Budai 2015

Refis diákok sikerei a református iskolák országos biológia versenyén

Az utóbbi néhány hét biológia versenyein a diákjaink nagyon sikeresen szerepeltek. Négy tanuló (Baló Anna, Zichar Péter Tihamér, Flóra Beatrix, Nagy Kristóf Pál) bejutott az OKTV 2. fordulójába, míg szintén négy diák (Molnár Géza, Kiss Mátyás Juliánusz, Zichar Péter Tihamér, Nagy Kristóf Pál) szerepel majd az Árokszállásy Zoltán Országos Biológia Verseny döntőjében.

Ebbe a szép sorozatba jól illeszkedett a 2015. január 30-31-én a miskolci Lévay József Református Gimnáziumban immár X. alkalommal megrendezésre került Budai József Biológia Verseny. Ezen 7 tanuló képviselte iskolánkat nagyon sikeresen, hiszen mindannyian az első hatban végeztek.

A megmérettetés egy rövid áhítat után pénteken 15 órakor kezdődött, amikor mind a négy évfolyam diákjai egy elméleti feladatlapot oldottak meg. A verseny szervezői ezt emelt szintű érettségi jellegű feladatokból állították össze.

A vacsora után skype kapcsolat segítségével „találkozhattunk” Sándor Istvánnal, a székelyföldi Bodos lelkészével (itt született a verseny névadója, Budai József), aki köszöntötte a résztvevő versenyzőket és tanárokat. Ezután dr. Falus András (SOTE Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének professzora) – aki a verseny fővédnőke is volt – beszélt a XXI. század legfontosabb genetikai eredményeiről.

A szombati napon folytatódott a megmérettetés. Ekkor a 9., ill. a 10. évfolyamos diákok szövettani és fajismereti feladatokat oldottak meg, míg a 11-12. évfolyam tanulói tavaly átadott Lévay Laborban végeztek el biokémiai, szövettani és állattani gyakorlatokat.

Amíg a szervezők a versenydolgozatokat javították, a résztvevők a nemrég felújított diósgyőri várat tekintették meg.

A már nagyon várt eredményhirdetés zárta le a két napos vetélkedőt, ahol kiderült, hogy a tanulóink közül hárman is megnyerték az adott évfolyam versenyét. Külön kiemelném Nagy Kristóf teljesítményét, aki a 10. és a 11. évfolyamos kategória után a végzősök első helyét is elhódította.

Az eredmények:

Név Kategória Helyezés Felkészítő tanár
Szigeti Viola (9.d) 8-9. II. Uherkovich Zoltán
Molnár Géza (10.b) 10. I. Uherkovich Zoltán
Mészáros Máté (10.d) 10. VI. Prill Éva
Baló Anna (11.b) 11. I. Uherkovich Zoltán
Zichar Péter Tihamér (11.b) 11. IV. Uherkovich Zoltán
Nagy Kristóf Pál (13.d) 12. I. Uherkovich Zoltán
Révész Dorottya (12.c) 12. V. Uherkovich Zoltán

Az eredményekért szívből gratulálunk minden diákunknak!

Uherkovich Zoltán
munkaközösség-vezető