Tanévnyitó beszéd, 2015

Kedves Vendégeink, Tanárok, Diákok, Szülők!

Kedves Vendégeink, Tanárok, Diákok, Szülők!

Köszönöm Fehér Norbert vallástanár úr szolgálatát, Mónus Béla igazgatóhelyettes úr orgonajátékát.

Egyházkerületünk Püspöke, Dr. Fekete Károly levélben köszöntötte a tanévet nyitó egyházkerületi iskolákat. Hallgassuk meg először ezt a levelet:

LEVÉL

Kedves Gyülekezet!

Az új tanév elkezdése előtt tekintsünk vissza röviden, mi történt velünk a tanévzáró ünnepség óta. Örömmel számolok be arról, hogy tanáraink és diákjaink közül sokan vettek részt emlékezetes alkalmakon. Nagyon fontosnak tartom, hogy tanáraink egy csoportjával Kárpátaljára látogathattunk. A történelmi nevezetességek és a csodálatos tájak mellett két református iskolát és több egyházi intézményt is meglátogattunk. A háborús helyzet és az általános szegénység ellenére olyan lelkiséget, élni akarást és áldozatkészséget tapasztaltunk, ami megszégyenítő és példaértékű számunkra. A Református Középiskolák Kárpát-medencei Találkozójára is határainkon kívül, Zilahon került sor. Iskolánkat négy tanárunk és két diákunk képviselte. A sok szeretettel és odaszánással rendezett találkozó újra emlékeztetett arra, hogy az ősi Zilahi Kollégium az egyetlen olyan hajdani neves intézményünk, mely nem kapta vissza épületét, így ideiglenes körülmények között kénytelen működni. Örvendetes, hogy tanulóink újra részt vehettek a Rákóczi Szövetség Sátoraljaújhelyen rendezett történelmi táborában, valamint a Református Egyház által Sárospatakon szervezett Talentum tehetséggondozó táborban. Köszönetet mondok Katona Péter és Uherkovich Zoltán tanár uraknak azért, hogy a vakáció egy részét feláldozva részt vállaltak a tábor szervezéséből, diákjaink kíséretéből.

Tanulóink közül sokan vettek részt egyházi, gyülekezeti táborokon, nemcsak résztvevőként, hanem önkéntes segítőként is. Különösen is népszerű volt tanulóink között a Tatán rendezett Csillagpont konferencia. Iskolánk ebben az évben mintegy 20 tanuló táborozását támogatta anyagilag. Kérem, hogy igyekezzetek az élményeket diáktársaitokkal is megosztani, hogy ők is kedvet kapjanak a hasonló alkalmakhoz!

A nyár folyamán az iskola épületében is történtek változások. A garanciális javítások keretében igyekeztünk az építési hibákat, problémákat helyrehozni. Így került sor például a régi tornaterem padlózatának teljes felszedésére és újra lerakására. A legnagyobb beruházás a tetőtéri nagy előadóterem, valamint a hozzátartozó vizesblokkok és kisebb helyiségek teljes felújítása, a fűtési és hűtési rendszer átépítése, a hangtechnikai és vetítési eszközök beszerelése. A beruházás várhatóan szeptember végére készül el. Addig a reggeli áhítatokat ideiglenes helyen tartjuk, az első napokban a Fizika, utána a Természettudományos előadóteremben. A tetőtérben elhelyezkedő 12.A osztály várhatóan az első héten kénytelen ideiglenes helyen, a Fizika előadóban elhelyezkedni.

Diákjaink régi vágya teljesül az iskolai büfé kialakításával. Amint a szülőkhöz írt levélben is jeleztem, erre a fejlesztésre iskolánk költségvetésében nincs fedezet, ezért iskolai alapítványunk vállalta a költségeket. Szeretettel kérjük a kedves szülők, hozzátartozók és egykori diákok támogatását. Mai istentiszteletünk perselypénzét is erre a célra kívánjuk fordítani. Befizetési csekkek a portán és a titkárságon kaphatók. Köszönjük adományaikat!

Az elmúlt tanév fontos feladata volt a közös épületegyüttesben elhelyezkedő három iskola életének, működésének az összehangolása. Összességében a vártnál kevesebb probléma jelentkezett, talán az eltérő csengetési rend jelentette a legnagyobb nehézséget. A három intézmény vezetése úgy döntött, hogy ebben a tanévben közös csengetési rendet alkalmazunk. Az új csengetési rend lehetővé teszi, hogy az első tanítási órát az eddigi 7 óra 50 perc helyett 5 perccel később 7 óra 55 perckor kezdjük. Öt percet biztosítunk az osztály áhítat számára, amit egy rövid igemagyarázattal is bővíteni kívánunk. Így a 8 órakor kezdődő szakmai óra számára ténylegesen rendelkezésre áll az előírt 45 perc. Az új csengetési rend megtekinthető iskolánk hirdetőtábláin, azokat az osztályok is megkapják. Felhívom a figyelmet arra, hogy tanulóink 7 óra 50 perckor kötelesek az iskola épületében megjelenni, hogy a pontos órakezdés lehetővé váljon! Az új időbeosztás szerint a közös reggeli áhítatok 7 óra 30 perckor kezdődnek.

