2012

Refis diák III. helyezése Dr. Árokszállásy Zoltán
Országos Biológia és Környezetvédelmi Versenyen

Ebben a tanévben 2012. február 17-18-án a miskolci Földes Ferenc Gimnázium XIV. alkalommal rendezte meg a Dr. Árokszállásy Zoltán Országos Biológia és Környezetvédelmi Versenyt. A verseny I. fordulójában három kategóriában az ország egész területéről több, mint 1000 tanuló vett részt.

Ebben a tanévben az iskolánkból Kádár Béla (10.c) jutott be a II. kategória több mint 500 fős mezőnyéből a 35 tagú döntőbe.

A döntő két részből állt: még február 17-én 11 órától a diákok egy 120 pontos feladatsort oldottak meg. Ezen Béla 96 pontot ért el, ami a döntő 6. legjobb eredményét jelentette, és messze fölötte volt a mezőny 67 pontos átlagának.

A döntő szóbeli részén 41 tételből húztak egyet a diákok és emellett a fajismeretükről kellett számot adniuk (150 növény- ill. állatfaj közül kellett képeket felismerni). Itt Béla rendkívül jó szóbeli felelete után 80-ból 79 pontot ért el.

Az írásbeli és a szóbeli összesített pontszáma a végső sorrendben a kiemelkedő 3. helyezést jelentette a tehetséges diákunk számára. (az eredmények részletezését lásd: http://www.ffg.sulinet.hu/2_kat.pdf)

A verseny országos jelentőségét az is mutatja, hogy a Nemzetközi Biológia Diákolimpia egyik válogató versenyéről van szó.

A verseny kísérő rendezvénye volt Varga István fotókiállítása, aki a Miskolci Fotóklub elnöke, és a Magyar Természetfotósok Szövetségének tagja. A záróünnepség és az eredményhirdetés előtt Bán Sándor (a Biológia Tanárok Országos Egyesületének elnöke) számolt be a 2011. évi Tajvanon megrendezett Nemzetközi Biológia Diákolimpiáról és az EUSO-ról (Európai Természettudományos Diákolimpia).

Összegezve elmondhatjuk, hogy az ország – az OKTV mellett – legszínvonalasabb biológia versenyén az iskolát képviselő Kádár Béla kiemelkedően szerepelt.

Ezúton is gratulálunk neki és kívánunk további kitartást és sikereket!

Uherkovich Zoltán
szaktanár