Tanévzáró beszéd, 2014

Tanévzáró beszéd 2014. június 22.
Ünneplő Gyülekezet! Kedves Diákok, Tanárok, Szülők, Vendégek!

Szeretettel köszöntöm az Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona tanévzáró ünnepségén megjelenteket. Köszönöm Fehér Norbert vallástanár igeszolgálatát, Mónus Béla igazgatóhelyettes úr orgonajátékát.

Köszöntöm a Kollégium tagozatai vezetőit, iskolánk egykori tanárait.
Köszöntöm dr. Lipták Andrásnét.

A mögöttünk lévő tanévre visszatekintve Isten iránti hálaadással adhatunk számot arról, hogy megáldotta munkánkat, fáradozásunkat. Köszönöm tanárainknak, munkatársaimnak azt, hogy gyakran nehéz körülmények között is hűségesen végezték szolgálatukat, köszönöm szakmai és pedagógiai munkájukat. Büszkék vagyunk arra, hogy diákjaink közül igen sokan szereztek örömet szüleiknek, tanáraiknak szorgalmas munkájukkal, szép tanulmányi és verseny eredményekkel. Köszönöm a fenntartó Egyházkerület anyagi és erkölcsi támogatását. Köszönöm a szülők bizalmát, hogy ránk bízták gyermekeiket, vállalták az iskoláztatás terheit, igyekeztek együttműködni az iskolával, annak tanáraival.

Ünneplő Gyülekezet!

A most befejeződő tanévhez iskolánk életében két, történelmi mértékkel mérve is fontos eseménysor kapcsolódik:

Egyrészt 2013 őszén folytatódtak a Debreceni Református Kollégium fennállásának 475. évfordulójával kapcsolatos rendezvények. Arra törekedtünk, hogy tanulóink számára ne csak elvont történeti ismereteket jelentsen az évforduló, hanem minél több programban, tevékenységben aktívan vegyenek is részt. Csak emlékeztetőül esemény:

Jelképesen az egész magyar iskolarendszer új tanéve Debrecenben kezdődött, hiszen mi voltunk a házigazdái a Nemzeti Tanévnyitónak. Szeptember 28-án hazai és külföldi testvériskolákkal együtt adtunk hálát intézményünkért, november közepén iskolai programokkal, kirándulásokkal és Szabó Magda Abigél című darabjának közös megtekintésével idéztük a múltat. Karácsony előtt a Nagytemplomban Áder János köztársasági elnök úrral együtt gyönyörködtünk a Kántus énekében. Bár már nem a jubileumi rendezvények körébe tartozott a májusi 24-i Református Egység Fesztivál, de tanulóink ennek a lebonyolításában is oroszlánrészt vállaltak. Erről a helyről is szeretném kifejezni az iskolavezetés, valamint a fenntartó egyházkerület elnöksége köszönetét tanárainknak és diákjainknak a jubileumi rendezvények szervezésében és lebonyolításában kifejtett munkájukért, fáradozásukért. Püspök Úr köszönőlevelét a tanévzáró áhítaton olvastuk fel. Ezek a rendezvények alkalmat adtak arra, hogy mind többen megismerjék a Debreceni Református Kollégium történetét, kulturális és pedagógiai örökségét, mai életét. Ezt a célt szolgálták a megjelent, hiánypótló iskolatörténeti kiadványok és publikációk, valamint a televízióban, rádióban látható, hallható riportok és egyéb műsorok. Azt reméljük, hogy ez a nem mindennapi nyilvánosság növeli az iskolánk iránti érdeklődést, a jól felkészült, tehetséges jelentkezők számát.

Az elmúlt tanév gazdag esemény naptárából megemlítem az immár hagyományos, de most is jól sikerült svájci csereprogramot. Újra lehetőségük volt diákjainknak Kolozsváron, Kecskeméten és Miskolcon is cserediákként belekóstolni egy másik iskola és internátus életébe. Köszönjük a Rákóczi Szövetség rendszeres támogatását, aminek segítségével újabb diákcsoportok látogathatták meg külhoni nemzettársainkat, és fogadhattunk mi is külhoni csoportokat. Tanulóink ebben a tanévben is szívesen vettek részt az olyan szociális jellegű, az összetartozást erősítő akciókban, mint a Kék vödör akció vagy a Kárpát-medencei Oktatási Alap.

Külföldi kapcsolatrendszerünk erősítéséhez nagy mértékben hozzájárult a Comenius Együttműködési Program, aminek keretében hat különböző európai ország egy-egy iskolájának diákjai vesznek részt közös projektekben. Köszönöm a programot szervező tanáraink munkáját, kiemelten is Kovács-Dr. Csatári Annamária tanárnő erőt és fáradságot nem kímélő tevékenységét. A tanév során Bulgáriába, Törökországba és Dániába jutottak el tanulóink, a jövő tanévben Németország és Spanyolország következik. Felhívom az érdeklődő tanulók figyelmét, hogy iskolánk honlapjáról rövidesen elérhető lesz az a Comenius honlap, ahol a dráma pályázat felhívását olvashatjátok. Akik szívesen kijutnának egy angol nyelvű darabbal Spanyolországba, figyeljék a honlapot!

