A Kollégium iskoláinak egyesített kórusáról

A Kollégium jubileumi évének 2013. november 16-án – 475 év, 475 perc – címmel volt egy igen színes programokat tartalmazó napja. Az egykori tanárok sírjainak megkoszorúzása, másnap kirándulás a Hortobágyra, Nagy Jenő – állatgyűjtemény alapító, illetve Kovács János érsemjéni sírjának koszorúzása volt a kínálat, s végülaz esti, Szabó Magda: Abigél előadás előtt, rendkívüli időpontban, 17 órakor a preces-en énekelt ez a Kollégiumi Kórus egy orgonakíséretes művet, Gárdonyi Zoltán: Légy hív, mindhalálig címmel. Öt éve készültünk a méltó ünneplésre.

Mintegy öt esztendővel ezelőtt, amikor először hangzott el a 475. éves jubileum ünnepségeinek terve, felvetődött, hogy a Kollégiumhoz szorosan kötődő iskolák, oktatási intézmények tanárai, dolgozói közösen alkossanak kórust. Ne csak elmenjünk egymás mellett ismeretlenként, hanem tanuljuk egymást megismerni, s éljük meg – egy akarattal - a közösséget! A munka, a próbák ősszel indultak, első bemutatkozásunk és közös programunk meghirdetése a tanév végén tartott, intézmények közös nevelési értekezletén, a Díszteremben történt. Akkor Vivaldi Glória című művének első tételét mutattuk be, Vad Péter orgonakíséretével. Célunk elsősorban a közös éneklés élményének megélése volt, s inkább könnyebb, kisebb műveket tanuljunk. Évenként egy-két alkalommal tudtunk megjelenni.

Az együttes gerincét a Kollégium Óvodájának pedagógusai adták. Velük rendszeresen és huzamosan együtt dolgoztunk. Mellettük képviselte magát az énekesek sorában, az Általános Iskola, a Gimnázium /a Refi/, az internátusi Nevelőtestület és a Hittudományi Egyetem. Úgy éreztük, hogy nekünk, így közösen is adatott az a feladat és lehetőség, hogy ezt a szép évfordulót próbáljuk segíteni szebben ünnepelni. Amíg itt vagyunk, amíg tudjuk és amíg átadhatjuk, átörökíthetjük a Jubileum közös ünneplését.

Az öt év alatt az Óvoda, a Gimnázium, a Kollégium alkalmain énekeltünk kisebb kórusműveket. A záró éneklésünk emblematikus, üzenethordozó volt. Benne a jelen, múlt s jövendő: „Légy hív, mindhalálig, s néked adom az életnek koronáját!”

Kurgyis András
gimnáziumi énektanár,
a Kollégiumi Kórus
létrehívója és karnagya.