Levél, 2012

A 2012. év legfontosabb eseményei

Beszámoló a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona életéről

Örömmel számolok be arról, hogy a 2012. évben iskolánk nagyobb probléma és rendkívüli esemény nélkül működött. Tanulóink többsége nemcsak tanulmányi kötelezettségeit teljesítette, hanem versenyeken, pályázatokon, konferenciákon, kiszállásokon, diákcserék és kirándulások résztvevőjeként is törekedett arra, hogy az iskola jó hírét, tekintélyét minél szélesebb körben terjessze. Köszönet illeti tanárainkat, akik a kötelező feladatokon túl igen sok többletmunkát, szolgálatot vállaltak azért, hogy az iskola szakmai színvonalát megőrizzék, a rájuk bízott diákok tehetségét kibontakoztassák.

Ebben az évben is kiemelt fontosságúnak tartottuk a református iskolák közötti kapcsolatok építését, erősítését. Immár 20. alkalommal rendezte meg intézményünk a Református Középiskolák Matematikaversenyét. A verseny mindig évfolyamonkénti egyéni versenyből és egy játékos csapatversenyből áll. A kísérő tanárok részére a versennyel párhuzamosan szakmai, módszertani továbbképzést tartunk. Köszönet a Debreceni Egyetem Matematika Intézete munkatársainak, akik ebben az évben is vállalták a feladatsorok összeállítását és javítását.

Fontosnak tartottuk, hogy a református középiskolák szaktárgyi és sportversenyei közül minél több rendezvényen képviseltessük magunkat, jóllehet ez igen komoly anyagi terhet ró az iskolára. A sok szép eredmény közül is kiemelkedik a Halásztelken rendezett Műveltségi Vetélkedő első helye, valamint a Budai József református és az Árokszállásy Zoltán országos biológia versenyekenszerzett több értékes helyezés. Tehetséges, kiemelkedő versenyeredményeket elért diákjaink részére iskolánk ebben az évben is a költségek átvállalásával biztosította a nyári Tálentum táboron való részvételt.

Tovább bővültek iskolai cserekapcsolataink. A Kolozsvári Református Kollégiummal folytatódott a kéthetes diákcsereprogram. Ennek a kapcsolatnak egy újabb fejleménye, hogy öt diákunk és egy tanárunk részt vett a kolozsváriak nyári táborában Erdélyben, a festői szépségű Lesi tó mellett. Tavasszal a Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziuma, ősszel a miskolci Lévay József Gimnázium kollégista diákjai töltöttek egy hetet nálunk, az ő helyüket addig debreceni diákok foglalták el az internátusban és az iskolában.

Természetesen ebben az évben is rendkívül vonzó volt a svájci tanulmányi kirándulás. A korábbi évekhez képest újdonság volt, hogy a kora tavaszi időpont miatt még nyugodtan lehetett síelni és szánkózni. Szerencsés újítás volt az is, hogy a kint töltött idő felét családoknál töltötték tanulóink, így jobban rákényszerültek a német nyelv használatára. Ősszel a svájci csoport is nagyon jól érezte magát nálunk.

Az iskolai látogatások különleges alkalmai azok, amelyek nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódnak. A Rákóczi Szövetség pályázati támogatásával március 15-ét iskolánk diákokból és tanárokból álló csoportja Aradon és Temesváron töltötte. Az ottani magyar nyelvű iskolák vendégeiként felkerestük az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc emlékhelyeit. A Nemzeti Összetartozás Napján (június 4.) egyik osztályunk a Felvidékre látogatott. Az 1956-os Forradalom eseményeire a Kollégium Oratóriumában három erdélyi református kollégium (Szatmárnémeti, Nagyvárad, Marosvásárhely) diákjaival együtt emlékeztünk. A rendkívüli történelemóra meghívott előadója M. Kiss Sándor történész volt. A kommunizmus áldozatainak emléknapján is az erdélyi eseményekre emlékeztünk, vendégünk Varga László nyugalmazott lelkipásztor volt.