A nyár folyamán az iskola tanári karában is történtek változások:

Horsai Ede vallástanárunk olyan feladatokat kapott a Hittudományi Egyetemen, hogy nem tudta vállalni tovább a gimnáziumi oktató munkát. Sajnálattal vettük tudomásul döntését, köszönjük több évtizedes vallástanári, iskolalelkészi munkáját, Isten áldását kérjük a további szolgálatára. Az általa tartott órákat saját tanáraink át tudták venni, így új munkatárs bevonására egyelőre nem volt szükség.

Püski Andrásné német szakos tanárnő is eltávozik iskolánkból. Családi helyzete úgy alakult, hogy el kell költöznie Debrecenből, ezért döntött így a nyár folyamán. Az ő iskolánkban végzett szaktanári, igazgatóhelyettesi és osztályfőnöki munkáját is hálásan köszönjük, életére és szeretteire áldást kérünk. Tanárnő távozása miatt több csoportban meg kellett változtatnunk a német szaktanár személyét. A felszabadult órák megtartására két tanárnőt alkalmazunk részmunkaidőben: Dan Írisz tanárnőt, aki internátusi nevelőtanárként dolgozik a Leányinternátusban és Török-Kovács Anita tanárnőt, aki a Kollégium Általános Iskolájában tart német órákat. Új munkatársunk még Palkó Ádám matematika-informatika szakos tanár, aki a Fiúinternátusban és a Gimnáziumban kap nevelőtanári, korrepetáló tanári és egyéb feladatokat.

A személyi kérdéseknél maradva bejelentem, hogy a Tiszántúli Református Egyházkerület fenntartói Igazgatótanácsa a következő személyi döntéseket hozta:

A Gimnázium igazgatásával újabb öt éves időtartamra Győri József eddigi igazgatót bízta meg. Az Igazgatótanács megerősítette az eddigi igazgatóhelyettesek, Varga Jánosné és Mónus Béla, megbízását. Hasonlóképpen megerősítette az eddigi internátusvezetők, Németh Lea és Nagy Imre, vezetői megbízását. Vezető kollégáim nevében is köszönöm a Nevelőtestület és az egyházi testületek, valamint a szülők és tanulók bizalmát. Arra törekszünk, hogy szolgálatunkat legjobb tudásunk szerint, teljes odaadással végezzük. Az Igazgatótanács egy tanárunk, Móré Sándor történelem szakos tanár, kollégiumi nevelőtanár véglegesítéséről döntött.

Az előttünk álló tanév országos feladatai közül kiemelem a tanfelügyeleti, önértékelési és minősítési rendszer tényleges megindulását, amiben iskolánk tanárainak is mind komolyabban részt kell venniük. Abban reménykedünk, hogy a növekvő adminisztratív feladatok mellett legalább a korábbiakhoz hasonló mértékben marad idejük tanárainknak a diákokkal való foglalkozásra, a tényleges pedagógiai munkára. A 11. évfolyamos diákok számára fontos információ, hogy a nyár folyamán több tantárgyból is megváltoztatták az érettségi vizsga követelményrendszerét és lebonyolítási rendjét. Arra törekszünk, hogy a szaktanárok minél előbb tájékoztassák a tanulókat a változásokról, és az új követelmények szerint készítsék fel őket az érettségi vizsgára.

Kiemelt feladatunknak tartjuk az iskola épületének otthonossá tételét, szépítését. A nyár folyamán átkerültek a tablók, valamint a természettudományos gyűjtemények megmaradt részei a régi épületből. Szeretnénk úgy elhelyezni őket, hogy minél inkább „iskolaszerűvé” váljon a Péterfia utcai épület.

Örömmel számolok be arról, hogy a Református Egyház iskolarendszere fejlesztésére megnyert TÁMOP pályázat egyik eleme a tehetséggondozás, a kiemelkedő képességű tanulókkal való foglalkozás. A program egyelőre öt tantárgyat, illetve műveltségi területet ölel fel. Iskolánk számára kitüntetés, hogy a matematika program kidolgozására mi kaptunk felkérést. Köszönöm Szabó Katalin tanárnőnek, hogy vállalta a projektben való részvételt, és a program írásbeli anyaga gyakorlatilag el is készült. A tanév folyamán a Tiszántúl regionális református tehetséggondozó központjaként iskolánkban több konferencia és rendezvény lesz, amelyeket igyekszünk legjobb tudásunk szerint megszervezni, lebonyolítani.

