Tanévzáró beszéd 2013

Ünneplő Gyülekezet! Kedves Diákok, Tanárok, Szülők, Vendégek!

Szeretettel köszöntöm az Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona tanévzáró ünnepségén megjelenteket. Köszönöm Horsai Ede vallástanár igeszolgálatát, Mónus Béla tanár úr orgonajátékát.

Köszöntöm a Kollégium tagozatai vezetőit, iskolánk egykori tanárait.
Köszöntöm a Johannita Lovagrend képviselőit, dr. Nagy Árpád és Csáti György urakat.

A mögöttünk lévő tanévre visszatekintve Isten iránti hálaadással adhatunk számot arról, hogy megáldotta munkánkat, fáradozásunkat. Köszönöm tanárainknak, munkatársaimnak azt, hogy gyakran nehéz körülmények között is hűségesen végezték szolgálatukat, köszönöm szakmai és pedagógiai munkájukat. Büszkék vagyunk arra, hogy diákjaink közül igen sokan szereztek örömet szüleiknek, tanáraiknak szorgalmas munkájukkal, szép tanulmányi és verseny eredményekkel. Köszönöm a fenntartó Egyházkerület anyagi és erkölcsi támogatását. Köszönöm a szülők bizalmát, hogy ránk bízták gyermekeiket, vállalták az iskoláztatás terheit, igyekeztek együttműködni az iskolával, annak tanáraival.

Ünneplő Gyülekezet!

A mögöttünk álló tanév rendkívül sok változást hozott a magyar oktatásügyben és iskolánk életében is. A tanév során befejeződött a magyar közoktatás egész rendszerének átalakítása, újraszervezése. Mint minden nagy léptékű átalakulás, ez is igen sok érdeksérelemmel, feszültséggel járt, a rendszer egyes elemei szinte a működésképtelenség határán mozogtak. A közoktatás egészét eddig nagyfokú liberalizmus jellemezte, a változások a központosítás, az egységes irányítás és ellenőrzés irányába mozdítják a rendszert. Az új nemzeti alaptanterv az eddigiekhez képest jóval nagyobb százalékban határozza meg a kötelező tananyagot, azok feldolgozásának ütemét és módját. Jóval szigorúbban szabályozott az iskolákban alkalmazott tantervek használata, az óraszámok kérdése is. Az intézmények szakmai felügyelete a tankerületekhez került, fokozatosan visszatér a tanárok rendszeres külső ellenőrzése, minősítése. Az eddigi tapasztalatok és visszajelzések nagyon vegyesek, a rendszer egyelőre nehézkesen működik, sok esetben nem világos a feladatok és jogkörök hovatartozása. A nagyszabású átalakítás eddig nem érintette az egyházi iskolák napi működését, de minket is köteleztek alapvető dokumentumaink megújítására, módosítására.

A tanév során iskolánk három alapvető dokumentumát készítettük le, illetve módosítottuk. A jövő tanévtől felmenő rendszerben életbe lépő Pedagógiai Program már az új tantervekhez igazította tantárgyi kínálatunkat, iskolai és iskolán kívüli programjainkat. A leglényegesebb változások csak a szeptembertől induló 9. évfolyamosokat, illetve a mostani 9.NY osztály tagjait érintik: az eddigiekhez képest nő a tanórák száma, emelkedik a délutáni foglalkozások aránya. Nem indítunk több általános tagozatot, csak humán, reál vagy biológia tagozat közül lehat választani. A nyelvi előkészítő tanévben nő a nyelvi órák száma. Módosítottuk iskolánk Szervezeti és Működési Szabályzatát és Házirendjét is, hogy megfeleljenek a jogszabályi változásoknak. A Szülői Tanács tagjai, valamint a Diákönkormányzat képviselői igen aktívan részt vettek a szabályzatok véleményezésében, köszönjük javaslataikat, ötleteiket! Az új dokumentumokat rövidesen elhelyezzük iskolánk honlapján.