Iskolánk tanulói ebben a tanévben is sok szép eredményt értek el tanulmányi és sport versenyeken. Ezekről a következőkben részletesen is hallotok. Gratulálok az iskolánk hírnevét is erősítő szép eredményekhez. Anyagi lehetőségeink korlátozottak, de a legszebb eredményeket elért tanulókat pénzjutalomban is részesítjük. Különösen is fontosnak tartjuk, hogy diákjaink hasznosan, jó közösségben töltsék a nyarat, ezért kiemelt jutalmazási eszköznek tekintjük a nyári táborozásokon való részvétel támogatását. Örömmel számolok be arról, hogy 17 diákunk táborozási részvételét biztosítjuk a költségek teljes vagy részbeni átvállalásával. Kiemelten is támogattuk a Református Egyház által szervezett Tálentum táboron való részvételt.

Iskolánk ebben a tanévben is hatalmas erőfeszítéseket tett a szociális problémákkal küzdő családok gondjainak enyhítésére. Alapítványaink rendszeres és alkalmi segélyekkel támogatták a rászorulókat. Köszönjük az alapítványtevők és támogatók szeretetét, áldozathozatalát. Különösen is köszönjük a kollégiumi Baráti kör budapesti tagjainak a Refis Bál megszervezését, melynek bevételét diákjaink támogatására fordították. Külön szeretném kiemelni a Mádl Dalma Asszony által létrehozott Istenadta Tehetség Alapítvány tevékenységét, amely a kistelepüléseken élő, egyházi iskolába járó hátrányos helyzetű tanulók számára biztosít akkora összegű ösztöndíjat, amely teljesen ingyenessé teszi a nyertesek étkeztetését, ellátását. A mögöttünk álló tanévben Rákóczi Anna 12. B és Jeles Krisztina 12.C osztályos tanuló voltak ösztöndíjasok. Örömmel jelentem be, hogy a következő tanévre Pénzes Enikő 10.B és Nagy Fanni 10.A osztályos tanulók nyerték el az ösztöndíjat.

A tanév egyik nagy vállalkozása az elektronikus napló bevezetése volt. Minden új dolognak van néhány buktatója, de tapasztalataink a vártnál jobbak. Tanáraink hamar megszokták az új technikát, javult a haladási ütem, a hiányzások és a tantárgyi jegyek adminisztrációja. A szülők és diákok is nyomon követhetik jegyeiket, eredményeiket. Terveink szerint a következő tanévben már csak az elektronikus naplót használjuk majd. Nagy lépésnek tartjuk, hogy szeptembertől új alapokra helyezzük az étkezési díjak befizetésének rendjét, a változásokról minden szülőt levében értesítettünk.

A jubileumi rendezvények mellett ennek a tanévnek a másik történelmi jelentőségű eseménye a Péterfia utcai egykori főgimnáziumi épület felújítása és a közoktatás számára történő átadása. Mint arról már többször beszámoltunk, a következő tanévet reménység szerint már az új épületben kezdi meg intézményünk. Az átköltözés egyben történelmi igazságtétel is, hiszen az 1972-ben államosított épület eredetileg is gimnáziumi épületnek épült, a maga korában a történelmi Magyarország egyik legimpozánsabb és legjobban felszerelt oktatási épülete volt. Mint minden költözéskor, kezdetben nem az előnyöket, hanem inkább a nehézségeket és problémákat látjuk. Tanárnak és diáknak sem könnyű elhagyni a megszokott épületet, termeket és folyosókat. Megható volt az utolsó tanítási nap reggelén diákjaink és tanáraink jelképes ballagása, búcsúja az épülettől, talán ekkor éreztük át igazán, hogy ezzel a sétával egy korszak véglegesen lezárult, és valami új vette kezdetét. Köszönöm diákjainknak a csomagolásban, pakolásban, bútorok hordásában vállalt hatalmas munkáját, segítségét! Mostanra az épület nagy részét kiürítettük, csak az érettségihez szükséges helyiségek, valamint a Titkárság berendezése maradt a helyén. Magunk sem gondoltuk, mennyi fontos, és mennyi fölösleges könyvünk, iratunk, felszerelési tárgyunk van, erről tanúskodik a sok száz vagy inkább ezer szállításra váró banános doboz. Szeretettel kérem, hogy azok a debreceni diákok, akik szívesen segítenének a nyár folyamán is a költözködésben és a pakolásban, jelezzék szándékukat az osztályfőnökeiknél.

