Beszámoló a Keresztyén Ifjúsági Találkozóról

A Debreceni Református Kollégium jubileumi rendezvénysorozatának egyik fontos állomása volt a Keresztyén Ifjúsági Találkozó, melyen az alábbi egyházi iskolák vettek részt:

Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Debrecen
Svetits Katolikus Gimnázium, Debrecen
Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, Nyíregyháza
Szent Imre Katolikus Gimnázium, Nyíregyháza
Szent Bazil Oktatási Központ, Hajdúdorog
Szent László Katolikus Szakközépiskola. Kisvárda
Karcagi Nagykun Református Gimnázium, Karcag
Debreceni Református Kollégium Dóczi Gimnáziuma, Debrecen
Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona, Debrecen

A találkozóra évente más iskolában kerül sor, idén iskolánk vállalta a rendezést. A találkozó eredeti célja az, hogy a különböző felekezetű iskolák diákjai tantárgyi, sport és más vetélkedőkön mérjék össze tudásukat, ügyességüket, eközben megismerjék egymás értékeit, szokásait. Rendező iskolaként különösen is törekedtünk arra, hogy a találkozó közösségépítő, kapcsolatokat erősítő jellege domborodjon ki, minden résztvevő nyertesnek érezhesse magát. A 9 résztvevő iskolát mintegy 230 diák és 20 pedagógus képviselte, a rendezésben és lebonyolítást iskolánk tanárai és mintegy 40, önként jelentkező tanulója segítettek.

Az idei találkozó április 15-én, hétfőn az Oratóriumban áhítattal, énektanulással kezdődött, majd a rendezvény díjazását vállaló Károli Gáspár Református Egyetemet mutatta be röviden Antalóczi Péter dékán. A résztvevők megemlékeztek a 164 éve elfogadott Függetlenségi Nyilatkozatról, majd az iskolák egy-egy tanulója Szabó Lőrinc Tücsökzene című művéből választott idézetekkel elevenítette fel a 100 évvel ezelőtti debreceni kollégiumi diákéletet.

A közös rendezvény után különböző helyszíneken indultak meg a színes programok, melyeket a képgaléria segít felidézni. A programok egy része a közönség számára is nyitott volt, így a résztvevők nem unatkoztak, sőt a „bőség zavarával” küzdöttek. A vetélkedők között voltak „hagyományos” szaktárgyi csapat és egyéni versenyek (matematika, informatika, kémia), illetve tudományos diákköri munkák prezentációi (természettudományok). Az angol nyelvi verseny témája Írország volt, a németesek Grimm népmeséket vittek színre hatalmas sikerrel. A történelmi verseny témája a Debreceni Kollégium története volt, de ezen nem indulhattak a Kollégium gimnáziumainak diákjai. Hittanból egy kisfilmet kellett készíteni „Egy igaz barát címmel”, a rajzpályázat témája a „Debreceni Kollégium hatása a magyar kultúrára” volt, a művekből egy kis kiállítás készült. Az ének-zene kategóriában hangszeres zenével és népdalénekléssel lehetett részt venni a Ki Mit Tud Zenéül? rendezvényen. A sportvetélkedők közül újra nagy sikert aratott az íjászat, a nézők nem csak a remek teljesítményeket, hanem a korhű öltözékeket is megcsodálták. Először szerepelt a programban sakkverseny és a Debreceni Kollégium hagyományait felelevenítő gerundiumemelés. Természetesen, lehetőség volt arra is, hogy az érdeklődő diákok és tanárok megtekintsék a Kollégium és a Nagytemplom nevezetességeit, kiállításait.

A bőséges ebéd után izgalommal várták a résztvevők az eredményhirdetést, melyre újra az Oratóriumban került sor. A győztesek és helyezettek tárgyjutalmakat, vásárlási utalványt, a rendezvényre készült pólót, valamint a frissen megjelent „Miről mesél a Debreceni Kollégium?” című kiadványt kapták jutalmul. Az iskolák küldöttségeiről készült közös fotók elkészülte után az „Orando et Laborando” éneklésével vettek búcsút egymástól a Találkozó résztvevői azzal a szándékkal, hogy jövőre újra Debrecenben, a Svetits Gimnáziumban találkoznak!

Debrecen, 2013. április 22.

Győri József
igazgató