Levél, 2013.

A 2013. év legfontosabb eseményei

Beszámoló a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona életéről

Az 1538-ban alapított Debreceni Református Kollégium ebben az évben ünnepelte fennállása 475. évfordulóját. Természetes, hogy a jubileumi rendezvények iskolánk életében is központi helyet foglaltak el. Tanáraink, munkatársaink és diákjaink folyamatosan az események aktív résztvevői voltak, az előkészítési, szervezési és rendezési feladatokból oroszlánrészt vállaltak. Az évfordulóra megjelent A Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma (1850-2012) című tanulmánykötet szerzőinek nagy része is iskolánk mai vagy korábbi tanára. Köszönet illeti mindazokat, akiknek áldozatos munkája és szolgálata számtalan emlékezetes és felejthetetlen pillanatot eredményezett, és növelte a Kollégium jó hírét és tekintélyét!

Visszatekintés a jubileumi rendezvénysorozat legjelentősebb eseményeire:

Iskolánk hosszú évek óta házigazdája a református középiskolák matematika és atlétika versenyének. Ezeket ebben az évben is megrendeztük, mindkét alkalom szervesen illeszkedett az évfordulós események sorába. Az idei, immár 21. alkalommal rendezett matematika versenytkülönlegessé tette az a tény, hogy egykori diákunk, Kovács Levente közreműködésével az egyes évfolyamok győztesei egy-egy laptopot vehettek át jutalomként! A református középiskolák Áprily Lajos Szavalóversenyét mindig más iskola rendezi, most mi lehettünk ennek a találkozónak is a rendezői.

Az Észak-Alföldi Régió egyházi fenntartású középiskolái évente más intézményben tartják a Keresztyén Ifjúsági Találkozót. A református, római és görög katolikus, valamint evangélikus középiskolák tanulóinak képviselői egy egész napot töltenek együtt, és számtalan komoly vagy éppen játékos vetélkedő, pályázat és verseny keretében mérik össze tudásukat, ügyességüket. Idei házigazdaként arra törekedtünk, hogy a mintegy 200 vendég diák és tanár mind többet megismerhessen a Kollégium szellemi hagyományaiból, örökségéből. Az egyes kategóriák legjobbjai jutalomként az évfordulóra megjelent kiadványokat, emléktárgyakat kapták, reménység szerint ezzel is sikerült továbbadni valamit értékeinkből.

Iskolánk legnagyobb szabású jubileumi rendezvénye a Kárpát-medencei Református Középiskolák XVIII. Találkozójának a megrendezése volt. Ez a találkozó is évente váltakozó helyszínen zajlik, a Kollégium jubileuma alkalmából kaptuk meg a Dóczy Gimnáziummal közösen immár második alkalommal a rendezési lehetőséget. A július eleji ötnapos találkozón 44 református intézmény mintegy 170 diákja és tanára vett részt. A programban a Kollégium és Debrecen városa nevezetességeinek megismerésén túl a nyíregyházi Állatpark meglátogatása, hortobágyi kirándulás, élményfürdő, bábelőadás, könyvbemutató, úrvacsorai közösség is szerepelt. A rendezvény felemelő alkalommal zárult: a résztvevők az egykori Főgimnázium Péterfia utcai épületében leleplezték a Találkozó emléktábláját, ezzel a református közoktatás jelképesen újra birtokba vette az épületet. A találkozó résztvevői számára különleges élményt nyújtott az a tény, hogy mindenki a Kollégium történelmi, központi épületében kapott szállást, így néhány napig igazi „debreceni kollégista diáknak” érezhette magát. A Találkozó előkészítése és megrendezése igazi közösségi munka volt, amelyben az egész tantestület valamint sok diákunk örömmel és lelkesedéssel vett részt. A visszajelzések szerint sok résztvevő számára egész életre szóló élményt jelentett a „kálvinista Rómában” eltöltött néhány nap.

Törekedtünk arra, hogy a Kollégium történetével ne csak ünnepi rendezvények keretében ismerkedjenek meg tanulóink, hanem élményszerűvé is tegyük számukra a múlt eseményeit. A november közepén rendezett „Kollégiumtörténet 475 percben” címet viselő programsorozat keretében felkerestük egykori tanáraink sírját a debreceni Köztemetőben, emléktúrát szerveztünk iskolánk neves tanárai, Kovács János és Nagy Jenő emlékére, felelevenítettük az egykori önképzőkört, megkoszorúztuk Csokonai Vitéz Mihály síremlékét,dramatizálva felidéztünk néhány híres fegyelmi ügyet az 1950-es évekből. Különleges élményt jelentett, hogy az egész iskola megnézte a Főnix Csarnokban Szabó Magda Abigél című darabját.

