2013

Refis diákok sikeres szereplése az Árokszállásy Biológia Versenyen

Ebben a tanévben 2013. február 22-23-án a miskolci Földes Ferenc Gimnázium XV. alkalommal rendezte meg a Dr. Árokszállásy Zoltán Országos Biológia és Környezetvédelmi Versenyt. A verseny I. fordulójában három kategóriában az ország egész területéről több, mint 1100 tanuló vett részt. A döntőbe kategóriánként 28-30 diákot hívtak be.

Ebben a tanévben az iskolánkból három tanuló is bejutott a döntőbe: Nagy Kristóf Pál (11.d, nyek) a II., míg Kádár Béla (11.c) és Tariska Ágoston (12.c) a III. kategória legjobbjai között szerepelhetett.

A döntő két részből állt: még február 22-én 11 órától a diákok egy 120 pontos feladatsort oldottak meg. A korábbi évektől eltérően a fajismeretet is ekkor kérték számon a verseny szervezői egy 20 pontos teszt keretén belül. Az írásbelin összesen így elérhető 140 pontból Nagy Kristóf Pál 118, Kádár Béla 99, míg Tariska Ágoston 112 pontot ért el. A legjobb helyen (2-3.) ekkor Kristóf állt a refis diákok közül.

A döntő szóbeli részén 41 tételből húztak egyet a diákok, és egyetemi professzorok által vezetett három fős bizottságok előtt adtak számot a tudásukról. Itt mindannyian nagyon jól teljesítettek, hiszen az elérhető 60 pontból Kristóf maximális, Béla 59, míg Ágoston 57 pontot kapott.

Az írásbeli és a szóbeli összesített pontszáma a végső sorrendet alakította ki. Itt a II. kategóriában Nagy Kristóf Pál egyetlen ponttal lemaradva a győztes mögött a 2. helyezést érte el. Szintén kiemelkedő eredményt ért el az OKTV döntő erősségű III. kategóriában Tariska Ágoston, aki a 7. lett a végső összesítésben. Ebben a kategóriában is nagyon szoros volt a verseny, hiszen ő is mindössze nyolc ponttal maradt le a korcsoport nyertesétől. Szépen helytállt Kádár Béla, a tavalyi év egyik dobogós diákja is, hiszen a számára új (III.) kategóriában a 19. helyezést érte el.

A verseny országos jelentőségét az is mutatja, hogy a Nemzetközi Biológia Diákolimpia (IBO) egyik válogató versenyéről van szó.

A verseny kísérő rendezvénye volt Vadász Sándornak és lányának, Vadász Annának a fotókiállítása. A záróünnepség és az eredményhirdetés előtt Bán Sándor (a Biológia Tanárok Országos Egyesületének elnöke) és néhány résztvevő számolt be a 2012. évi Japánban megrendezett Nemzetközi Biológia Diákolimpiáról és az EUSO-ról (Európai Természettudományos Diákolimpia).

Összegezve elmondhatjuk, hogy az ország – az OKTV mellett – legszínvonalasabb biológia versenyén az iskolát képviselő diákjaink kiemelkedően szerepeltek.

Ezúton is gratulálunk nekik és kívánunk további kitartást és sikereket!

Uherkovich Zoltán
szaktanár