Röviden tájékoztatni kívánom tanulóinkat és a szülőket, vendégeket a Kollégium felújítása állásáról, valamint a következő tanévben várható eseményekről. A Kollégium négyszög alakú Főépületének felújítása gyakorlatilag befejeződött. Ebben az épületben helyezkedik el a Hittudományi Egyetem, a Nagykönyvtár és a Múzeumok. Iskolai rendezvényeinkre, alkalmainkra az Oratóriumot és a Dísztermet tudjuk használni. A szépen felújított udvarra természetesen diákjaink is bemehetnek. Befejeződött a Református Általános Iskola egykori Füvészkert utcai épületének teljes felújítása is ide került a Levéltár, a Szakkönyvtár és a Nagykönyvtár raktára.

A felújítás következő üteme a Gimnázium Diákotthonának a kialakítása. A régi gimnáziumi épületben szeptember 14-én, hétfőn kezdődnek el a munkálatok. Reménységünk szerint 2015 augusztusában már átköltözhet a Leány- és Fiúinternátus az új épületbe. Az építkezés megkezdése után a személyfogalom teljesen megszűnik a régi teherkapun, illetve a hátsó udvaron. Az étkezde és a Tükörterem megközelítése már holnaptól csak a Hunyadi utca felül kialakított ideiglenes ajtón keresztül lehetséges!

Az építkezés, illetve az elektronikus étkeztetési rendszer aktualizálása miatt szeptember hónapban csak egy menüt tudunk kínálni, októbertől térünk át a két menüre. Hétfőn, azaz holnap csak a kollégista tanulók kapnak étkezést, keddtől már a debreceni és bejáró tanulók is ebédelhetnek. Szeptemberre a kollégista tanulóknak automatikusan megrendeljük az étkezést. A nem kollégista tanulók ma délután osztálykeretben elkészíthetik az e heti rendelésüket, a következő napokban a havi rendelést. Az étkezési kártyát valószínűleg egy hét múlva tudjuk használni.

Befejezésül meg szeretném köszönni diákjainknak, hogy az elmúlt tanévekben megértéssel fogadták az építkezéssel járó kellemetlenségeket, ideiglenes megoldásokat. Kérem, hogy becsüljétek meg az új lehetőségeket, vigyázzatok az épületekre, berendezésekre! Az utolsó éves, érettségire készülő tanulóinkat arra kérem, hogy jó magaviselettel, szorgalommal mutassanak jó példát, legyenek támogatói, segítői a kisebb diákoknak. A kollégiumi polgárrá váló, fogadalmat tévő diákokat arra kérem, hogy vegyék komolyan a fogadalom szövegét, legyenek méltó örökösei az előttük járó nemzedékeknek. A 9. évfolyamos diákokban most még valószínűleg csak az ismeretlentől való félelem él. Biztos vagyok benne, hogy néhány hét múlva már felszabadultan és vidáman mozogtok az ősi falak között. Kívánom, hogy szorgalmas munkával, jó magaviselettel okozzatok örömet szüleiteknek, tanáraitoknak.

Végezetül köszönöm a kedves szülőknek, hogy ránk bízták gyermekeiket. Kérem, hogy legyenek bizalommal hozzánk, hiszen őszinteséggel, az esetleges nehézségek feltárásával a legnehezebb problémák is megoldhatók, kezelhetők.

Ezekkel a gondolatokkal az előttünk álló tanév feladataihoz a gondviselő Isten segítségét és áldását kérve a 2015/16. tanévet, iskolánk 478. tanévét megnyitom.

Mint beszédemben elhangzott, az igazgatótanács Móré Sándor tanár úr határozatlan időre történő alkalmazásáról döntött. Egyházunk Köznevelési Törvénye szerint a határozatlan időre kinevezett pedagógusok ünnepélyes fogadalmat tesznek. Rajta kívül még két tanárunk tesz ma ünnepélyes fogadalmat. Dan Írisz tanárnő kinevezésére tavaly került sor. Fehér Norbert lelkipásztor úr, vallástanár pedig két évet töltött intézményünkben, és már tavaly annak vezető vallástanára lett.

Szeretettel kérem DAN ÍRISZ tanárnőt, FEHÉR NORBERT és MÓRÉ SÁNDOR tanár urakat, hogy járuljanak az úrasztala elé, és jobb kezüket a szívükre helyezve mondják utánam a fogadalom szövegét!

A gyülekezet fennállva legyen tanúja a fogadalomtételnek!

FOGADALOM

Kedves Testvéreim!
Kívánom, hogy Isten adjon erőt a ma tett fogadalom megtartásához. Legyetek a diákok és tanártársak között a békesség és szeretet közvetítői. Fogadjátok meg Pál Apostol intését:
„Te pedig a munkának terhét hordozzad, mint a Jézus Krisztus jó vitéze!”

Újabb fogadalomtétel következik
Felkérem Nagy Imre internátusvezető urat, hogy az ünnepélyes diákpolgárrá fogadást szíveskedjék vezetni!