménye megfogalmazódik. Mindnyájunk közös vágya, hogy a ránk bízott fiatalok a következő hónapok során a pályaválasztási, továbbtanulási kérdésekben jó döntéseket hozzanak. Iskolánk tanárai ehhez minden segítséget igyekeznek megadni, de a végső döntés már a nagykorúvá lett ifjú felelőssége, és egy ponton túl már a szülők sem vehetik át ezt a terhet. Az élet természetes rendje ez, és a mai alkalom ilyen formában egy lépés a szülői háztól való elszakadás útján. Ne rémüljünk meg ettől, ne akarjuk görcsösen, erőszakkal magunkhoz láncolni gyermekünket, hiszen az Ige tanítása szerint egy időre kaptuk őket ajándékba Teremtőnktől. Kérjünk felülről való bölcsességet ahhoz, hogy miközben féltő szeretettel követjük lépteiket, engedjük őket elindulni azon az úton, amely számukra rendeltetett.

Kedves Ünneplő Gyülekezet!

Hálaadó, örvendező alkalomra gyűltünk egybe. Jó reménységgel vagyok, hogy a szalagtűzés ünnepi pillanatai éppúgy egész életre szóló emlékként megmaradnak, mint az esti bál vidám és önfeledt percei. Magyar reformátusokként mégsem tehetjük meg, hogy boldog és felemelő pillanatainkban elfeledkezzünk azokról a testvéreinkről, akik félelemmel és rettegéssel várják a holnapot, és főleg a telet. Kárpátalja sokat szenvedett magyarjait újra a háború, a nélkülözés, a fűtetlen lakások és iskolák, az áramkimaradások és szénszünetek réme fenyegeti. Iskolánk is csatlakozni kíván a magyar történelmi egyházak és a magyar kormány közös programjához, amelynek célja, hogy minden kárpátaljai magyar számára biztosítson fűtött helyiséget, melegedőt vagy szálláshelyet a tél folyamán. Erre a célra szánt adományainkat a kijáratnál álló diákoknál lévő perselyekben vagy a Lovardában a bejáratnál elhelyezett Kárpátalja feliratú gyűjtőládában helyezhetjük el.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok áldást végzős diákjaink, szüleik és családtagjaik, nem utolsósorban osztályfőnökeik, tanáraik életére. Kívánok tartalmas és kedves együttlétet itt a Nagytemplomban, örömteli és vidám, de mégis fegyelmezett ünneplést este a Lovardában!