Beszámoló 1

Református iskolák Matematikaversenye Debrecenben

2013. március 2-án és 3-án rendezte meg a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma a Református Iskolák XXI. Országos Matematikaversenyét. A verseny a 475 éves Református Kollégiumhoz kapcsolódó rendezvénysorozat egyik nyitó alkalma volt, melyet a Kollégium egykori matematikatanárairól szóló kiállítás kísért.

A verseny zsűrijének elnöke a Gimnázium egykori diákja, Dr. Bérczes Attila, a Debreceni EgyetemTermészettudományi és Technológiai Karának dékáni tanácsadója volt.A rendezők köszönetüket fejezik ki a Debreceni Egyetem Matematika Intézete oktatóinak, akik a feladatsorok összeállításában és javításában vettek részt. (9. évfolyam: dr. Herendiné dr. Kónya Eszter; 10. évfolyam: dr. Kántor Sándor; 11. évfolyam: dr. Bessenyei Mihály; 12. évfolyam: dr. Kántor Sándorné.)

Szombaton 25 református iskola 114 diákja igyekezett megoldani az egyéni verseny feladatait. A résztvevők között három határon túli iskola is volt:Nagybereg, Péterfalva és Nagyvárad képviseltette magát. Az egyéni verseny alatt a felkészítő és kísérő tanárok Dr. Figula Ágota: Érdekes szerkeszthetőségi feladatok, és BirónéKabály Enikő: Galilei körzője című szakmai előadásain vettek részt.

Az egyéni teljesítmények alapján a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium bizonyult a legeredményesebbnek.Vasárnap a hagyományokhoz híven játékos csapatversenyt rendeztek, amit szintén a Baár-Madas Református Gimnázium csapata nyert.

A jubileumi évre tekintettel a szokásosnál jóval értékesebb ajándékokat kaptak a győztesek és helyezettek. Dr. Kovács Levente egykori kollégiumi diák a legszebb, legötletesebb feladatmegoldóknak fejenként 20.000 Ft, összesen 120.000 Ft jutalmat ajánlott fel. Az ő közvetítésével sikerült olyan támogatókra, szponzorokra találni, akik az első helyezettek számára egy-egy kiváló minőségű laptopot ajánlottak fel. A támogatók szándéka az, hogy az értékes jutalmak ösztönözni fogják református iskoláink diákjait a matematikával való elmélyült foglalkozásra, jobb eredmények elérésére.

A rendezők és díjazottak ezúton is köszönik a támogatók nagylelkűségét, életükre és munkájukra Isten áldását kérik!

Debrecen, 2013. március 12.

Győri József
igazgató