Beszámoló

Debrecenben tartották a Kárpát-medencei református középiskoláinak XVIII. találkozóját

A fennállása 475. évfordulóját ünneplő Debreceni Református Kollégium adott otthont 2013. július 6. és 10. között a református középiskolák hagyományos találkozójának. A két rendező iskola – a Kollégium Gimnáziuma és az alapítása 175. évfordulóját ünneplő Dóczy Gimnázium – tartalmas és érdekes programmal várta a 38 középiskola és öt pedagógiai intézmény 174 képviselőjét, tanárokat és diákokat. A résztvevők a Kollégium központi épületében laktak és étkeztek, így megtapasztalhatták, hogyan éltek és tanultak évszázadokon keresztül a debreceni diákok az ősi falak között.

A református középiskolák nyári találkozóinak legfontosabb célja az egymás hite által való épülés és a pedagógiai tapasztalatok megosztása. Ezeket a célokat szolgálták a Kollégium Oratóriumában tartott nyitó áhítat (preces), a vasárnapi nagytemplomi úrvacsorás istentisztelet és a reggeli áhítatok. Ebbe a sorba illeszkedett két, a debreceni oktatás és nevelés történetével foglalkozó előadás: dr. Győri János A Debreceni Református Kollégium, az országiskolája és dr. Korsós Bálint: A Dóczi Intézet története és öröksége. Egyetlen megszakítás nélkül működő református közoktatási intézményünk elmúlt évtizedeinek emlékei elevenedtek meg dr. Nagy Mihály nyugalmazott igazgató Felhők fölött a nap című könyvének bemutatóján. Tófalusi Péter, a Dóczy Gimnázium fizikatanára látványos és izgalmas kísérletekkel bizonyította, hogy a Kollégium méltóképpen ápolja az „ördöngös” Hatvani István professzor örökségét. A Kollégium Nagykönyvtárában látható iskolatörténeti kiállítás, az iskolatörténeti múzeum, a gimnázium állat- és ásványgyűjteménye, az egykori diákok művészeti alkotásaiból álló kiállítás megtekintése nemcsak az elmúlt századok iskolatörténetének egy-egy szeletét elevenítették fel, hanem újra meg újra utaltak a mára, a rendező iskolák eredményes és értékes nevelő-oktató munkájára. A Csillagpont Találkozó és a Károli Egyetem bemutatkozása kitekintést adott az egyházunkban folyó egyéb szolgálatokra, lehetőségekre is.

A rendezők természetesen igyekeztek minél többet megmutatni Debrecen és környéke nevezetességeiből. Mindenki számára maradandó élmény volt Munkácsy Mihály Krisztus Trilógiájának megtekintése a Déri Múzeumban, de a Nagytemplom tornyából látszó panorámát sem könnyű felejteni. Debrecen megújult belvárosa, az Emlékkert, a Csokonai Színház, a Kossuth utcai református templom is emlékezetes marad. Óriási élményt jelentett a Nyíregyházi Állatpark és a Hortobágyi Látogatóközpont megtekintése. A Hortobágytelepülésen épülő ökumenikus templomban a résztvevők megemlékeztek az 1950-ben Hortobágyra száműzött internáltakról. Különleges szórakozást nyújtott a Hepp Trupp Családi Bábszínház Bódog és Szomorilla című előadása. A feszített program fáradságait a diákok a Debreceni Élményfürdőben, a tanárok a Gyógyfürdőben pihenhették ki. Az ismerkedésre és kötetetlen beszélgetésre jó alkalmat nyújtott a két iskola udvarán rendezett szabadtéri bográcsos vacsora.

Minden találkozónak vannak visszatérő és jelképes eseményei. Az iskolák vezetőiből, helyetteseikből és a jelenlévő fenntartókból álló testület ülésén az egyes egyháztestek képviselői beszámoltak az oktatással, iskolaüggyel kapcsolatos fejleményekről, javaslatot tettek a zárónyilatkozat tartalmára. A zárónyilatkozatot Márkus Gábor, a Református Pedagógiai Intézet igazgatója vezetésével egy munkacsoport dolgozta ki, és a záró istentisztelet alkalmával a jelenlévők egyhangúan fogadták el. A jelenlévők örömmel fogadták a Kecskeméti Református Gimnázium szándékát, akik szívesen vállalják a következő találkozó megrendezését. Az előző rendező iskola, a felvidéki Léva városa Czeglédi Péter Református Gimnáziumának küldöttsége ünnepélyesen átadta a debreceni iskoláknak azt a jelképes kopjafát, amelyet a találkozó rendezői egy évig őriznek. A Dóczy Gimnázium udvarán fát ültettek a résztvevők a találkozó emlékére, aPéterfia utcán lévő egykori Főgimnázium épületében pedig egy emléktáblát helyeztek el. Ezzel is kifejezték örömüket azon fenntartói szándék fölött, hogy a következő tanévet már egykori, felújított épületében kezdheti el a Kollégium Gimnáziuma.

Négy nap után kissé fáradtan, élményekkel gazdagon, lelkileg feltöltődve vettek búcsút egymástól a találkozó résztvevői. Köszönet illeti a találkozó megszervezésében és lebonyolításában szerepet vállaló tanárokat és diákokat, a két iskola egész közösségét. Köszönet a költségek nagy részét vállaló Tiszántúli Református Egyházkerületnek, valamint a támogató szervezeteknek és személyeknek. Legfőképpen azonban legyen hála Istennek a református iskolarendszerért, a közösség megélésének lehetőségéért, a találkozó alatt is megtapasztalt jelenlétéért.

Győri József
igazgató