Székely Árpád igazgató beszéde

Békesség Istentől,
Nagy szeretettel és mély tisztelettel köszöntök mindenkit.

Nekem, mint a Kolozsvári Református Kollégium igazgatójának, jutott az a megtisztelő feladat, hogy az erdélyi református kollégiumok nevében köszöntsem a 475 éves Debreceni Református Kollégiumot.

Engedjétek meg, hogy egy igét olvassak fel: Pál Kolossébeliekhezírt levelének az első részéből a 12. verset

Adjatok hálát az Atyának, aki alkalmassá tett titeket arra, hogy a szentek örökségében, a világosságban részesüljetek (Kol 1,12)

A kincses város híres Farkas utcájából jöttünk együtt ünnepelni, együtt örülni, együtt hálát adni Istennek azért, hogy annyi éven át megtartotta, őrizte, éltette ezt az iskolát. Rendelt bele híres, tudós tanárokat és nagyszerű diákokat, hogy a hit, remény, szeretet nevében éljenek, dolgozzanak, építsenek.

Újra megcsodálhattuk a 475 év látható és láthatatlan értékeit, amelyeket nem tudott tönkre tenni a kommunizmus és az idegen uralom.

Felnéztünk és felnézünk a Debreceni Kollégiumra, mint olyanra, aki megmaradt és tartotta az emberekben a hitet és a reménységet, hogy eljön az idő, amikor újra lesznek kollégiumok, felekezeti iskolák.

1990-ben indult újra Erdélyben,elsőneka K.R.K. Az eltelt évek alatt állandó jelleggel éreztük nagytestvérünk támogató szeretetét, hiszen sok minden összekapcsolja a két intézményt. Szabó Dezső könyveinek kiadásából származó jövedelem, mint ösztöndíj, az énekkaraink közös fellépése, a testvériskolai kapcsolat gyarapítása, diák és tanárcsere. Nem új keletű, e sok szálon futó szövetség, hiszen, hogy csak egypár dolgot említsek:

Dr. Széll Kálmán, a K.R.K. fizika szakos tanára (1910-1936), a Debreceni ReformátusKollégiumban érettségizett, majd ide tért vissza az egyetemre tanítani,

Dóczy Ferenc, aki matematika – fizika szakos tanára iskolánknak (1933-1940). Majd 40-után az Erdélyi Református Egyházkerület tanügyi tanácsosa lesz, szintén a Debreceni Református Kollégiumban érettségizett,

Deák István, aki helyettes rajztanárként dolgozott a D.R.K.-ban, átjött Kolozsvárra és 36 éven át nálunk tanított.

De 1940-ben aK.R.K.-bantartották az O.R. T. E.találkozót is. A szándék bekapcsolni az erdélyi tanárokat az egyesületbe. Előadást tartott Dr. Kun Sándor igazgató és dr. Péter Zoltán igazgató helyettes.

Adja az Úr, hogy az együttműködés az Erdélyi iskolákkal az őszinteség, a hit és a testvéri szeretet jegyében növekedjen. És parafrazálva a jelmondatot ORANDO ET LABORANDO, kívánom, hogy a DERECENI REFORMATUS KOLLÉGIUM továbbra is jól imádkozzon, és jól dolgozzon, hogy az Úristen adjon áldott, eredményekben gazdag jövendőt. Köszönöm

Dr. Székely Árpád
igazgató