A Fiúinternátus élete, 2012-13.

Beszámoló a 2012-2013-as tanévről

A Fiúinternátus az utóbbi évtized legnagyobb létszámú tanévét kezdte meg, amely 129 főt jelentett. Mindenféle lehetőséget meg kellett keresni, hogy a 129. diákunk is kaphasson ágyat, szekrényt. A tanév során néhányan kiköltöztek, bejárósok lettek, ill. iskolát váltottak, így 123 fővel zártunk.

A korábbi évekhez hasonlóan a tantestület személyi összetétele változatlan maradt. Nagy Imre internátusvezető mellett Ó Nagy Ferenc, Rozgonyi Zoltán, dr. Sipos Ferenc,Fazekas Sándor és Győri István tanár úr végeztek hosszúnaposi szolgálatot.

Szilenciumi ügyeletet továbbra is gimnáziumi tanárokkal kiegészülve oldottuk meg a három tanulószobánkban. Uherkovich Zoltán, Bán István és Kovács Gergely tanár urakat kértük meg e feladat ellátására. Matematikából és fizikából folyamatos felzárkóztató foglalkozásokat szervezett Bán István tanár úr, biológiából elsősorban versenyfelkészítés zajlott Uherkovich Zoltán tanár úr segítségével.

Vida Máté teológus hallgató vasárnaponként szilenciumi felügyeletre járt fel a 9-10-es tanulóba. A tanév főapparitorai, Sipos Lajos és Hamvas Márk nagyon sokat dolgoztak, jól kézben tartották azokat a folyamatokat, amelyeket, mi tanárok kevésbé tudunk felügyelni. A korábbi évek pozitív kezdeményezéseit igyekeztek továbbvinni, valóban sokat vesztenénk, ha eltűnnének ezek, pl. a diákkönyvtár, a mentori rendszer, a közösségi alkalmak. Rácsay Andrásné ápolónő és Dr. Somorjai László gyermek szakorvos foglalkozott a kollégiumi diákok orvosi ellátásával.

Az internátusban a takarítást Vargáné Papp Katalint végezte, az ő munkáját segítette Fiók Ferencné. Karbantartási munkák ellátását Balazsi Sándor és Szilágyi Sándor végezte.

A finanszírozási rendszer nem változott az időszakban, így az addig sem elégséges normatív támogatások összegéből nem lehetett teljes egészében kigazdálkodni a költségeket. Nagy tételek a kiadási oldalon a fűtési költségek (rossz nyílászárók), és az étkezési díjak. A fennmaradó költségek fedezésére a Gimnázium kiegészítő támogatása állt rendelkezésre fenntartói döntésalapján.

A tanév során több olyan programot tudtunk megvalósítani, ami méltó arra, hogy beszámoljunk róla. Gyakorlatunk szerint két országos református verseny elszállásolásában segítettünk, ősszel az atlétika, tavasszal a matematika versenyében. Ezen országos rendezvények lebonyolításához komoly szervezés szükséges, diákjaink is hozzájárulnak ehhez, hisz úgy adják át a szobáikat, közösségi tereinket, hogy azt nyugodt szívvel tudjuk a résztvevők rendelkezésére bocsátani. Ezt a segítőkészséget, pozitív hozzáállást szeretném megköszönni.

Többször sikerült filmklubot rendezni a Díszteremben. Az irodalom önképzőkör a Dóczi Gimnázium diákjaival közösen tartott foglalkozásokat, illetve a Vass Albert felolvasó délutánokon volt aktív. A történelem önképzőkör rendszeresebben dolgozott, hetente tartott foglalkozásokat Móré Sándor vezetésével a Nagykönyvtárban, ahol a helyszín is segítette megértetni a történelmet. A csillagászkör működése sajnos akadozott, de Szentkirályi Szabolcs lelkesedése az ifjúság csillagászati ismereteinek bővítésére lankadatlan volt. Úgy gondoljuk, hogy a diákság önszerveződése képes volt a korábbiakhoz képest magasabb szinten tartani magát, támogatásunkat igyekszünk megadni, hogy minél sikersebben tudjanak programokat szervezni, abba bevonni egyre szélesebb rétegeket.

Sportban mindig aktívak a fiúk, így a tanév közben zajló bajnokságok részvevői között mindig sok a kollégista, és bár eredményességük nem mindig mérhető kupákban, de lelkesen és odaadóan képviselik Intézményünket Novemberben rendeztük meg a városi kollégiumok közötti sakk- és asztalitenisz bajnokságot, a Refi Kupát. Sakkcsapataink jól szerepeltek, második (Sipos Lajos 12.c, Karmacsi Gábor 11.a, Borbély Zsombor 11.c) és negyedik (Makrai Tibor 13.d, Borbély Dániel 11.c, Kozma Mózes 9.b) helyen végeztek. A városi kollégiumok közötti bajnokság labdarúgó szakágában 3. helyezett lett csapatunk, akik más versenyeken is részt vettek és szép eredményeket értek el (Kántor István, Gacsó László, Barna Zoltán, Nagy Károly, Koós Ádám, Lajter Márkó, Bartha Bence, Kiss Levente, Szabó Zalán, Nacsa Ádám, Radványi Csaba, Dogi Lajos). A Gulyás kollégium által szervezett asztalitenisz kupában Borbély Tamás 2. helyezett lett. Gratulálunk nekik!

November végén került sor a miskolci Lévayval kötött cserekapcsolat egyezményünk keretében az első, egy hetes diákcserére. A 2 fiú és 2 lány tapasztalatokkal gazdagodva tértek haza és beszámolójukból kiderült, hogy mégiscsak a mi rendszerünk a jobb.

A gólyatábor segítette megismerni a kollégista diák életének egyes részleteit a debreceni és bejárós diákokkal is. Év végi záró feladatunk a nyári kántorképző tanfolyam számára otthont adni július második felében, immár harmadik alkalommal, de ezen a helyszínen utoljára.

A tanév eleji és a félévi evangelizációs alkalmaink tartalmasak voltak, lelkileg építették a fiúkat is. Az évfolyam bibliakörök működtek, érdekes, hogy nem csak volt diákjaink tartották szívesen és tartalmasan ezeket a foglalkozásokat. Az új vezető vallástanár érkezését mi is várjuk és igyekszünk ezt a hagyományt újjáéleszteni A faliújságon írások, versek és heti igei gondolatok hívták fel a fiatalok figyelmét a keresztyén élet mindennapjaira, amelyet Rozgonyi Zoltán tanár úr gondozott folyamatosan és nagy odaadással.

A diákság napi feszültségeinek levezetését a megnövekedett létszám miatt egyre nehezebb volt szervezett keretek között biztosítani. Fazekas Sándor és Győri István tanár urak tartottak labdarúgó, kosárlabda, asztalitenisz edzéseket. Szabadidejükből is áldoztak mozgásra a fiúk. Tavasszal és ősszel a „ketrec” használata voltjellemző. Leginkább a labdát rúgták, akár a vacsora szünetben is, de este 8 és 9 között gyakran kérték engedélyünket a tornatermi lemenetelükre. A tavaszi és őszi időszakban sokan jártak le futni az udvarra. A Tornaszoba is nyitva volt minden délután és este. A konditerem felszereltségét folyamatosan igyekeztünk fejleszteni az egészséges testnevelés elvének hirdetése mellett.

2014. március 29.

Nagy Imre
Internátusvezető