Az eddigiekhez képest alapvetően megváltozott a tankönyvforgalmazás és tankönyvrendelés rendje. Az új rendszerben már nem darabszám szerint, hanem névre szólóan kell megrendelni a könyveket. Lehet, hogy az elgondolásnak vannak jó elemei, de a megvalósítás tragikusan sikerült. A számítógépes program hibái, a rendszer kis kapacitása, az új tankönyvek akkreditációjának csúszása, a programban közreműködők tájékozatlansága folyamatosan kaotikus állapotokat eredményezett, a határidők betartása, a szülőkkel való egyeztetés lehetetlenné vált. Elvileg minden tanulónak névre szólóan, kiszámlázva kellene megkapnia a tankönyvét, de egyelőre nincs információnk arról, hogy ez hogyan és mikor történik majd a gyakorlatban.

A mögöttünk lévő időszak a Debreceni Református Kollégium fennállásának 475. jubileumi tanéve. Arra törekedtünk, hogy tanulóink számára ne csak elvont történeti ismereteket jelentsen az évforduló, hanem minél több programban, tevékenységben aktívan vegyenek is részt. Az évfordulós rendezvények közül sikeresen lebonyolítottuk a Református Középiskolák Matematika Versenyét és az Áprily Lajos Szavalóversenyt. Nagy sikerrel rendeztük meg mintegy 250 résztvevővel a régió egyházi iskoláinak Keresztyén Ifjúsági Találkozóját. Köszönjük diákjaink aktív részvételét és a rendezésben, szervezésben vállalt szolgálatot! Országos nyilvánosságot kapott a Kollégiumi Baráti Kör Találkozójának keretében tartott nagytemplomi istentisztelet, melyen a magyar kormány a legmagasabb szinten képviseltette magát. Tanáraink és diákjaink is tanúi voltak Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésének, hogy a Kollégium oktatási intézményei felújítására 10 milliárd forint támogatást nyújt a magyar állam.

A jubileumi rendezvények sorában még egy nagy feladat vár iskolánkra. Július 6. és 10. között a Dóczy Gimnáziummal közösen mi rendezzük a Kárpát-medence Református Középiskoláinak XVIII. Találkozóját. Mintegy 90 diákot és ugyanennyi tanárt várunk a rendezvényre. A bizonyítványosztáskor minden diák kap egy szülőknek szóló levelet. Ebben a levélben arra kérjük a közel lakó, elsősorban debreceni szülőket, hogy lehetőségük szerint egy tálca süteménnyel járuljanak hozzá a vendégek ellátásához. Kérem tanulóinkat is, hogy igyekezzenek szüleikkel együtt így is részt venni a vendéglátásban. A rendezőnek jelentkezett diákokkal az osztályfőnökök közlik, milyen feladatoknál van szükség rájuk.

Az elmúlt tanév gazdag eseménynaptárából megemlítem az immár hagyományos, de most kimondottan jól sikerült svájci csereprogramot. Újra lehetőségük volt diákjainknak Kolozsváron és Miskolcon is cserediákként belekóstolni egy másik iskola és internátus életébe. Köszönjük a Rákóczi Szövetség rendszeres támogatását, aminek segítségével egy autóbusznyi diákunk és tanárunk Kolozsvárra, egy osztályunk Torockóra, 10 tanuló a felvidékre jutott el, mi pedig ősszel három erdélyi református középiskolát láthattunk vendégül. Tanulóink ebben a tanévben is szívesen vettek részt az olyan szociális jellegű segítő akciókban, mint a Kék vödör akció vagy a Kárpát-medencei Oktatási Alap. Ebben a tanévben is folytatódott az iskola humán osztályainak színjátszási programja: a 10.B osztály humán csoportja Fazekas Mihály Lúdas Matyi című művét mutatta be többször is dr. Győri János tanár úr rendezésében. Legutóbb tegnap este a Múzeumok éjszakája keretében mutatták be a művet a Kollégium udvarán.

Iskolánk tanulói ebben atanévben is sok szép eredményt értek el tanulmányi és sport versenyeken. Ezekről a következőkben részletesen is hallotok. Gratulálok az iskolánk hírnevét is erősítő szép eredményekhez. Anyagi lehetőségeink korlátozottak, de a legszebb eredményeket elért tanulókat pénzjutalomban is részesítjük. Különösen is fontosnak tartjuk, hogy diákjaink hasznosan, jó közösségben töltsék a nyarat, ezért kiemelt jutalmazási eszköznek tekintjük a nyári táborozásokon való részvétel támogatását. Örömmel számolok be arról, hogy 23 diákunk táborozási részvételét biztosítjuk a költségek teljes vagy részbeni átvállalásával. Kiemelten is támogattuk a Csillagpont református találkozón, valamint a Tálentum táboron való részvételt.