Ebben az évben is fontosnak tartottuk, hogy részt vegyünk a református oktatási intézmények közös ünnepségein, konferenciáin. Iskolánk küldöttsége jelen volt a hazai református tanévnyitón Kunhegyesen, valamint a kárpát-medencei tanévnyitón Székelyudvarhelyen. Négyfős küldöttségünk vett részt a Református Középiskolák Találkozóján a Felvidéken, Léván. Részvételünk azért is fontos volt, mert 2013 nyarán a Dóczy Gimnáziummal együtt mi rendezzük a soron következő találkozó. A külhoni magyar református iskolákhoz való kapcsolódásunk egyik fontos területe az anyagi támogatás és segítség. A mögöttünk lévő esztendőben is részt vettünk a karácsonyi Kék Vödör akcióban, valamint a Kárpát-medencei Oktatási Alap gyűjtésében.

Nagy öröm számunkra, hogy a romló demográfiai adatok ellenére iskolánk iránt továbbra is nagy az érdeklődés. A korábbi évekhez képest szeptemberben négy helyett három osztályt indítottunk, így nehezebb volt bekerülni az iskolába, de érezhetően kevesebb a 9. évfolyamon a tanulmányi, túlterhelési probléma. Különösen jól sikerült a hagyományos gólyatábor, melynek leglátványosabb része aDorcas Kempingben rendezett csapatépítő nap volt.

Iskolánk kínálatában új színt jelent, hogy a humán tagozat tantervébe beillesztettük a színjátszást is, így újraéledt ez a valamikor nagyon népszerű kollégiumi hagyomány. A 10. B osztály tanulói tavasszal Örkény István egyperceseiből készült válogatást vittek színpadra, annyira sikeresen, hogy a budapesti Örkény István Színház által meghirdetett országos színjátszó versenyen a zsűri különdíját nyerték meg. A több osztály tagjaiból álló színjátszó csoport Goldoni A fogadósnő című komédiájával aratott nagy sikert.

Lényegesnek tartjuk, hogy megemlékezzünk az iskolánkhoz kötődő jeles napokról, évfordulókról. Szeptemberben iskolánk egykori diákja, Móricz Zsigmond halálának 70. évfordulójára emlékeztünk. Diákjaink számára hatalmas élmény volt az író fogadott fiával, Móricz Imrével való találkozás és az általa tartott személyes hangú előadás. 2012. december 14-én Nagy Jenő Emléknap keretében emlékeztünk iskolánk egykori tanára, a világhírű ornitológus, állatgyűjteményünk alapítója születésének 130. évfordulójára.

Iskolánk munkáját ebben az évben is nagyban segítették támogatóink, alapítványtevőink. A különféle ösztöndíjak, támogatások és segélyek igen sok tanulónk napi gondjain enyhítettek, tették lehetővé továbbtanulási terveik megvalósulását. Köszönjük az adományokat, és kérjük a további segítséget!

Az előttünk álló évre tekintve sokfajta bizonytalanság lehetne bennünk, hiszen az egész magyar oktatásügy óriási változások előtt áll. Hisszük azonban, hogy a történelem Ura, aki évszázadokon át őrizte és védte ősi iskolánkat, ezekben az időkben sem hagy magunkra minket. Várható, hogy 2013 a Kollégium fennállása 475. évfordulója jegyében telik majd el. Iskolánk a Kollégium közös, nagy rendezvényein túl sokféle saját programmal, pályázattal igyekszik hozzájárulni ennek a rendkívüli évfordulónak a méltó megünnepléséhez.

Istenünk megtartó kegyelmében bízva kívánok Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Békés, Boldog Újévet e körlevél minden olvasójának:


Győri József
igazgató

A 2012. év legfontosabb eseményeit tartalmazó képösszeállítás a levél mellékleteként, külön lapon tekinthető meg.