Iskolánk tanulói és tanárai szinte teljes létszámban részt vettek a Debreceni Református Kollégium által szervezett nagy központi rendezvényeken is. Május 25-én, a Kollégiumi Baráti Kör Találkozója nagytemplomi ünnepi istentiszteletén részesei lehettek, amint Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarország kormánya négy év alatt 10 milliárd forinttal támogatja a debreceni református oktatási intézményrendszer fejlesztését, modernizálását. Szeptember 28-án, ugyancsak a Nagytemplomban a jubileumi hálaadó istentiszteleten tanúi voltak a Kollégium által alapított díjak átadásának, a hazai és külföldi testvériskolák köszöntésének. Ebben az évben a Nemzeti Tanévnyitó házigazdája is a Debreceni Református Kollégium volt, a Televízió által egyenes adásban közvetített rendezvényen sok diákunk szerepelt mint a Kollégiumi Kántus illetve a Maróthi Néptáncegyüttes tagja. Az utolsó nagy rendezvény december 18-án lesz, a Kántus nagytemplomi ünnepi hangversenyén Áder János köztársasági elnök is részt vesz.

A Kollégium jubileumi rendezvényeihez szorosan kapcsolódik az a tény, hogy elkezdődött a Kollégium felújításának első üteme. A Péterfia utcai egykori főgimnáziumi épület teljes felújítása várhatóan jövő nyárra befejeződik, a tervek szerint 2014 szeptemberében itt kezdi a tanévet a Kollégium Általános Iskolája és Gimnáziuma is. A felújítások miatt a Fiúinternátus kiköltözött a Főépületből és ideiglenesen a Maróthi György Kollégiumban nyert elhelyezést. Az új elhelyezés egész életrendünk megváltoztatását, újragondolását is magával hozta.

Iskolánk külföldi kapcsolatai ebben az évben tovább erősödtek. A svájci Schiers városkában lévő középiskolában újra két hetet tölthetett diákcsapatunk, a svájci csoport szeptember végén érkezett hozzánk, és részt vett a jubileumi rendezvényen. Folytatódott a kolozsvári és miskolci református középiskolákkal kialakított diákcsere. A Rákóczi Szövetség támogatásával egy csapat diákunk és tanárunk március 15-én Kolozsváron ünnepelhetett. A Szatmárnémeti Református Gimnázium küldöttsége az 1956-os megemlékezésünkön vett részt, ennek meghívott előadója Kahler Frigyes történész volt. A Kolozsvári Református Kollégium nyári táborában hét tanulónk vett részt.

Egész iskolánk számára nyitott meg új kapcsolatokat az a sikeres Comenius Iskolai Együttműködési Pályázat, melynek témája: „A boldogság Európában”. Az Európai Unió által támogatott kétéves programban hat iskola vesz részt, rajtunk kívül egy-egy német, dán, spanyol, bolgár és török intézmény. Minden iskola egy-egy tematikus találkozót szervez, amelyen intézményenként két tanár és hat diák vehet részt. Az első találkozó októberben Bulgáriában volt, 2014 februárjában Törökországba utazhatnak a szerencsés pályázók.

A magyar oktatásügy átalakítása iskolánkat is érintette, a 9. évfolyamon bevezettük az új tanterveket. A megemelkedett óraszám és a mindennapos testnevelés fokozatos bevezetése miatt mind több tanóra kerül délutánra, gyakorlatilag az egész napos oktatás felé tartunk. Az új követelmények újfajta szemléletet és munkamódszereket követelnek a pedagógusoktól is. Ennek egyik eszköze az elektronikus napló bevezetése, amelyet egyelőre próbaüzemben alkalmazunk, de tavasszal már a szülők számára is lehetővé szeretnénk tenni, hogy folyamatosan kövessék gyermekük előmenetelét, hiányzásait.

Tanulóink ebben a tanévben is számtalan versenyen, pályázaton vettek részt, sokan közülük szép eredményeket értek el. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy az OKTV döntőjében két tanulónk is 6. helyezett lett: SzolykaHajnalka 13.D (magyar irodalom) és Oláh Anna 12.B (dráma). Kiemelkedő eredmény Papp Ágoston 12.D osztályos tanuló országos orgonaversenyen elért 1., valamint Nagy Kristóf Pál 11.D osztályos tanulónak a dr. ÁrokszállásyZoltán Országos Biológia Versenyen elért 2. helyezése. Az iskolánkban folyó szakmai és pedagógiai munka megbecsülését jelezte a Református Egyház Zsinata által dr. Bohátka Sándorné tanárnőnek adott Makkai Sándor-díj.

Iskolánk ebben az évben is nagy összegű ösztöndíjakkal igyekezett támogatni azarra érdemes, rászoruló tanulókat. Az anyagi gondokkal küzdő családokon évente kétszer alapítványaink révén segélyezéssel igyekszünk segíteni. Köszönjük az alapítványaink számára küldött adományokat, 1 %-os felajánlásokat!

A következő tanév sem lesz unalmas, hiszen a tervek szerint a nyáron költözik át a Gimnázium az éppen 100 éve átadottPéterfia utcai épületbe. A jubileumi események sorában a Kántus alapításának 275. évfordulója következik. Méltóképpen szeretnénk megemlékezni egykori vallástanárunk, dr. Rózsai Tivadar születésének 100. évfordulójáról is. Terveinkhez a szeretett Kollégiumunkat évszázadok alatt megtartó és megáldó Mindenható Isten segítségét kérjük!

Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Békés, Boldog Újévet
kívánokiskolánk közössége nevében a körlevél minden olvasójának:


Győri József
igazgató

A 2013. év legfontosabb eseményeit tartalmazó képösszeállítás a levél mellékleteként, külön lapon tekinthető meg.