2014

Refis diákok sikeres szereplése az Árokszállásy Biológia Versenyen

Ebben a tanévben 2014. február 21-22-én a miskolci Földes Ferenc Gimnázium XVI. alkalommal rendezte meg a Dr. Árokszállásy Zoltán Országos Biológia és Környezetvédelmi Versenyt. A verseny I. fordulójában három kategóriában az ország egész területéről több, mint 1100 tanuló vett részt. A döntőbe kategóriánként 28-30 diákot hívtak be.

Ebben a tanévben az iskolánkból öt tanuló is bejutott a döntőbe. Baló Anna (10.b), Zichar Péter (10.b) a II., míg Kádár Béla (12.c), Koncz Péter (12.c) és Nagy Kristóf Pál (12.d, nyek) a III. kategória legjobbjai között szerepelhetett, ahová a bejutás már önmagában is kiemelkedő teljesítmény volt. A verseny eddigi történetében ez volt a legnagyobb döntős csapatunk, ami az idei megmérettetésen a 2. legnépesebb iskolai küldöttséget jelentette a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium mögött.

A döntő két részből állt: még február 21-én 11 órától a diákok egy 120 pontos feladatsort oldottak meg. A tavalyi évhez hasonlóan a fajismeretet is ekkor kérték számon a verseny szervezői egy 20 pontos teszt keretén belül. Az írásbelin így elérhető 140 pontból Nagy Kristóf Pál érte el a legjobb eredményt (114 pont), amivel ekkor a 3-4. helyen állt.

A döntő szóbeli részén 40 tételből húztak egyet a diákok, és a Szegedi Egyetem tanszékvezető professzorai által vezetett három fős bizottságok előtt adtak számot a tudásukról. Itt mindannyian nagyon jól teljesítettek, hiszen az elérhető 60 pontból mindenki 50 pont felett teljesített. A II. kategória szóbeli elnöke külön kiemelte Baló Anna teljesítményét.

Az írásbeli és a szóbeli összesített pontszáma a végső sorrendet alakította ki. Itt a legjobb eredményt a III. kategóriában szereplő Nagy Kristóf Pál érte el, aki 3. helyezett lett. Ezzel sikeresen folytatta a számára kiemelkedő biológia versenyek sorát, hiszen az előző év (II. kategóriás) 2. helyezése után egy magasabb, OKTV döntősökkel, diákolimpikonokkal teli korosztályban is dobogós lett.

Az összesített eredmények:

Tanuló Osztály Kategória    Helyezés
Baló Anna 10.b II. 14.
Zichar Péter 10.b II. 26.
Kádár Béla 12.c III. 11.
Nagy Kristóf Pál    12.d (Nyek)    III. 3.
Koncz Péter 12.c III. 22.

Kristóf mellett külön kiemelném Kádár Béla teljesítményét, aki csak néhány ponttal maradt le az egyszámjegyű helyezésről, és az elmúlt 6 év (beleértve az általános iskolát is) valamennyi döntőjébe bejutott. Külön köszönjük neki, hogy mind a 4 középiskolai évében sikeresen képviselte iskolánkat a biológia versenyeken.

A verseny kísérő rendezvénye volt Daróczi Sándor természetfotósnak a kiállítása. A záróünnepség és az eredményhirdetés előtt Bán Sándor (a Biológia Tanárok Országos Egyesületének elnöke, az IBO magyarországi koordinátora) és néhány résztvevő (akik ennek a megmérettetésnek a döntőjében is versenyzőként szerepeltek) számolt be a 2013. évi, Svájcban megrendezett Nemzetközi Biológia Diákolimpiáról (IBO).

Összegezve elmondhatjuk, hogy az ország – az OKTV mellett – legszínvonalasabb biológiai vetélkedőjén az iskolát képviselő diákok kiemelkedően szerepeltek. Mivel a verseny feladatsorai az emeltszintű biológia érettséginél jóval nagyobb tárgyi tudást, valamint gyors gondolkodást igényelnek (a 120 pontos tesztfeladat megoldásához 120 percet kapnak a versenyzők), ill. a diákoknak független bizottság előtt kell szóban vizsgázniuk, véleményem szerint a tanulók komoly esélyt kaptak (és a felkészülésük során szereztek) egy sikeres érettségi jövőbeni letételéhez.

Ezúton is gratulálunk nekik és kívánunk további kitartást és sikereket!

Uherkovich Zoltán
szaktanár, felkészítő tanár