2013

Diákjaink sikerei a Budai József Biológia Feladatmegoldó Versenyen

Az utóbbi hetek biológia versenyein iskolánk diákjai szép sikereket értek el. Három tanulónk bejutott az OKTV II. fordulójába (Kádár Béla 11.c, Szabó Kristóf 12.c, Tariska Ágoston 12.c), és szintén három diák az Árokszállásy Zoltán Országos Biológia Verseny döntőjébe (Nagy Kristóf Pál 11.d, Kádár Béla, Tariska Ágoston).

Szintén jelentős eredmény volt, hogy Kádár Bélát a korábbi versenyeken elért eredményei miatt meghívták az EUSO (European Union Science Olympiad) szegedi országos válogatójára, ahol január 11-13. között képviselte az iskolánkat. Ebbe a sorba szépen illeszkedett az idei tanév miskolci református biológia versenye.

A Lévay József Református Gimnázium ebben az évben nyolcadik alkalommal rendezte meg a Budai József Biológia Feladatmegoldó Versenyt. A megmérettetésre idén 2013. január 25-26-án került sor, ahová 15 iskola küldte el a versenyzőit. Iskolánkból 7 diák és 2 kísérő tanár utazott el Miskolcra. A mikrobusz vezetésének feladatát Nagy Imre igazgató úr vállalta.

A rendezvényt 25-én este Ábrám Tibor, a Gimnázium igazgatója nyitotta meg, majd az interneten keresztül dr. Falus András, a SOTE genetika professzora, és a bodosi általános iskola két tanárnője köszöntötte a résztvevőket. Ez utóbbi faluban született a 30 évig a Lévayban tanító Budai József. Ezután dr. Módis László professzor emeritus, a Debreceni Egyetem anatómus professzora következett, aki Az ízületi porckutatás néhány fontos eredménye és izgalmas trendjei címmel tartott előadást.

A rendezvény másnap reggel áhítattal, majd a versenydolgozatok megírásával folytatódott. A tanulók egy 70 pontos feladatsort kaptak, majd 10 – szöveteket, biomokat, állatokat vagy növényeket ábrázoló – képet kellett felismerniük. Ezután – amíg a szervezők javították a dolgozatokat – a versenyzők fakultatív programokkal töltötték el ebédig az időt.

Kora délután az eredményhirdetés és a verseny lezárása következett, ahol a részvevők megkapták a jól megérdemelt jutalmukat. Az iskolánkból érkezett tanulók idén is szépen szerepeltek, hiszen négy tanulónk is dobogós helyezést ért el. Legkiemelkedőbb eredményt Nagy Kristóf Pál 11. d (nyek) osztályos diák érte el, aki megnyerte a kategóriáját.

Az eredmények:

Tanuló Kategória    Helyezés
Baló Anna 8-9. X.
Nagy Kristóf Pál    10. I.
Révész Dorottya 10. III.
Kádár Béla 11. IV.
Sipos Eszter 11. X.
Szabó Kristóf 12. II.
Molnár Márton 12. III.
Uherkovich Zoltán
szaktanár