Könyv- és Lemezbemutató

2013. szeptember 27
Megjelent a Gimnázium és a Dóczy Leánynevelő Intézet története

A jubileumi ünnepségsorozat egyik leginkább várt eseményére került sor szeptember 27-én a Díszteremben. Ekkor vehették kézbe az érdeklődők a jubileumi kiadványsorozat két újabb darabját: a Gimnázium elmúlt 150 évét, illetve a Dóczy Intézet 175 évét bemutató köteteket. Mindkét kötet hiánypótló munka, további kutatások alapja lehet.

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök bevezetője után a sorozat szerkesztője, Győri L. János kutatótanár összegezte az iskolatörténeti kutatások legfrissebb tapasztalatait. A köteteket a kiadványok lektorai mutatták be.

A debreceni Dóczy Leánynevelő Intézet története (1838-2013) című kiadvány az 1838-ban alapított intézmény történetének első monografikus feldolgozása. Az intézménytörténet mellett gazdag képanyag, számos tanári életrajz és személyes visszaemlékezések teszik olvasmányossá, a nem szakemberek számára is érdekessé ezt a hézagpótló művet. A kötet különös érdeme, hogy az intézmény történetén túl kitekintést nyújt a magyar nőnevelés történetére is. A kötet szerzője Fogarassy Zoltán, az intézmény könyvtárosa. A kiadványt Korsós Bálint igazgató mutatta be.

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma (1850-2012) című tanulmánykötet az 1850-től önálló tagozatként működő Gimnázium eseménytörténetén túl az egyes tárgyak tanításának történetét, jeles tanár személyiségek portréját, valamint a tanórán kívüli tevékenységgel fogalakozik. A kötet 15 szerzője a Gimnázium mai vagy korábbi tanára, illetve diákja: Csatári Annamária, Fekete Károly, Győri L. János, Győri József, Imréné Barta Edit, Kovács Gergely, Kovács Teofil, Kurgyis András, Miklós Erika, Mikó Gyula, Molnárné Ötvös Tünde, Németh Tamás, Uherkovich Zoltán, Veressné Létai Ágnes, Virágh György. A kiadványt gazdag és értékes fénykép anyag színesíti. A kötet szerkesztője dr. Győri L. János, a Gimnázium tanára, a Református Művelődés- és Iskolatörténeti Kutatóintézet vezetője. A kötetet Bereczki Lajos, a Nagykönyvtár munkatársa mutatta be.

Érdekes színfoltot jelentett BerndTaffanek németországi gimnáziumi tanár köszöntője, akia jubileumi rendezvényre érkezett Hilden városából. A kiadvány ugyanis külön fejezetben foglalkozik a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és a hildeni Dietrich Bonhoeffer Gymnasium 1977-ben kezdődött testvériskolai kapcsolatával.

A könyvbemutatón kívül a Kollégiumi Kántus két jubileumi kiadványát is megismerhették a jelenlévő egykori és mai diákok, a Kollégiumi Baráti Kör tagjai. Az „Áldott legyen az Istennek neve” DVD-lemez a Kántus elmúlt évtizedei legemlékezetesebb fellépéseinek filmfelvételeit tartalmazza. Az „Imádság az én énekem” CD-lemezen a Kollégium egyesített kórusai által előadott jubileumi összeállítás hallható. Természetesen a Kántus néhány darabot elő is adott a felvételeken szereplő művekből.

A bemutató után a szerzők a Kollégium jubileumi érmét vehették át Fekete Károly rektortól. Az érdeklődők nagy számban vásárolták a kiadványokat, a szerzők pedig szívesen dedikálták azokat.

A kiadványok megvásárolhatók a Kollégium Titkárságán és hozzáférhetők lesznek a református könyvesboltokban is. A két tanulmánykötetet ajándékként eljuttatjuk valamennyi Kárpát-medencei református középiskolába.

Győri József
igazgató