Rövid beszámoló

Befejeződött a Kárpát-medencei Református Középiskolák XVIII. Találkozója

A fennállása 475. évfordulóját ünneplő Debreceni Református Kollégium adott otthont 2013. július 6. és 10. között a református középiskolák hagyományos találkozójának. A két rendező iskola – a Kollégium Gimnáziuma és az alapítása 175. évfordulóját ünneplő Dóczy Gimnázium – tartalmas és érdekes programmap várta a 38 középiskola és öt pedagógiai intézmény 174 képviselőjét, tanárokat és diákokat. A résztvevők a Kollégium központi épületében laktak és étkeztek, így megtapasztalhatták, hogyan éltek és tanultak évszázadokon keresztül a debreceni diákok az ősi falak között.

A református középiskolák nyári találkozóinak legfontosabb célja az egymás hite által való épülés és a pedagógiai tapasztalatok megosztása. Ezeket a célokat szolgálták a Kollégium Oratóriumában tartott nyitó áhítat (preces), a vasárnapi nagytemplomi úrvacsorás istentisztelet és a reggeli áhítatok. Ebbe a sorba illeszkedett két, a debreceni oktatás és nevelés történetével foglalkozó előadás: dr. Győri János A Debreceni Református Kollégium, az ország iskolája és dr. Korsós Bálint: A Dóczi Intézet története és öröksége. Az egyetlen megszakítás nélkül működő református közoktatási intézményünk elmúlt évtizedeinek emlékei elevenedtek meg dr. Nagy Mihály nyugalmazott igazgató Felhők fölött a nap… című könyvének bemutatóján. Tófalusi Péter, a Dóczy Gimnázium fizika tanára látványos és izgalmas kísérletekkel bizonyította, hogy a Kollégium méltóképpen ápolja az „ördöngős” Hatvani István professzor örökségét. A Kollégium nagykönyvtárában látható iskolatörténeti kiállítás, az iskolatörténeti múzeum, a gimnázium állat- és ásványgyűjteménye.

Az évente más iskola által rendezett találkozó rendezői idén a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona, valamint Dóczy Gimnáziuma. A négynapos találkozó a Debreceni Kollégium fennállása 475. évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozat része. A találkozóra 40 intézmény mintegy 170 tanára és diákjai jelentkezett Magyarországról, Erdélyből, Kárpátaljáról és a Felvidékről. Július 6-án, szombaton este a Kollégium Oratóriumában Vad Zsigmond esperes kezdő áhítatával ( Preces) kezdődött a rendezvény. Vasárnap délelőtt a Nagytemplomban úrvacsorai istentisztelet keretében történt a hivatalos megnyitás, ezen az alkalmon dr. Bölcskei Gusztáv püspök szolgált. A gazdag programban a Kollégium, a Dóczy Gimnázium és Debrecen város nevezetességei mellett a nyíregyházi Állatpark, valamint a Hortobágy nevezetességeinek megtekintése is szerepel. A kirándulások mellett kulturális programok, fürdőlátogatás és beszélgetések segítenek kipihenni az elmúlt tanév fáradalmait, megismerni egymás örömeit és problémáit. A Kollégium udvarán megtekinthető az iskolákat bemutató fényképkiállítás. A találkozó július 10-én, közös nyilatkozat kiadásával ér véget.

Győri József
igazgató