Sajnálatos tapasztalatunk az is, hogy egyre nő a napi megélhetési gondokkal küzdő családok aránya. Iskolánk ebben a tanévben is hatalmas erőfeszítéseket tett a gondok enyhítésére. Alapítványaink rendszeres és alkalmi segélyekkel támogatták a rászorulókat. Köszönjük az alapítványtevők és támogatók szeretetét, áldozathozatalát. Különösen is köszönjük a kollégiumi Baráti kör budapesti tagjainak a Refis Bál megszervezését, melynek bevételét diákjaink támogatására fordították. Külön szeretném kiemelni a Mádl Dalma Asszony által létrehozott Istenadta Tehetség Alapítvány tevékenységét, amely a kistelepüléseken élő, egyházi iskolába járó hátrányos helyzetű tanulók számára biztosít akkora összegű ösztöndíjat, amely teljesen ingyenessé teszi a nyertesek étkeztetését, ellátását. Örömmel jelentem be, hogy a mögöttünk álló tanévben Czubor Dorina 12. B, Rákóczi Anna 11. B és Jeles Krisztina 11.Cosztályos tanuló voltak ösztöndíjasok. Az utóbbi két diákunk a jövő tanévben is ösztöndíjas lesz.

A jelenlévő közül bizonyára mindenki értesült arról a kormányzati szándékról, hogy 3 év alatt összesen 10 milliárd forinttal kívánja támogatni a Kollégium intézményrendszere felújítását, modernizálását. A fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület elkészítette a felújítások ütemtervét, és az egyes intézmények elhelyezésének programját. A tervezett lépések iskolánk életét is döntő módon meghatározzák. A felújítás első ütemében kerül sor a Péterfia utca 1-7. alatt lévő egykori főgimnáziumi épület teljes felújítására és egy emeletes tornaterem megépítésére. A tervek szerint 2014 szeptemberétől a Gimnázium és a Kollégium Általános Iskolája nyer elhelyezést a korábban a Kölcsey Ferenc tanítóképző Főiskola által használt épületben. Az építkezések matt szükségessé vált a Fiúinternátus kiköltözése és ideiglenes elhelyezése a Blaháné út 15. sz. alattiMaróthi Kollégium épületében. A fiúinternátusi tanulók és szüleik megtekintették az épületet, megfogalmazták véleményüket és kéréseiket. Nyilvánvaló, hogy az eddigiekhez képest kisebb szobák és közösségi helyiségek a Főépülettől való távolság újfajta tanulási és életrendet követelnek, az eddigi gyakorlat átgondolásra késztetik a nevelőtestületet. Szeretettel kérem diákjainkat, tanárainkat és a szülőket, hogy az építkezésből adódó kellemetlenségeket a jövőben is azzal a reménységgel fogadják, hogy a Kollégium intézményeinek felújítása és modernizálása nemzedékekre meghatározza a magyar oktatásügy és kultúra ezen kiemelt intézményének szerepét.

A személyi kérdésekre kívánok még röviden kitérni. A Gimnázium Igazgatótanácsa négy tanárunk határozatlan idejű alkalmazása, azaz véglegesítése mellett döntött: Enyedi Réka angol szakos, Győri István testnevelés szakos, Horkayné Hidegkúti Erika magyar szakos és Pósa Csenge matematika-néptánc szakos tanárok, ők a tanévnyitó ünnepség keretében tesznek fogadalmat. Gratulálok nekik, és kívánok eredményes és sikeres tanári munkát iskolánkban. Betöltötte az Igazgatótanács a megüresedett vallástanári állást. A pályázók közül Fehér Norbert miskolci lelkipásztort, iskolánk egykori diákját találta alkalmasnak. Várakozással tekintünk szolgálat elé, és Isten áldását kérjük életére. Köszönöm Lovas Anett tanárnő és Kustár Gábor tanár úr elmúlt tanévben nyújtott segítségét.