A Péterfia utcai épület felújítása megtörtént, a műszaki átadás folyamatban van, a következő hetekben a bútorok és más felszerelési tárgyak is helyükre kerülnek. Akik már jártak az épületben tanúi lehettek, hogy egy csodálatosan megtervezett, tágas, a mai akadálymentességi, tűzvédelmi és biztonsági követelményeknek is megfelelő épületbe költözünk. Már most felhívom a figyelmet arra, hogy az épület és a berendezések állagának megőrzése és védelme mindannyiunk közös érdeke. Új helyzetet teremt az a tény is, hogy meg kell szoknunk egy másik intézménnyel való együttélést, hiszen a Kollégium Általános Iskolájával közösen használjuk majd nem csak az épületet, hanem a szaktantermeket, az udvart és a tornatermeket, sportlétesítményeket is. Bizonyos vagyok abban, hogy ez az új helyzet erősíteni fogja az intézményeink közötti együttműködést, a személyes kapcsolatokat is, mert tekintettel kell lennünk egymás érdekeire, szempontjaira is. Nevelőtestületünk készen áll arra, hogy az új körülmények között olyan nevelési és oktatási kínálatot nyújtson, amely vonzóvá és a történelmi örökséghez méltóvá teszi ősi iskolánkat. Ehhez a megújulási programhoz kérem diákjaink és a szülők segítségét és támogatását!

Az átköltözés miatt a nyár folyamán egy időre szüneteltetnünk kell a Gimnázium Titkársága működését is. Az aktuális információkat iskolánk honlapján igyekszünk megjeleníteni. Kérem, kísérjétek/ kísérjék figyelemmel ezeket a híreket!

A személyi kérdésekre kívánok még röviden kitérni. A Gimnázium Igazgatótanácsa egy tanárunk határozatlan idejű alkalmazása, azaz véglegesítése mellett döntött: Dan Írisz, a leányinternátus nevelőtanára a tanévnyitó ünnepség keretében tesz fogadalmat. Gratulálunk neki, és kívánunk eredményes és sikeres tanári munkát iskolánkban. A fokozatosan növekvő testnevelés óraszám szükségessé tette egy testnevelő tanári állás meghirdetését. A pályázók közül Nagyné Dudik Tünde tanárnő pályázatát értékelte legjobbnak az iskola vezetése, ő szeptembertől teljes óraszámban tanít iskolánkban. Mátyás Jánosné tanárnő, aki 1981 óta tanít iskolánkban ezzel a tanévvel fejezte be tényleges tanári munkáját intézményünkben. Hálásan köszönjük 33 éves tanári, osztályfőnöki és szakmai munkáját és Isten áldását kérjük életére, családjára!
Csokor átadása!

A tanév ma csak a diákoknak fejeződik be, tanáraink még tovább dolgoznak. A 12.B érettségi vizsgája szerdán, a 12. A osztály érettségi vizsgája pénteken sikeresen befejeződött. Gratulálok a szép eredményekhez. Holnap újabb két osztály számára kezdődik a megmérettetés: a 13.D és 12.C kezdi a szóbeli érettségit. Június 26-tól rendezzük a 9. évfolyamra beiratkozó új tanulóink ismerkedési táborát. Köszönöm, hogy a felsőbb éves diákok közül sokan vállalták a táborozáson való részvételt, segítségnyújtást. Kérem, hogy jó példával, szeretettel igyekezzetek segíteni iskolánk új diákjainak beilleszkedését!

Tanárainknak és az érettségi előtt álló tanulóknak a következő napok, hetek feladataihoz sok erőt és kitartást, a megérdemelt vakációban jó pihenést, kikapcsolódást kívánok. A diákoknak azt kívánom, hogy minél érdekesebben, hasznosabban töltsék a szünidőt, s kipihenve új odaszánásokkal, új reményekkel kezdjék el a következő tanévet! A nagyobb szabadságot, kevesebb kötöttséget kínáló vakációban se feledjétek, hogy iskolánk tanulói vagytok, tartózkodjatok azoktól a cselekedetektől, amelyek károsak vagy nem méltóak intézményünkhöz.

Az eredményekért Istennek hálát adva, segítségét, támogatását és bocsánatát megköszönve a 2013/2014. tanévet, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma 476. tanévét bezárom.
::::::::::::::::

Díjátadás következik:
Dr. Lipták András akadémikus, iskolánk egykori diákja hosszú évekig volt a Kollégiumi Baráti Kör elnöke. Halála után özvegye díjat alapított, amelyet a nevelőtestület egy kiváló tanulmányi eredményű, példamutató viselkedésű diáknak ítél oda. Ebben az évben a díjat Kiss Flóra 12. B osztályos tanuló kapta.

Felkérem: <> Mónus Béla igazgatóhelyettes urat, hogy az elmúlt tanév legfontosabb versenyeredményeit ismertesse, majd
VARGA JÁNOSNÉ igazgatóhelyettes asszonyt, hogy a tanév végi jutalmazottak névsorát olvassa fel, és tájékoztassa a tanulókat a szükséges tudnivalókról.