Változás történik az iskola vezetésében, irányításában is. Grubisics Roland tanár úr lemondott igazgatóhelyettesi megbízásáról. Az iskola egész közössége nevében köszönöm eddigi tevékenységét, természetesen, szaktanárként továbbra is számítunk munkájára, szolgálatára. A megüresedett igazgatóhelyettesi feladatkör ellátására az igazgató előterjesztése alapján a fenntartó Mónus Béla tanár urat bízta meg. Az ő új szolgálatához is sok erőt kívánok, Isten áldását kérem.

Az iskolai osztályok számának csökkenése, valamint egyéb személyi változások miatt a következő tanévtől nem tudjuk tovább foglalkoztatni iskolánkban Pósán Enikő matematika-kémia szakos tanárnőt. Köszönjük a nálunk töltött három év során végzett áldozatos és eredményes munkáját, és kívánunk további sikeres tanári munkát a számára.

Örömmel jelentem be, hogy a Magyarországi Református Egyház Zsinata dr. Bohátka Sándorné tanárnőnek sok évtizedes tanári munkája elismeréseként a legmagasabb pedagógus kitüntetést, a Makkai Sándor díjat adományozta. Gratulálunk, és a tanítványok ezrei nevében köszönjük az angol nyelv tanításában eltöltött éveket, iskolánk nyelvoktatása és fejlesztése érdekében végzett pótolhatatlan tevékenységét. Terveink szerint jövőre már nem kap órákat iskolánkban, de továbbra is számítunk tanácsaira, segítségére.

A tanév ma csak a diákoknak fejeződik be, tanáraink még tovább dolgoznak. A 13.D érettségi vizsgája szerdán, a 12.A osztály érettségi vizsgája pénteken sikeresen befejeződött. Csütörtökön és pénteken külön csoportban vizsgáztak az előrehozott érettségi vizsgákra jelentkezett diákok. Gratulálok a szép eredményekhez. Holnap újabb két osztály számára kezdődik a megmérettetés: a 12.B és 12.C kezdi a szóbeli érettségit. Június 27-től rendezzük a 9. évfolyamra beiratkozó új tanulóink ismerkedési táborát. Köszönöm, hogy a felsőbb éves diákok közül sokan vállalták a táborozáson való részvételt, segítségnyújtást. Kérem, hogy jó példával, szeretettel igyekezzetek segíteni iskolánk új diákjainak beilleszkedését!

Tanárainknak és az érettségi előtt álló tanulóknak a következő napok, hetek feladataihoz sok erőt és kitartást, a megérdemelt vakációban jó pihenést, kikapcsolódást kívánok. A diákoknak azt kívánom, hogy minél érdekesebben, hasznosabban töltsék a szünidőt, s kipihenve új odaszánásokkal, új reményekkel kezdjék el a következő tanévet! A nagyobb szabadságot, kevesebb kötöttséget kínáló vakációban se feledjétek, hogy iskolánk tanulói vagytok, tartózkodjatok azoktól a cselekedetektől, amelyek károsak vagy nem méltóak intézményünkhöz.

Bár most még csak a nyári szünetet tervezzük, vessünk egy pillantást a következő tanév kezdetére is. A legfontosabb időpontok a szülőknek szóló levélben is szerepelnek, közülük egyet emelnék ki. A Kollégium udvara lesz a helyszíne a 2013/2014. tanév Országos Nemzeti Tanévnyitó Ünnepségének. Ez az esemény is iskolánk és a Debreceni Református Kollégium oktatási, nevelési tevékenységének elismerése.

Az eredményekért Istennek hálát adva, hibáinkat, mulasztásainkat az Ő megbocsátó kegyelmébe ajánlva a 2012/2013. tanévet, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma 475. tanévét bezárom.

Felkérem Nagy Árpád urat, a Johannita Lovagrend képviselőjét, hogy szíveskedjék kihirdetni a pályázatuk eredményét.

GRUBISICS ROLAND igazgatóhelyettes urat, hogy az elmúlt tanév legfontosabb versenyeredményeit ismertesse, majd

VARGA JÁNOSNÉ igazgatóhelyettes asszonyt, hogy a tanév végi jutalmazottak névsorát olvassa fel, és tájékoztassa a tanulókat a szükséges tudnivalókról.